S-profil vil have borgmester til at trække kandidatur 

Socialdemokratiets bestyrelse i Ishøj er kede af, at Merete Amdisen (S) blev væltet som formand for den socialdemokratiske gruppe på rådhuset. 

Det magtfulde socialdemokratiske bagland i Ishøj træder nu i karakter i forhold til det interne drama i byrådsgruppen på den københavnske vestegn.

Således vil bestyrelsesformand for Socialdemokratiet i Ishøj, Henning Bjerre, nu have den siddende borgmester Ole Bjørstorp (S) til at rette ind efter de regler, der gælder for valg af borgmesterkandidat i Socialdemokratiet. 

Ole Bjørstorp skrev den 31. oktober på Facebook, at han “opstiller som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021 for Socialdemokratiet I Ishøj.” 

Det skrev han uden at være blevet valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet, og den går ikke, siger bestyrelsesformand Henning Bjerre.

- Man kan ikke bare tromle igennem, fordi man er borgmester.

- Det skal ikke afskrække andre fra at ville melde sig, at han melder sit borgmesterkandidatur på Facebook. Vi har åbent demokrati, vi har ikke kejserkåringer i Socialdemokratiet, siger Henning Bjerre. 

Ishøjs socialdemokrater i intern strid. Der tyder på et kampvalg om, hvem der skal være borgmesterkandidat

Borgmester skal rette ind

Henstillingen kommer, efter Socialdemokratiets bestyrelse på et møde onsdag aften offentliggjorde en officiel udtalelse om valg af spidskandidat forud for kommunalvalget i 2021.

Her “præciserer bestyrelsen, at der IKKE er valgt en borgmesterkandidat til kommunevalget 2021.”

Denne præcisering er yderligere aktualiseret af, at den nu væltede gruppeformand i byrådet, Merete Amdisen (S), tirsdag gjorde det klart, at hun agtede at blive spidskandidat for Socialdemokratiet ved det kommende valg.

Dermed skal Socialdemokratiets medlemmer ved en altafgørende urafstemning i maj 2020 afgøre, hvem der skal være partiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget.

- Alle medlemmer er lige, uanset om man er borgmester eller ej, siger Henning Bjerre til TV 2 Lorry. 

Vil du henvende dig til Ole Bjørstorp og sige, at han skal trække sit borgmesterkandidatur og stille op som spidskandidat i stedet?

- Ja, det skal vi have et møde med ham om, og der vil vi opfordre ham til det, siger Henning Bjerre. 

"Splitter, hvor hun skal samle"

Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand 2. december med stemmesummerne seks mod fem - blandt andet med Ole Bjørstorps velsignelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmesteren, men i et opslag på Facebook skirver han onsdag:

“Hun (Merete Amdisen, red.) splitter, hvor der skal samles. Derfor kunne hun heller ikke fortsætte som gruppeformand,” skrev den 73-årige borgmester, der har siddet på posten siden 2001, og som altså gerne vil have en periode mere. 

Den nyvalgte gruppeformand Johnna Stark siger til TV 2 Lorry onsdag:

- Jeg tror, hun har haft en idé om, at det er det, hun vil på sigt (at blive borgmester, red.). Men i og med at Merete ikke har gruppens tillid, har jeg svært ved at se hende blive borgmester, siger Johnna Stark.

Kæmpe overraskelse

I Socialdemokratiets bestyrelse er man ulykkelig over de interne stridigheder. De kunne helt være undgået, hvis alle regler var blevet fulgt, mener formand Henning Bjerre. 

Havde han (Ole Bjørstorp, red.) fulgt reglerne i stedet for at skrive på Facebook, havde alle stået lige, og så havde vi undgået den her dumme situation, siger Henning Bjerre. 

Bestyrelsen “beklager dybt”, og “er skuffede over”, at Merete Amdisen blev væltet.

- Vi er ærgerlige over, at man har væltet gruppeformanden. For vi føler, vi har haft en gruppeformand, der har været dynamisk og dygtig. Så det kom som en kæmpe overraskelse for mig, siger Henning Bjerre.

Han mener, at Ole Bjørstorp skulle have gjort mere for at tale sig ud af uoverensstemmelserne med Merete Amdisen. 

- Efter 16 år som partiets førstemand i Ishøj skulle han have gjort forsøget, siger Henning Bjerre. 

Kamp om borgmesterposten

TV 2 Lorry kan torsdag fortælle baggrunden for mistilliden til Merete Amdisen. Det fremgår af en intern mail, som TV 2 Lorry er kommet i besiddelse af. Manglende samarbejde, respekt og for meget fokus på regionen, nævnes blandt andet.

Det kan du læse mere om her. 

Indtil videre kalder Henning Bjerre det dog for “problematisk”, at ingen officielt vil fortælle mere om samarbejdsvanskelighederne. 

Tænker du, at der kan ligge noget andet bag?

- Lige så snart man har noget med personer at gøre, så må man tænke, at der er andet end politik i det. Det må jo være personligt, siger Henning Bjerre. 

Kunne det være et opgør om, hvem der skal være borgmester, der ligger bag det her?

- Det kunne være et motiv. 

Har ført sværet

Har du en idé om, at Ole Bjørstorp aktivt har været med til at vælte Merete Amdisen som gruppeformand? 

Ja han har ført sværdet. Han er flertallet og har skabt flertallet. 

Mener du, at der er bund i de begrundelser, som Ole Bjørstorp fremfører i forhold til, at Merete Amdisen skulle væltes?

Nej, det mener jeg bestemt ikke.

Der er noget i dine svar, der antyder, at du måske ikke ser Ole Bjørstorp som en værdig borgmester?

Det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg er nødt til at fastholde min neutralitet. 

Socialdemokratiet i Ishøj afholder generalforsamling 21. marts næste år. Her vil reglerne for valg til spidskandidat blive besluttet forud for den afgørende urafstemning i maj. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik