Først ødelagde de Dronningens sølvbryllupsgave: Nu vil politikerne have den tilbage

Det skal nu besluttes på næste møde, hvorvidt lamperne skal sættes op igen.

Forvaltningen begik en fejl, da fire antikke gadelamper i december blev fjernet fra en rundkørsel. 

De antikke kobberlysestandere var en folkegave fra borgerne i Fredensborg i forbindelse med Fredensborg Slots 250 års jubilæum samt Dronning Magrethe og Prins Henriks sølvbryllup i 1992.

Nu vil politikere og borgere have dem opsat igen. 

Det kom frem på et byrådsmøde i Fredensborg Kommune onsdag, efter formanden for Plan, Miljø- og Klimaudvalget havde bedt administrationen om en redegørelse for nedtagningen af lamperne. 

Burde have været en politisk beslutning

TV 2 Lorry fortalte tidligere på ugen, at både politikere og borgere var i oprør over, at lamperne er blevet nedtaget.

Baggrunden for at fjerne lamperne har været, at man ikke vil have to lysanlæg ovenpå hinanden, at man mangler reservedele til støbejernslamperne, og at belysningen ikke er god nok, og derved udgør en sikkerhedsmæssig risiko.

På onsdagens møde kom det frem, at nedtagningen burde have været en politisk beslutning, fortæller formanden for Plan, Miljø- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune, Lars Simonsen (R). 

- Det skulle have været en politisk stillingstagen. Det bliver det til februar, og vores udgangspunkt er at få dem tilbage, siger han til TV 2 Lorry og forstætter:

- Man har kun tænkt i belysning og ikke i kultur.

Fire facts om folkegaven

 • Gaven består af et anlæg, som rundkørslen er en del af. Støbejernslamper og stynede lindetræer går igen i rundkørslen og hele vejen op ad Slotsgade til Fredensborg Slot


 • Folkegaven blev i 1992 foræret til dronning Margrethe og Prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup


 • Gaven er økonomisk finansieret af private donationer, mens NESA, KTAS og Vejdirektoratet arbejdede gratis


 • Rundkørslen er lavet ud fra en plan fra 1764, som ikke blev gennemført på grund af en række politiske årsager


Kilde: Bevaringsforeningen i Fredensborg, TV 2 Lorry, vejhistorien.dk

Vil bevare alle lamper

Til byrådsmødet i februar skal administrationen forelægge sagen, og det skal samtidigt diskuteres, hvordan de eksisterende lamper bliver bevaret.

- Politisk har vi tilkendegivet, at vi vil have alle lamperne bevaret. Hvordan de antikke gadelamper bedst bevares skal ske i dialog med Bevaringsforeningen Fredensborg, som administrationen snarest skal tage kontakt til, siger Lars Simonsen (R).

Plan, Miljø- og Klimaudvalget vil nu have, at de i alt 51 lamper, der er opsat i Slotsgade og rundkørslen som en del af folkegaven, skal bevares og derfor udgå af den belysningsplan, der blev vedtaget af det daværende Infrastruktur- og Teknikudvalg i 2020.

Rundkørslen her var en folkegave til dronning Margrethe og Prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992.
Rundkørslen her var en folkegave til dronning Margrethe og Prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Lorry

''Op i det røde felt''

Det satte sindene i kog hos Bevaringsforeningen i Fredensborg, da de opdagede, at lamperne var fjernet. Det fortæller formand Gorm Tortzen til TV 2 Lorry:

- Det fik mig selvfølgelig op i det røde felt, fordi det her er en gave, som hele Danmark har givet til regentparret, og den kan en kommunal forvaltning ikke begynde at skalte og valte med, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Majestæten og Prins Henrik har blandt andet sagt, at de var glade for det, fordi det ikke bare var en fondsgave, men at det også var en folkegave. Det er også derfor, at det virker stødende, at man bare piller den ned uden at spørge de mennesker, som har brugt år på det, om hvad vi mener om sagen, siger Gorm Tortzen.

Centerchef for Byudvikling, Miljø og Erhverv, Pernille Balslev-Erichsen, vil ikke kommentere på, hvorvidt administrationen har begået en fejl ved at fjerne lamperne, og henviser til at lamperne er nedtaget i overensstemmelse med kommunens belysningsplan fra 2020.

De fjernede lamper er lige nu i kommunens varetægt.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik