Byggeplaner tvinger ikonisk vartegn til at flyve fra reden

Efter 81 år ved Søerne i København går Irma nu på jagt efter en ny placering til byens vel nok mest kendte lysreklame.

Alting vil ikke være som det plejer, når mørket falder på mandag aften ved Dronning Louises Bro i København.

Fra sin rede på et tag på en bygning på Sortedam Dossering har Irmas karakteristiske neonreklame med hønen lagt æg efter æg uafbrudt gennem 81 år og kastet sine gule, grønne og røde farver ned på vandet i Sortedams Sø.

Omkring 118 millioner æg er det blevet til - men nu er det slut for en stund.

 

quote Vi søger et nyt hønsehus, og det kan ikke være et hvilket som helst hønsehus, når det er Irmahønen. Det skal være et hus, der syder af bæredygtighed og økologi, så hun kan få en god tid

Søren Steffesensen, kædedirektør, Irma

Søger nyt hønsehus

Der skal nemlig bygges taglejligheder i ejendommen under hønen, og derfor er Irma nu på hagt efter en ny midlertidig placering til hende. 

- Vi håber, at alle vores kunder og københavnerne vil hjælpe. Vi søger et nyt hønsehus, og det kan ikke være et hvilket som helst hønsehus, når det er Irmahønen. Det skal være et hus, der syder af bæredygtighed og økologi, så hun kan få en god tid, mens hun skal være der, siger Irmas kædedirektør Søren Steffensen til TV 2 Lorry.

Irma har indrykket en annonce på boligportal.dk: 

- Efter 81 år på pinden skal jeg nu genhuses. Derfor leder jeg efter en bolig med udsigt og plads til at sprede vingerne. Jeg er et roligt gemyt og har rystet ungdommens fjer af mig, skriver Irma - og pointerer, at hønen "bruger lidt mere strøm end gennemsnittet". 

Vender tilbage til Nørrebro

Irmahønen slukkes mandag og vender tilbage til sin vante placering, når byggeriet af taglejlighederne er afsluttet. Hvornår det sker, vides ifølge Søren Steffesen ikke. 

Det er også uvist, hvor Irmahønens midlertidige hønsehus bliver, men Irma har allerede fået flere henvendelser, fortæller Søren Steffensen. 

I mellemtiden må de forbipasserende ved Søerne nøjes med de tre andre Irma-lysreklamer på nabobygningerne. De bliver ikke berørt af byggeprojektet. 

En ældre dame

Irmahønen er en af Københavns mest velkendte lysreklamer.

Den blev installeret i 1936, men er ændret flere gange. I 1950 blev æggene gjort større, og i 1953 begyndte hønen at åbne næbbet. 

Bygningerne, reklamerne sidder på var oprindeligt ejet af Carl Schepler, hvis mor grundlagde den æggeforretning på Ravnsborggade 13, der senere blev til supermarkedskæden Irma. 

Irmahønen lægger syv æg i minuttet, hvilket betyder, at den har lagt i omegnen af 118 millioner æg gennem tiden. Den har været slukket under besættelsen, efter decemberorkanen i 1999 og under Earth Hour i 2009.

Kim Larsen synger om Irmahønen i "Hjerter Dame", der er med på albummet "Forklædt som voksen" fra 1986.

Spørg Os - Afstemning

_