Bliv tusset gratis af Danmarks første kvindelige tatovør

Helle Boysen har tatoveret i fyrre år. Men det har ikke altid været populært at være en kvinde med hang til nål og blæk.

Jeg havde forestillet mig noget med farvet hår og kraftig make-up. Men Helle ’Roxy’ Boysen ligner en ganske almindelig 71-årig med gråsprængt hår, briller og et generelt afdæmpet ydre.

Og dog.

De opsmøgede bluseærmer afslører nogle af hendes tatoveringer, og vidner om mange års gerning med nål og blæk. Faktisk så mange at hun kan kalde sig Danmarks første kvindelige tatovør.

Indtil jul tatoverer hun gratis hver mandag mellem 12.30 og 18 i ’Alle Tiders Miss Roxy’ på Rømersgade i København. Det er hendes tredje tatovørforretning.

Det kunne lyde som den rene optur.

Men lad os så lige kaste et blik tilbage på Helle Boysens vej ind i et yderst mandsdomineret fag og nuancere den antagelse lidt.

’Et nej er et nej’

Helle Boysen fik sin første tatovering i 1970. Det var der ikke mange kvinder, der fik dengang. Og for Helle Boysen handlede det også om at være lidt af en 'Rasmus Modsat'. 

Under nålen fik hun sig så en endnu vildere idé: hun ville selv være tatovør. Det blev dog langt fra modtaget, som hun kunne ønske sig:

Helle spurgte, om hun selv kunne komme til at lære at tatovere. Men den gik ikke. 'Hvad nu hvis nogen skal tatoveres et intimt sted?' var én af ankerne. Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Og selvom et nej var et nej, kunne de ikke helt skræmme Helle Boysen væk. 

Fra hendes tatovør-tanker blevet fejet af vejen gik der hele syv år, hvor Helle Boysen alligevel ’hang ud’ hos tatovøren Svend i Nyhavn. Nærmest sådan lidt ’groupie-agtigt’, betegner hun det selv. Hun malede nogle billeder for ham, og i bytte fik hun lavet flere tatoveringer.

Og så fik Svend alligevel øjenene op for Helles talent.

- Så gik han sådan i al hemmelighed og i smug og lærte mig at tatovere, uden at jeg tænkte over det. For jeg ville bare gerne være behjælpelig, når nu jeg fik noget gratis, husker Helle Boysen.

quote Så gik han sådan i al hemmelighed og i smug og lærte mig at tatovere, uden at jeg tænkte over det. 

Helle Boysen, tatovør

'Sikke noget vrøvl'

Efter syv år blev hun så spurgt, om hun ikke ville starte. Og d. 18. oktober 1977 blev hun Danmarks første kvindelige tatovør.

'Det bliver din død, Svend' var der folk, der sagde til den tatovør, der havde taget hende ind. 

- Men det blev det så ikke, griner Helle Boysen.

Og kunderne tog ganske pænt imod hende - i hvert fald i de fleste tilfælde: 

'Kunderne var fuldstændigt ligeglade' - bortset fra én... Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Roxy bliver født

I løbet af sin karriere har tatoverings-eventyret også taget en afstikker til Hawaii. Her arbejdede hun som tatovør – og blev tilmed gift. Men hun endte alligevel med at rejse hjem til Danmark igen.

Med sig fra arbejdet i udlandet tog hun dog tatovør-navnet ’Roxy’:

'Jeg kan jo ikke hedde Tattoo Helle - det er jo fuldstændigt umuligt at udtale, hvis man arbejder i et fremmed land.' Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Fyrre år - og langt fra færdig

Og fra et kort og kontant ’Den går ikke, Helle’ er det altså nu endt med foreløbigt fyrre år som tatovør.

I mellemtiden er tatoveringer blevet ’allemandseje’ og ikke længere noget, der får folk til at spærre øjnene op – heller ikke, når de sidder på kvinder.

Og nu er der endda mulighed for at erhverve sig én gratis. For i mandags og de næste mandage op til jul tatoverer Helle Boysen helt uden betaling i op til to timer per kunde. En spontan indskydelse, hun fik i søndags, fordi hun har tiden til det. 

Èn af dem, der kom under nålen, var TV 2 Lorrys reporter Cecilie Hundebøll. 

Det kan du se i videoen her:

Cecilie blev blev nødt til at slukke for kameraet, mens hun blev tatoveret, fordi det rystede for meget... Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik