Blomster skaber jobs til flygtninge- og indvandrerkvinder

Hos virksomheden Bike & Bloom kan flygtninge- og indvandrekvinder få fodfæste på arbejdsmarkedet ved at binde blomster.

At have et job med forpligtelser, kollegaer og opgaver, er vigtigt for de fleste mennesker. Det gælder også for indvandrer- og flygtningekvinder, men netop den gruppe kan have svært ved at finde jobs.

Det forsøger man hos virksomheden Bike & Bloom at gøre noget ved.

Flonita Krasniqi, der kommer fra Kosovo, var den første der kom i praktik som florist i blomstervirksomheden.

- Efter seks uger i praktik, hvor jeg lærte nye ting hver dag, var jeg klar til at arbejde hos Bike & Bloom. Jeg er glad hver gang, jeg går på arbejde, fortæller Flonita Krasniqi.

- Vi ser, at kvinderne blomstrer op - i bogstaveligste forstand. Vi ser, at det giver stor selvtillid og øget selvværd for kvinderne at være delvist selvforsøgende, forklarer Benedikte Preuthun Mortensen, der har stiftet den socialøkonomiske virksomhed Bike & Bloom.

I øjeblikket arbejder flygtninge- og indvandrerkvinderne på værkstedet i Nordvest, hvor de står for blomsterbindingen.

På grund af sprogbarrieren bringer de ikke ud, som deres danske kolleger. Men det er målet på lang sigt, at de også skal kunne sælge de blomster, de selv har bundet.

Stillinger på fem til ti timer om ugen gør, at der også er tid til familieliv og sprogskole ved siden af jobbet som florist.
Stillinger på fem til ti timer om ugen gør, at der også er tid til familieliv og sprogskole ved siden af jobbet som florist.
Foto: Benedikte Preuthun Mortensen

Arbejde skal harmonere med familieliv

Hos Bike & Bloom handler det ikke kun om at skaffe et job til kvinderne, De skal også have tid til at dyrke familielivet ved siden af jobbet.

- Der er ikke mange ufaglærte jobs til flygtningekvinder i Danmark, og dem der er, kan være svære at få til at harmonere med familielivet. Det gør det til gengæld hos os, siger Benedikte Preuthun Mortensen.

Bike & Bloom tilbyder stillinger på fem til ti timer ugentligt, som gør job, familieliv og sprogskole foreneligt.

Benedikte Preuthun Mortensen stiftede Bike & Bloom fordi hun ønskede at gøre en forskel i det lange løb og ikke kun et projekt, der stopper, når fondsmidlerne ophører.

- Jobbet hos os skal være et springbræt til at komme ud på arbejdsmarkedet. Vores mål for fremtiden er derfor, at få endnu flere flygtningekvinder i fuld beskæftigelse, fortæller Benedikte Preuthun Mortensen.

Flere socialøkonomiske virksomheder

Hos SED, Social Entreprenører Danmark, der er en forening for alle med interesse for socialt iværksætteri, oplever man en stigende interesse for virksomheder med et socialøkonomisk fokus.

- Selvom vi ikke har tal på en regulær udvikling. Men det, vi med sikkerhed kan fastslå, er, at der er vækst i virksomheder, der tager socialt ansvar, fortæller Per Bach, der er formand for SED.

Definition på en socialøkonomisk virksomhed:

1. har et socialt formål

2. er erhvervsdrivende

3. er uafhængig af det offentlige

4. er inddragende og ansvarlig i sit virke og

5. har en social håndtering af sit overskud

Kilde: Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder

Artiklen er blevet til i et samarbejde
med journalistuddannelsen på RUC.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik