Ved første øjekast ligner andelsforeningen Elleparken et murstensbyggeri fra start-50’erne som så mange andre. Men går man ind bag facaden, er foreningen helt unik, når det kommer til miljøtiltag og byfornyelse.
Det har nu sikret Elleparken titlen som årets andelsboligforening blandt de i alt næsten 5.000 medlemsforeninger hos interesseorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF).
- For os som bestyrelse og for vores varmemester, er det et kæmpe skulderklap for alt det arbejde, vi har lavet. For tingene går jo op og ned, og nogle gange tænker man ”ej, vi skulle aldrig have sat det her i gang”. Men når man så får sådan en pris, tænker man, det var besværet værd, siger andelsforeningens formand, Lone Ast.
Gavner både miljøet og pengepungen
Siden de 122 andelshavere for fire år siden besluttede sig for at tænke den gule ejendom mere grøn, er det gået stærkt. Nyt tag, udskiftning og isolering af rør, isolering af port, udskiftning af pærer og etablering af individuelle vand- og varmemålere er blot nogle af de projekter, der er sat i søen.
- Da vi fik mulighed for at renovere, tænkte vi, det var en god anledning til, at vi kunne tage et medansvar for det miljø, der trænger så meget til at blive taget vare på, lyder det fra Lone Ast.
For os som bestyrelse og for vores varmemester, er det et kæmpe skulderklap for alt det arbejde, vi har lavet. For tingene går jo op og ned, og nogle gange tænker man ”ej, vi skulle aldrig have sat det her i gang”.
Men Elleparkens renoveringsprojekter er ikke kun gode for miljøet - de kan også mærkes på beboernes pengepung. Alle initiativerne er klaret for en begrænset huslejestigning på 250 kroner, og de er hurtigt mere end bare tjent hjem.
- Bare med vores nye tag har de små lejligheder fået 1.400 kroner tilbage i varme om året, sat op imod at det for to år siden bare var fire kroner. Så det i sig selv er rigtig godt, siger Lone Ast.
Med tilskud fra kommunen
De mange miljøtiltag er blevet bemærket hos ABF, der for andet år uddeler prisen som årets andelsboligforening. Hvor den sidste år gik til en forening i Holstebro, er prisen altså i år landet i Sydhavnen.
- Vi vil gerne hylde en af de andelsboligforeninger, der tager et globalt og nationalt ansvar for at løse nogle af de miljøudfordringer, vi står overfor, siger ABF’s presseansvarlige Lise Clemmensen.
En del af Elleparkens renoveringer er sket med energitilskud og et byfornyelsestilskud på 350.000 kroner fra Københavns Kommune. Så der er god inspiration at hente for andre andelsboligforeninger.
- Den mulighed vil vi selvfølgelig helt klart opfordre vores medlemsforeninger til at benytte sig af. Jeg ved, der er ansøgningsfrist 1. februar 2018, så der er ikke andet for end at komme i gang med at udfylde ansøgningsskemaer, siger Lise Clemmensen.
Det stopper ikke her
Men på trods af titlen som årets andelsboligforening kommer beboerne i Elleparken bestemt ikke til at hvile på laurbærerne.
- Ej det gør vi i hvert fald ikke. For lige om lidt skal vi i gang med at skybrudssikre, siger beboerformand Lone Ast.
Så I har fortsat masser af gode idéer?
- Vi har helt vildt mange gode idéer. Vi skal bare have lidt flere penge, lyder det med et stort grin.
Lidt flere penge til nye projekter får beboerne i hvert fald med prisen. Den udløser nemlig et års gratis medlemskab af Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation til en værdi på 13.000 kroner.