Poul Erik overlevede kræften: Indstillede læge til hæderpris

Overlæge Inge Marie Svane får Kræftens Bekæmpelses Hæderpris 2017 for hendes nærmest mirakuløse resultater med immunterapi.

74-årige Poul Erik Pedersen er frisk og klar i hovedet. 

quote  Da jeg var meget syg, ringede hun hjem til os en gang om ugen

Poul Erik Pedersen, patient

Og så er han i live takket være en ganske særlig professor og overlæge på Herlev Hospital - Inge Marie Svane. 

I efteråret 2014 får Poul Erik Pedersen nemlig konstateret modermærkekræft. 

Og som om det ikke skulle være nok, så har sygdommen spredt sig til både hjerne, lunger, binyrer, hofter, skuldre og ryg. 

Han kommer i behandling på Herlev Hospital, hvor Inge Marie Svane leder Center for Cancer Immunterapi, og dét redder hans liv. 

Poul Erik Pedersen er her endnu. Han får ikke længere medicin, og i dag kan han nøjes med at gå til kontrol hver tredje måned. 

- Inge Marie Svane giver den fagligt bedste behandling, og hun giver tryghed. Selv om hun har travlt som læge og forsker, er hun omhyggelig og giver omsorg. Da jeg var meget syg, ringede hun hjem til os en gang om ugen for at spørge til mig, fortæller den tidligere patient.

Inge Marie Svanes immunterapi går i sin enkelthed ud på, at kroppens eget immunforsvar bliver styrket, så det kan bekæmpe kræftcellerne selv.

quote Jeg er særlig stolt over, at det er en patient, der har indstillet mig 

Inge Marie Svane, professor og overlæge

Overlægen har i mange år næsten været alene om at forske i sammenhængen mellem sygdommen og immunforsvaret, og i dag er hun én af Danmarks førende eksperter på området. 

Hendes behandling har især vist sig at have en gavnlig effekt ved bekæmpelse af modermærkekræft, og det forventes, at det bliver lige så vigtig en behandlingsform som kemoterapi inden for den nærmeste fremtid. 

- Jeg er utrolig rørt. Jeg er særlig stolt over, at det er en patient, der har indstillet mig til prisen. Det betyder virkelig meget for mig, for i sidste ende er det, hvad mit job går ud på (..) Jeg prøver at se mine patienter, som de mennesker de er ud over deres kræftsygdom, siger den glade prismodtager til TV 2. 

Det er syvende gang, at Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderpris på 50.000 kroner, og den blev i år overrakt af Kronprinsesse Mary i Skuespilhuset i København. 

Med prisen ønsker Kræftens Bekæmpelse af fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg, skriver organisationen. 

Se interview med den prisvindende overlæge. 

Immunterapi

Terapien betyder, at immunforsvaret evne til at genkende og angribe kræftceller bliver styrket. 

Den nye type behandling kan ske på flere måder. En af dem er, at immunforsvaret angriber kræften ved at sætte sig på cellerne og lave huller i dem, så vand og ioner kan trænge ind. Det får kræftcellerne til at svulme op og eksplodere. 

Immunterapi bruges som led i behandlingen af blandt andet lungekræft, leukæmi, nyrekræft og modermærkekræft. 

Behandlingen er relativ dyr. En gennemsnitlig måned koster 55.000 kroner per patient. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik