Canadiske Jimmy rejste fra familien for at følge sin drøm i København

Den danske ballettradition fik canadiske Jimmy Coleman til at krydse kloden og slå sig ned i København. I dag udlever han sin drøm på de skrå brædder i Det Kongelige Teater.

I 2020 satte 25-årige Jimmy Coleman fra Canada sig på et fly mod Danmark.

Hans drøm om at blive balletdanser i Den Kongelige Ballet var gået i opfyldelse, og forude ventede ham et nyt liv i København.

Et liv, som også ville komme til at indebære større kulturforskelle og et hårdt fysisk pres fra sit nye arbejde på de skrå brædder.

En verdenskendt ballettradition

Siden han for første gang blev opmærksom på den danske ballettradition, har Jimmy Coleman haft et brændende ønske om at blive balletdanser i Danmark.

- Jeg var til en international balletkonkurrence som ung, hvor de danske deltagere tog alle førstepladserne, og jeg var meget imponeret, siger han til TV 2 Kosmopol.

Derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse, da han i 2020 gik til audition hos Den Kongelige Ballet og sikrede sig en af de prestigefyldte pladser i kompagniet, der kun tæller lidt over 80 dansere.

Sommerserie på TV 2 Kosmopol: Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er de seneste ti år mere end fordoblet fra 85.000 til 175.000.

De udgør nu mere end hver tiende lønmodtager, kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv.

Mød fem af dem i serien her.

- Det er et af de bedste kompagnier i verden, siger han og fortsætter:

- Der findes mange forskellige stilarter og kompagnier, men det er et af de helt store.

Den danske ballettradition er noget ganske særligt, hvilket også var en af årsagerne til, at Jimmy Coleman ville være en del af netop dette kompagni.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Den Kongelige Ballet

 • Den Kongelige Ballet holder til i Det Kongelige Teater og stammer helt tilbage fra 1748.

 • Gamle Scene på Det Kongelige Teater blev indviet den 15. oktober 1874. Det er dermed Det Kongelige Teaters ældste nuværende bygning.

 • Den tidligere solodanser Nikolaj Hübbe er balletmester, og kompagniet har godt 100 forestillinger om året.

Kilde: Det Kongelige Teater

Tilbage i midten af 1800-tallet opfandt danske August Bournonville nemlig en ny stilart inden for balletten, som i dag kaldes Bournonville-stilen.

Stilarten er udbredt i hele balletverdenen, og Den Kongelige Ballet er bannerførere for den.

- Det er en meget fysisk hård og krævende stilart, men jeg kan godt lide den, siger Jimmy Coleman.

Historiske lokaler og et hav af nationaliteter

Jimmy Colemans hverdag som balletdanser sætter store fysiske krav til ham og byder på mange timers træning og lange prøver i de historiske lokaler på Det Kongelige Teater i København.

- Det er et smukt og gammelt teater med en masse historie, og at jeg har adgang til det hver dag, og at det føles som hjem, føler jeg mig meget taknemmelig over, siger Jimmy Coleman.

Balletkompagniet tæller et stort antal nationaliteter blandt danserne, som blandt andet kommer fra Frankrig, USA, Kazakhstan og Canada som Jimmy Coleman selv, og det er en fordel, mener han:

- Jeg synes, at det er super, fordi alle kommer med forskellig træning og baggrund, og man kan lære noget af hinanden.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Lige nu er Jimmy Coleman skadet, da han rev en muskel i sin læg over til en prøve. Derfor skal han i månedsvis genoptræne og holde sin krop ved lige, så han igen kan komme på scenen.
Lige nu er Jimmy Coleman skadet, da han rev en muskel i sin læg over til en prøve. Derfor skal han i månedsvis genoptræne og holde sin krop ved lige, så han igen kan komme på scenen.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Den store repræsentation af udlændinge i balletverdenen er dog ikke unormal på kulturområdet.

I flere dele af det øvrige kulturliv i hovedstadsområdet er der nemlig også en større andel udenlandske medarbejdere, og det er til stor gavn, mener Asbjørn Keiding, der er direktør i Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner.

- Det bidrager til en mangfoldighed og en fornyelse, og det bidrager med nogle utroligt dygtige mennesker, som kan inspirere dem, som allerede er her, og som måske i sidste ende selv rejser ud og laver samme bidrag til kulturlivet i udlandet, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Asbjørn Keiding fortæller, at der især på orkesterområdet er en stor andel udenlandske arbejdere, og at de er nødvendige, da de danske musikere alene ikke vil kunne udfylde pladserne.
Asbjørn Keiding fortæller, at der især på orkesterområdet er en stor andel udenlandske arbejdere, og at de er nødvendige, da de danske musikere alene ikke vil kunne udfylde pladserne.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Da Jimmy Coleman rejste fra Canada, måtte han også sige farvel til sin familie og sine venner i hjembyen Toronto.

De holder dog stadig kontakten, og i dag tre år senere er han ved at være faldet rigtig godt til her i hovedstadsområdet.

- Jeg synes, at Danmark og København har meget at byde på, siger han og fortsætter:

- Arbejdslivsbalancen her er rigtig god. Myldretiden her er kl. 16.00, og i Toronto er den kl. 18.30.

Jimmy Colemans kontrakt med Den Kongelige Ballet bliver kun forlænget et år ad gangen, og han håber på at kunne blive boende i mange år frem:

 - Folk her er mere afslappede og virker til at have mere tid til tingene. Flere folk virker til at have det godt her, siger han.

Udlændinge ikonbillede
Serie

Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er fordoblet de seneste ti år. De kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv. Mød fem af dem i serien her.

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik