Gigantisk spejderlejr indtager Sjælland: "Vi bygger en hel by"

De helt store forberedelser til Nordens største spejderlejr er i gang. Man forventer, at 32.000 spejdere vil besøge lejren.

En spejderlejr med et gæsteantal, der svarer til Hillerøds indbyggertal er i gang med at blive opført i Hedeland Naturpark på Sjælland.

Spejdernes Lejr er Nordens største af sin slags og i disse dage arbejder en række ildsjæle hårdt for at få lejren klar til de mange gæster.

- Spejdernes Lejr er stort. Det er det på mange måder. Vi har 32.000 tilmeldte, og det svarer vel til indbyggertallet i Hillerød eller noget i den dur, siger Jesper Juul Nielsen, udvalgschef for Events og Lejrbål i Spejdernes Lejr.

quote Vi har et supermarked, butikker og restauranter. Vi har vores vagtcentral, brandcentral og kæmpe catering.

Jesper Juul Nielsen, Spejdernes Lejr

Spejderlejren bliver afholdt den 23. juli til den 31. juli 2022 - i tæt samarbejde med Høje Taastrup-, Greve- og Roskilde Kommune.

Faciliteter som en hel by

Når så mange mennesker skal tilbringe en uge sammen, så kræver det gode faciliteter.

- Vi bygger en hel by, hvor vi har et supermarked, butikker og restauranter. Vi har vores vagtcentral, brandcentral og kæmpe catering til alle de mange frivillige, der er herude, som skal have noget mad. De har ikke tid til selv at skulle lave mad over bål, siger Jesper Juul Nielsen.

Lejren får også sit eget hospital, hvor syge og tilskadekomne kan tilses.
Lejren får også sit eget hospital, hvor syge og tilskadekomne kan tilses.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol


Som en del af forberedelserne bliver der også bygget et hospital på lejrpladsen. At være spejder indebærer en vis risiko for skrammer og skader, og så er det godt med et hospital i nærheden. 

- Vi kommer til at kunne behandle både skader og sygdom her, og så har vi også ambulancer tilknyttet, så vi kan sende folk videre, hvis der opstår noget akut. Når man samler 32.000 mennesker, så er det jo det samme som en by, og derfor vil vi også se sygdomme, som man almindeligvis ser i en by. Så vi skal selvfølgelig have et lejrhospital, og det bliver indrettet med både strøm og vand, fortæller Jesper Juul Nielsen.

Fællesskabet er det vigtigste

Da Spejdernes Lejr sidst blev afholdt i 2017, der deltog 37.000 spejdere. Arrangementet har siden været påvirket af coronakrisen, men kan altså løbe af stablen i år.

Men det kræver nøje planlægning og vilje at få sådan et arrangement på benene.

- Det er to års planlægning, som lige om lidt skydes i gang med et kæmpe brag. Når man laver sådan en planlægning, så er det både op og nedture med tusindvis af mails, men sådan er det jo bare, når man er et stort sted, så det er forløsningen af mange timers planlægning, og så glæder jeg mig til at se alle de spejdere, der kommer til at sidde foran scenen og svinge med deres tørklæder, være glade og få verdens bedste oplevelse, siger Jesper Juul Nielsen.

Spejderlejren afholdes i Hedeland Naturpark, der ligger mellem Hedehusene, Vindinge og Tune.
Spejderlejren afholdes i Hedeland Naturpark, der ligger mellem Hedehusene, Vindinge og Tune.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Folk fra hele verden deltager i den store begivenhed, og i løbet af ugen vil der være et hav af aktiviteter for små og store spejdere. Den primære målgruppe er dog unge mellem 10 og 17 år.

Den store diversitet i gæsterne er også en vigtig del af spejderlejren. Lejren skal nemlig være et sted, hvor man som spejder udvikler sig, hvor man oplever, at i samlet flok kan man mere – og i forhold til omverdenen, at spejderne bliver bevidste om for eksempel bæredygtighed og fremmede kulturer.

quote Jeg glæder mig til, at vi kan trykke på den store knap til åbningen.

Jesper Juul Nielsen, Spejdernes Lejr

Spejdernes vision er nemlig “Friluftsliv, Fællesskab og Udfordringer”, så det skal lejren tale ind i.

Og det har Jesper Juul Nielsen kæmpet for skal lykkes, så nu ser han frem til at byde de mange gæster velkommen.

- Jeg glæder mig til, at vi kan trykke på den store knap til åbningen og se, at alle folk bare synes, det er det fedeste, afslutter han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik