Chen forlod højtlønnet job i Kina og blev SOSU: "Man kan lære meget af de ældre"

47-årige Yuanqin Chen flyttede fra Kina til Danmark i 2017 og er dag er SOSU-hjælper i Hørsholm Kommune. Et fag, som giver hende meget som menneske, og hvor der i fremtiden er brug for mange flere som hende.

47-årige Yuanqin Chen havde et godt liv i Kina.

Hun havde sine forældre og sin omgangskreds tæt på, samt et velbetalt job i en amerikansk virksomhed.

Men i 2017 tog hun en drastisk beslutning og flyttede til Hørsholm, hvor hun i dag er SOSU-hjælper - et job som ifølge hende selv giver hende meget mere som menneske.

Fra kinesisk millionby til Hørsholm Midtpunkt

Efter i mange år at have boet alene i den kinesiske millionby Ghuangzhou følte Yuanqin Chen en manglende livsglæde.

- Jeg var ved et vendepunkt i mit liv, og jeg ville lægge det om, siger hun til TV 2 Kosmopol.

På en ferie mødte hun så en dansk mand, og da han spurgte, om hun ville med ham og bo i Danmark, takkede hun ja uden at tvivle.

Sommerserie på TV 2 Kosmopol: Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er de seneste ti år mere end fordoblet fra 85.000 til 175.000.

De udgør nu mere end hver tiende lønmodtager, kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv.

Mød fem af dem i serien her.

I dag bor parret i Hørsholm, og Yuanqin Chen arbejder som SOSU-hjælper i kommunen - noget af et karriereskifte for den uddannede tekstilenginiør.

- Jeg interesserer mig meget for omsorg, forklarer hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Jeg bliver ældre, og mine forældre bliver ældre, og jeg har længe haft angst over, hvordan jeg kan passe på dem.

quote De udenlandske medarbejdere på velfærdsområdet har stor betydning nu, og de kommer til at have endnu større betydning i fremtiden.

Frederik Thuesen, seniorforsker, VIVE

Trods det drastiske karriereskifte giver det nye job hende meget mere som menneske end sit tidligere job.

- Arbejdet hjælper mig med at forstå andre mennesker. De ældre har deres livshistorie og erfaring, og det er interessant at hjælpe dem og snakke med dem, siger Yuanqin Chen.

- Man kan lære meget af de ældre. De bliver så glade, og så man bliver selv glad, fortsætter hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Yuanqin Chen på besøg hos borgeren Else i Hørsholm. Selvom besøget er kort, får de altid vendt verdenssituationen til glæde for dem begge.
Yuanqin Chen på besøg hos borgeren Else i Hørsholm. Selvom besøget er kort, får de altid vendt verdenssituationen til glæde for dem begge.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Ved siden af arbejdet som SOSU-hjælper er Yuanqin Chen også frivillig i Røde Kors og skal til september til at uddanne sig som sygeplejerske.

Og hendes ambitioner stopper dér.

- Jeg vil gerne have en kandidatuddannelse og senere en p.hd., måske i psykologi, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg er meget ambitiøs, men man skal være realistisk.

En vigtig del af fremtidens velfærd

Flere analyser spår, at antallet af SOSU'er ikke kan følge med antallet af ældre i Danmark, der har behov for hjælp i fremtiden.

Konkret regner KL med, at der om otte år kan mangle op mod 16.000 SOSU'er.

For at løse problemet er der blandt andet brug for endnu flere som Yuanqin Chen, forklarer Frederik Thuesen, der er seniorforsker og p.hd. hos VIVE.

- De udenlandske medarbejdere på velfærdsområdet har stor betydning nu, og de kommer til at have endnu større betydning i fremtiden, forklarer han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

De udenlandske medarbejdere på velfærdsområdet besidder en stor del af SOSU-stillingerne, og der skal endnu flere til for at løse fremtidens mangel på arbejdskraft på området, forklarer Frederik Thuesen, seniorforsker hos VIVE.
De udenlandske medarbejdere på velfærdsområdet besidder en stor del af SOSU-stillingerne, og der skal endnu flere til for at løse fremtidens mangel på arbejdskraft på området, forklarer Frederik Thuesen, seniorforsker hos VIVE.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Yuanqin Chen er også klar på, at hun vil gøre sit for at bidrage på velfærdsområdet.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvis jeg ikke skulle arbejde. Hvad skulle jeg så? spørger hun retorisk og fortsætter:

- Mit arbejde er en del af integrationen for mig til det danske samfund. Der er et godt system i Danmark, og jeg skal også bidrage til det.

Kulturforskellene er tydelige

For Yuanqin Chen har flytningen til Danmark også betydet mødet med en helt anden kultur - og det er både på godt og ondt.

- Jeg har besøgt mange ældre, der bor alene, selvom de er syge eller har et handicap, forklarer Yuanqin Chen.

- Det overrasker mig. I Kina er det naturligt, at vi bor sammen hele familien, men ikke her, og det gør mig en smule trist, fortsætter hun. 

Det er dog ikke kun familieforholdene i Danmark, der har vagt opsigt hos Yuanqin Chen.

- Den danske sorte humor er svær for mig, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg forstår den aldrig. Men det er kultur.

Udlændinge ikonbillede
Serie

Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er fordoblet de seneste ti år. De kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv. Mød fem af dem i serien her.

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik