Imam fra kendt menighed kalder koranafbrændinger "sørgelige"

I Danmarks ældste muslimske menighed er imam Falah Malik bekymret for, om koranafbrændingerne vil skabe mere splid og flere misforståelser omkring muslimer i Danmark.

Flere tusinde muslimer gik lørdag gennem gaderne i København for at fejre helligdagen Ashura. 

Det er et optog, der gentager sig hvert år. Men i lørdags var noget anderledes. 

Flere af deltagerne havde taget Koranen med sig. Ligeledes havde mange medbragt skilte og bannere, hvorpå der stod opfordringer til den danske regering om at forbyde koranafbrændinger. 

De nylige afbrændinger har også fået Falah Malik, der er imam og teolog fra Muslimer for Fred, til at reagere.

På det sociale medie X, der tidligere hed Twitter, delte han for en uge siden en video, hvor han fortæller, at Koranen ikke tillader nogen aggressiv reaktion på koranafbrændingerne. 

- Vi vil bygge bro i en situation, hvor nogle forsøger at skabe splid. Hvis nogle forsøger at skabe mere splid, forsøger vi at skabe mere interreligiøs og social fred, fortæller han til TV 2 Kosmopol. 

Hvorfor er det et nødvendigt budskab for dig at dele?

- Fordi fordomme også kan skabe splid. Hvis nogle muslimer angriber ambassader i Mellemøsten, og det kommer i medierne, så tænker nogle ikke-muslimer, at det er det, som islam handler om. Og det kan skabe splid, fordi folk så vil tænke forkert om muslimer - og det er ikke godt for samhørigheden. Så derfor er det vigtigt at informere, siger han.

Tusindvis af borgere i muslimske lande har demonstreret mod Danmark, og 15 lande har udsendt officielle erklæringer med fordømmelse af koranafbrændinger i Danmark.

Søndag har der været koranafbrændinger ved fem udenlandske ambassader i Danmark, og mandag er der anmeldt syv, oplyste udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), søndag aften.

Han fortalte desuden, at regeringen vil indføre en lov, der kan forhindre koranafbrændinger blandt andet foran udenlandske ambassader. 

Sørgeligt

Falah Malik tilhører Danmarks ældste muslimske menighed, der til dagligt holder til i Nusrat Djahan-moskéen i Hvidovre. Du kender måske Muslimer for Fred, fordi de hvert år rydder op efter nytårsaften på Rådhuspladsen i København.

Og menigheden tager flere lignende initiativer i løbet af året for at bygge bro og skabe dialog blandt andet ved at lade biskopper, rabbinere og imamer mødes i moskéen.

Han kalder koranafbrændingerne "sørgelige", der i værste fald vil skabe mere splittelse i Danmark.

- Det handler ikke kun om det, at man afbrænder en religiøs bog, som i øvrigt også kunne være kristne eller jøders. Det handler om, at når man udfører sådan en handling, så skaber man splid og had, siger han.

- Vi går ind for ytringsfrihed, og Koranen går også ind for ytringsfrihed. Men nogle mener, det er en dyd at håne i ytringsfrihedens navn. Borgerne i samfundet skal kunne rejse deres stemmer, der også kan være kritiske. Men der er forskel på, at noget er kritisk, og at noget er en decideret hån. Der er forskel på at åbne Koranen - og sige: Jeg er kritisk - og så decideret at brænde den af, siger han.

Spørger man Falah Malik til hans holdning til, hvordan man bør reagere politisk, siger han:

- Som islamisk teolog vil jeg kun give principiel vejledning inden for Koranen. Koranen siger, man skal lede et land med retfærdighed. Det er politikernes opgave at se, hvad der er passende til at standse det, siger han.

"Hvad kæmper vi for?"

Regeringen agter ikke at genindføre blasfemiparagraffen, som blev fjernet i 2017. Den gjorde det ulovligt at brænde religiøse skrifter som for eksempel Bibelen og Koranen.

Men, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) mandag:

- Regeringens initiativ her henset til danskernes sikkerhed og den udenrigspolitiske situation skal man måske mest af alt se som en korrektion af den meget brede udvidelse af ytringsfriheden, som man foretog i 2017, da man afskaffede blasfemiparagraffen, lyder det.

Oppositionspartierne har ikke ligefrem giver forslaget medvind - nærmere tværtimod

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, skriver på Facebook, at han ikke bliver fan af, at nogle "meget få personer brænder Koranen af".

- Men når alt kommer til alt, må vi spørge os selv: Hvad kæmper vi for? Jeg kæmper for, at man må tænke, tale og udtrykke frit. Jeg kæmper for, at andre må sige ting, jeg er uenig i. Lars Løkke og regeringen mener åbenbart ikke det samme. Forhånelser er respektløst, plat og dumt. Men det er lovligt, og det skal det også være, skriver han.

De to venstrefløjspartier Enhedslisten og SF er også imod regeringens forsøg på at forbyde koranafbrændinger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik