Borgmesterkandidat vil ændre kommunes navn: En "tåbelig idé" mener modkandidat

Står det til de konservative i Hillerød, så skal kommunens navn ændres for at skabe mere sammenhæng mellem by og land.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er snart kommunalvalg, og politikkere til højre og venstre forsøger lige nu at kapre vælgere med deres visioner for kommunerne.

I TV 2 Lorrys valgprogram "Debat under uret" kom de konservatives borgmesterkandidat i Hillerød Kommune, Peter Ingemann Bentsen, med et opsigtsvækkende bud på, hvordan han vil skabe mere sammenhæng mellem by og land i kommunen:

- Jeg vil gerne skabe noget mere sammenhængskraft mellem Hillerød og de små landsbyer. Symbolsk kunne det ske ved, at vi i stedet for at kalde os Hillerød Kommune i stedet kaldte os Frederiksborg Kommune, lød det fra Peter Ingemann Bentsen i "Debat under uret" 4. november.

Men forslaget, der har en klar reference til Frederiksborg Slot, møder ikke særlig stor opbakning hos de politiske modstandere.

quote Jeg troede først, at det var for sjov

Klaus Markussen (V), 1. viceborgmester, Hillerød Kommune

Faktisk ingen.

- Det er da en tåbelig idé. Vi hedder Hillerød, og det har vi altid gjort. Jeg synes, det hele er blevet så royalt. Det er folkets by, og den hedder Hillerød, lyder det fra Enhedslistens kandidat til byrådet, Tue Tortzen.

Gammel vin på nye flasker

Konservative i Hillerød er i valgforbund med blandt andet Nye Borgerlige. Men der er ikke meget opbakning at hente hos Nye Borgerliges kandidat, Morten Bille.

- Det svarer til, hvis man skifte etiketten på flasken. Det er ikke noget, vi som politikere skal bruge tid på. Om man kalder barnet det ene eller det andet, det er ligegyldigt, siger han til TV 2 Lorry.

Peter Ingemann Bentsen (K) begrunder det opsigtvækkende forslag med, at der er flere af de 13 byer, som kommunen repræsenterer, der føler sig overset, og at de mener, der er gået for meget Hillerød i den.

Han kalder det et "forældre barn"-forhold, når man i forbindelse med byudviklingen i de mindre byer taler om, hvordan Hillerød Kommune kan udvikle Gørløse.

En navneændring af kommunen vil ifølge Det Konservative Folkeparti i Hillerød give mening, så man i stedet stiller spørgsmålet; Hvordan kan Frederiksborg Kommune løfte hjemmehjælpen i Store Lyngby?

quote Det vil medføre en masse besvær med vejskilte, der skal skiftes

Kirsten Jensen (S), Borgmester, Hillerød Kommune

Det argument holder dog ikke, lyder det fra Hillerøds nuværende borgmester, Kirsten Jensen (S):

- At skifte navn på en kommune løser ingen problemer. Til gengæld giver det en masse mennesker en masse omkostninger og bøvl. Virksomheder skal skifte deres grafiske udtryk, hvis de bruger kommunens navn, og det vil medføre en masse besvær med vejskilte, der skal skiftes, siger hun til TV 2 Lorry.

Kan en kommune skifte navn?

For at en kommune kan skifte navn, så skal der være et flertal i kommunalbestyrelsen, der er for forslaget.

Det ser der bestemt ikke ud til at være i Hillerød Kommune. Skulle de alligevel lykkedes, så er der en forhindring tilbage.

I et svar til TV 2 Lorry oplyser Indenrigs- og Boligministeriet, at det er den siddende minister på området, der har det sidste ord. En navneændring kræver nemlig Indenrigs- og Boligministerens samtykke. 

Hvad Indenrigs- og Boligministeren tænker om et muligt navneskifte i Hillerød Kommune er uvis. Ministeriet understreger nemlig, at de ikke på forhånd kan udtale sig om en eventuel fremtidig navneændring.

quote Hvis der rejser sig en debat om det, så skal man tage det seriøst

Christina Thorholm (R), spidskandidat, Hillerød Kommune

En, der kan det, er Venstres spidskandidat og nuværende viceborgmester, Klaus Markussen:

- Jeg troede først, at det var for sjovt, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Vi har masser af andre og vigtige ting på dagsordenen, som vi skal fokusere på. Vi er i gang med at udvikle vores kommune. Forslaget løser ingen problemer. Vi skal sikre, at vi udvikler skolerne, dagsinstitutionerne, sikrer vores ældre den rigtige pleje og så videre.

Navneændring skal rydde op i skandalesager

Peter Ingemann Bentsen (K) begrunder yderligere sit forslag med, at et navneskifte vil hjælpe kommunen med at rydde op i skandalen om Hillerød Forsynings frås for skattemidler.

- Et navneskift til Frederiksborg Forsyning, vil nok være den bedste hjælp til at slette de mindre gode tanker, som mange gør sig, hver gang de ser en bil fra - eller hører navnet - Hillerød Forsyning, skriver han i en pressemeddelelse.

Men også det argument skydes ned.

- Hvad skulle det gavne at ændre navn, jeg kan slet ikke forholde mig til det. Jeg ved ikke, om Peter, hvis han skal være borgmester, vil skifte navn hver gang, han laver fejl, for så kan han komme til at skifte navn ret tit, lyder det fra DF's spidskandidat, Lars Ole Skovgaard Larsen.

Skulle der opstå en folkelig opbakning til at ændre navnet på Hillerød Kommune, så melder enkelte partier sig dog lydhøre:

- Man skal forholde sig til nye idéer og spørge sig selv, om det kan noget. Hvis der rejser sig en debat om det, så skal man tage det seriøst, lyder det fra De Radikales spidskandidat, Christina Thorholm.

Hun bakkes op af Morten Bille (NB):

- I så fald vil det klæde at lade borgerne tage stilling til, hvad kommunen skal hedde, siger han til TV 2 Lorry.

Peter Ingemann Hansen understreger, at det ikke står skrevet i sten, at kommunen skal hedde Frederiksborg, hvis der kommer et navneskifte. Han kalder det en god idé at lade borgerne give deres bud med.

Husk, at du på vores hjemmeside kan se valgdebatten fra din kommune, når den har været sendt på TV 2 Lorry. Følg linket under artiklen.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol