Partier lægger pres på regeringen - vil have renset forurenede grunde

I blandt andet hovedstadsområdet findes i alt fire grunde, der er så forurenede, at det risikerer at skade grundvandet. Nu vil flere partier på Christiansborg have regeringen til at handle.

Tilbage i juni aftalte et enigt Folketing, at der hurtigst muligt skulle findes penge til at få renset 10 grunde i Danmark med fællesbetegnelsen Danmarks Generationsforureninger.

Fælles for alle grundene er, at jorden er så forurenet af gamle kemiske materialer, at det risikerer at skade grundvandet før eller siden.

Men til trods for, at også regeringen har lovet at finde op mod flere millarder kroner for at få gjort noget ved de forurenede grunde, har de ikke afsat én eneste krone på finanslovsudspillet for 2021.

quote Regningen bliver simpelthen bare større, hvis vi venter, og derfor er der ingen grund til at vente, hvis vi som samfund skal rydde op efter fortidens synder

Jacob Jensen, Venstres miljøordfører

En af de grunde, der er tale om som en såkaldt generationsforurenings er Collstrupgrunden i Nordsjælland. Et 58.000 kvadratmeter stort og indhegnet område syd for Esrum Sø, der i årevis har ligget uberørt hen.

Uberørt, fordi grunden er forurenet, og potentielt livsfarlig for mennesker at være i kontakt med. Men i dag - mere end 40 år efter at træimpreneringsvirksomheden Collstrup A/S forlod stedet - er pengene til oprensningsarbejdet alligevel tættere på end nogensinde før - til trods for regeringens manglende initiativ.

Det er i dag mere end 40 år siden, træimprægneringsfirmaet Collstrop A/S stoppede produktionen på industrigrunden lidt udenfor Hillerød. Men de giftige efterladenskaberne fra virksomheden ligger der stadig.
Det er i dag mere end 40 år siden, træimprægneringsfirmaet Collstrop A/S stoppede produktionen på industrigrunden lidt udenfor Hillerød. Men de giftige efterladenskaberne fra virksomheden ligger der stadig.
Foto: TV 2 Kosmopol

V vil have ryddet op efter "fortidens synder"

- Regningen bliver simpelthen bare større, hvis vi venter, og derfor er der ingen grund til at vente, hvis vi som samfund skal rydde op efter fortidens synder. Og det synes jeg, vi skal - og jo før, desto bedre, siger Venstres miljøordfører Jacob Jensen, der er valgt i Sjællands Storkreds.

Venstres miljøordfører Jacob Jensen vil have giftgrundene renset.
Venstres miljøordfører Jacob Jensen vil have giftgrundene renset.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det er jo store forureninger, der desværre har ligget i jorden alt for længe og ventet på at få en oprydning. Og vi kan jo også se, at hvis ikke der bliver gjort noget relativt snart, så kan det både få store konsekvenser for miljøet i de pågældende områder, men også for vores grundvand og for de mennesker, der bor som naboer til de her store forureninger, siger Jacob Jensen (V).

Fordi regeringen ikke har afsat penge på dette års finanslovsudspil, valgte Venstre onsdag at kalde miljøminister, Lea Wermelin (S), i samråd for at få en forklaring på de manglende penge til oprensning af generationsforureningerne.

Minister: Regeringen har fokus på økonomien

Og svaret fra ministeren på vegne af regeringen var, at de forurenede grunde ikke var blevet glemt - men at andre ting var vigtigere her og nu.

- Vi står også midt i en coronakrise, og der er fokus helt naturligt på økonomien, på beskæftigelsen, men vi lytter også til partierne, og vi kommer også til at have finanslovsforhandlinger inden længe, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Vi lytter til partierne, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Vi lytter til partierne, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Foto: TV 2 Kosmopol

På Christiansborg foreslår SF, at der i alt bliver afsat 750 millioner kroner til oprensningerne over de kommende år, mens også De Radikale vil se handling på området.

Samtidig foreslår Venstre, at der allerede til næste år blir' afsat 250 millioner kroner for at komme i gang med arbejdet.

Naturfredningsforening ærgrer sig

Og i Danmarks Naturfredningsforening ærgrer man sig over regeringens manglende initiativ på området - selvom et flertal nu så småt tegner sig.

 - Ja, selvfølgelig er vi skuffede over, at regeringen ikke har valgt at afsætte penge til det. Det synes jeg, den skulle tage at gøre, for regeringen har tit og ofte fået at vide, at der nu skal gøres noget ved de forureninger, siger Jørgen Bacher Nielsen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Hillerød, til TV 2 Lorry.

Det burde blive taget mere alvorligt, lyder det fra Jørgen Bacher Nielsen.
Det burde blive taget mere alvorligt, lyder det fra Jørgen Bacher Nielsen.
Foto: TV 2 Kosmopol

I hovedstadsområdet findes i alt fire generationsforureninger, hvor den største og mest kendte er Collstrupgrunden i Hillerød. Her er undergrunden forurenet med tungmetallerne arsen, krom og kobber, og prisen for oprydningen lyder på mere end 50 millioner kroner.

En anden af de forurenede grunde er på Lundtoftevej i Lyngby, hvor først virksomheden Atlas og senere Electrolux frem til 1995 producerede hårde hvidevarer. Siden da har jorden været forurenet med klorerede opløsningsmidler, og prisen for oprydningen lyder på mindst 70 millioner.

Samme problem står man med på grunden ved Naverland 26 A-B i Glostrup, hvor der frem til 1983 lå en central for distribution til sjællandske renserier. Her lyder prisen på at få sikret grund- og drikkevand på 100 millioner kroner.

Det fjerde og sidste forurenede sted er på Vestergade 5 i Skuldelev på Hornsherred, hvor en metalvirksomhed frem til 1983 ligeledes forurendede jord og grundvand med klorerede opløsningsmidler.

Her ses de fire generationsforureninger i TV 2 Lorrys sendeområde.
Her ses de fire generationsforureninger i TV 2 Lorrys sendeområde.
Foto: TV 2 Kosmopol

En forurening, der koster 60 millioner kroner at få fjernet, hvis man altså langt om længe vil have drikkevandet sikret.

For selvom man siden 1999 har gennemført en række undersøgelser og oprensninger siden, er grunden nemlig stadig den dag i dag forurenet. 

"En tikkende bombe"

Og i Hillerød har Danmarks Naturfredningsforening også længe råbt højt om problemet - og opfordret til at få renset den forurenede jord.

- Det burde blive taget mere alvorligt. Hele det her problem med de gamle grunde er jo, at det er en tikkende bombe, og på et eller andet tidspunkt kan vi frygte, at grundvandet tager skade af det, lød det sidste år fra Jørgen Bacher Nielsen til TV 2 Lorry.

Jørgen Bacher Nielsen, formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Hillerød, er skuffet.
Jørgen Bacher Nielsen, formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Hillerød, er skuffet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Men efter dagens samråd er der optimisme at spore i foreningen.

- Nu sker der noget politisk, og det er vi meget glade for. Vi håber, det fører noget med sig. At snakken fortsætter, og at presset bliver større. Det må det jo blive, når Venstre nu også er med i det her, siger Jørgen Bacher Nielsen.

Og i Venstre tror man også på, at man efter dagens samråd kan få samlet et endeligt flertal, der ønsker at komme i gang med oprensningsarbejdet.

- Det her handler om, at vi får sat gang i den plan, som Danske Regioner har lagt for de ti generationsforureninger. Få dem prioteret og ryddet op. Og det er et forslag, vi stiller for det samlede folketing i morgen i Folketingssalen, siger Jacob Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik