54-årige Charlotte Pedersen bor i Tingbjerg og har tidligere været ejer af to døgnkiosker.
Men i 2003 tager hendes liv en voldsom drejning, da hun en aften træder ud i et lyskryds.
- Jeg gik over for grønt, og så blev jeg ramt bagfra af en venstresvingende bil, fortæller hun til TV 2 Lorry.
Trafikulykken betyder, at hun i dag har stærke kroniske smerter i nakke, skuldre, ryg og arme. Hun har svært ved at holde balancen og så lider hun af fastklemte nerver.
Kommunen afviser førtidspension
Charlotte Pedersen har siden 2006 søgt om førtidspension flere gange, men hver gang fået afslag af Københavns Kommune.
Hun er dermed en af mange borgere i hovedstaden, som må fortsætte på kontanthjælp på trods af fysiske og psykiske udfordringer i hverdagen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik tegner der sig et tydeligt billede af, at det i de senere år er blevet meget sværere at få førtidspension.
I 2007 var der 19367 førtidspensionister i Københavns kommune. I 2016 var det skrumpet til 12546. Og hvis man ser på tal fra Ankestyrelsen, kan man se, at tildelingen af nye førtidspensioner er faldet fra 1028 i 2010 til bare 296 i 2015.
Eksperter: Charlottes tilstand kan ikke forbedres
TV 2 Lorry har fået indsigt i Charlotte Pedersens sag. Her kan man læse, at ni læger, psykiatere, psykologer og lægekonsulenter igennem årene har vurderet, at hendes tilstand er stationær, og at tilstanden ikke kan forbedres.
To lægekonsulenter og tre sagsbehandlere har endvidere vurderet, at hun ingen arbejdsevne har. For udover hendes fysiske handicap, lider hun også af KOL, synsforstyrrelser, nedsat hukommelse og kronisk hovedpine.
- Jeg kan ikke klø mig selv på hovedet, for jeg kan ikke få armen højere end op til øret, og jeg kan næsten ikke skære et løg, uden at det gør ondt, fortæller Charlotte Pedersen.
I den seneste udredning fra klinisk funktion skriver de ”at hendes funktionsniveauet er varigt og betydende nedsat i en grad, så selv almindelige gøremål er svært overkommelige”.
Lider af angst og paranoia
Udover de fysiske skavanker har Charlotte Pedersen ifølge lægerne udviklet psykiske lidelser som angst og paranoia
- Problemet er, at jeg ikke ved, hvordan eller hvornår mit hoved virker. Det virker som et blinklys. Det ene øjeblik virker det, det næste øjeblik gør det ikke, siger hun
Men på trods af det 13 år lange udredningsforløb, hvor læger gentagende gange har slået fast at hendes tilstand gør hende uarbejdsdygtig, mener kommunen stadig, hun har beskæftigelsespotentiale og afviser af den grund førtidspensionen.
- Det her er værre end tortur, for du får ikke fred, siger Charlotte Pedersen, der håber, at kommunen snart revurderer hendes situation.
Ikke den eneste
Charlotte Pedersens sag er langt fra enestående. TV 2 Lorry har tidligere også fortalt historien om Vladimira Kristensen fra Østerbro, som har været på kontanthjælp i 20 år på trods af alvorlig sygdom
Vladimira Kristensen lider blandt andet af en tarmsygdom, der gør at hun må på toilettet 20 gange om dagen, og hun kan knap gå på grund af leddegigt. Alligevel har hun som Charlotte Pedersen fået et rungende nej til førtidspension.
Du kan læse hele Vladimiras historie her og se indslaget herunder.
Borgmester: Jeg er dybt utilfreds
Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, er selv utilfreds med sagerne om manglende førtidspension.
Vi gør os på mange områder ekstremt umage, og rent faktisk ligger vi nummer et på mange af målgrupperne. Vi bruger også flere penge per ledige end mange andre kommuner. Men jeg er enig i, at når der kommer til førtidspension, så er der for mange sager, hvor jeg også selv er dybt utilfreds med, at vi ikke kan få lov til at give borgerne førtidspension eller flexjob meget før, siger hun til TV 2 Lorry.
Hun afviser dog pure, at syge københavnere med vilje parkeres på kontanthjælp, fordi det skulle være billigere end førtidspension.
- Det koster rent faktisk mange penge, at give borgerne de her ressourceforløb, så det er virkelig bare en dårlig situation for alle. I Københavns Kommune har vi nedsat en task force til at kigge på, om vi kan gøre det anderledes, men vores jurister bliver ved med at sige, at lovgivningen er ekstrem stram. Så vi kan kun blive ved med at lægge politisk pres på Christiansborg og på vores system - inden for lovens rammer, siger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.