Efter katastrofesalg: "Bohrs Tårn fejlcastet til Vesterbro"

Ifølge boligekspert har Bohrs Tårn længe været et ulykkesbarn for Carlsberg Byen. Blot 38 af de 88 milliondyre ejerlejligheder er solgt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi er mange i branchen, som synes, at developerne har set lidt for meget efter de store lejligheder, siger Curt Liliegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Kommentaren falder om det prestigefyldte millionbyggeri Bohrs Tårn, der ligger i Carlsberg Byen på Vesterbro.

Her er det ikke kun byggeriet, der koster mange millioner - det gør ejerlejlighederne også.

Blandt de ejerlejligheder, der stadigvæk er til salg i byggeriet, koster den billigste bolig på 139 kvadratmeter 6.595.000 kroner, mens den dyreste lejlighed på 191 kvadratmeter koster 15.995.000 kroner. 

De svimlende priser har tilsyneladende skræmt mange potentielle købere væk. Siden projektsalget af de 88 eksklusive ejerlejligheder startede i 2015, er blot 38 boliger blevet solgt.

Carlsbergbyen selv har tidligere udtalt, at de forventede, at lejlighederne ville blive solgt hurtigere, når de kunne fremvises. Men siden de første beboere fik nøglen den 1. august i år, er der blot blevet solgt én bolig. 

For store og dyre lejligheder

quote Bohrs Tårn har været et ulykkesbarn i et stykke tid.

Curt Liliegren, Direktør, Boligøkonomisk Videncenter

Ifølge Curt Liliegren er salget langt fra tilfredsstillende.

- Det er et skuffende salg. Bohrs Tårn har været et ulykkesbarn i et stykke tid, siger han og understreger, at en del af forklaringen ligger i priserne og lejlighedsstørrelser, der overstiger det generelle behov i København.

- Man har ikke bygget særlig mange små lejligheder. Hele segmentet af lejligheder er sket i den store ende. Og så mange mennesker, som har brug for og råd til at bruge 7-8 millioner kroner på en stor lejlighedhed, har vi ikke, siger han og tilføjer:

- For den pris, som man skal give for en ejerlejlighed i Bohrs Tårn, er der også et ganske stort udbud af lejligheder på Frederiksberg og på Østerbro.

Ekspert: Højhus er fejlcastet på Vesterbro

quote Man er måske gået lidt fejl af markedet

Curt Liliegren, Direktør, Boligøkonomisk Videncenter

Ifølge Curt Liliegren er det ikke kun svimlende priser og mange kvadratmeter, der afskrækker danskerne fra at købe ejerlejlighed i Bohrs Tårn.

- Danskerne virker ikke til at være klar til højhuse i København. Så man er måske gået lidt fejl af markedet, siger han og påpeger, at Københavns Kommune og beboere har stået på hælene i lignende projekter.

Blandt dem kan nævnes planerne for Posthusgrunden på Vesterbro tæt ved Rådhuspladsen, hvor Københavns Borgerrepræsentation i 2015 vedtog en kommunalplan, hvor byggehøjden blev fastlagt til 24 meter. 

Siden blev planen fornyet på trods af protester blandt både borgere og politikere, og den 6. november blev et byggeri med syv højhuse, hvoraf to af tårnene er 100 meter høje, godkendt i Borgerrepræsentationen - til stor ærgrelse for både Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL) og den radikale politiker Mette Annelie Rasmussen (Rad.V.), der kæmpede for et flertal, som skulle stoppe kommunalplanen til det sidste.

- Hvis du flytter ind på Vesterbro, er det fordi, du gerne vil have det, som kvarteret står for. Så vil du flytte ind i et område, som du overhovedet ikke ligner Vesterbro? Spørgsmålet er, om det (Bohrs Tårn, red.) er fejlcastet i det område, siger Curt Liliegren og tilføjer:

- Det har ikke den tiltrækningskraft, som investorerne havde forestillet sig, det ville have. 

Direktør for Carlsberg Byen: "Salget går godt"

quote Vi er meget rolige omkring salget i Carlsberg Byen generelt og også i Bohrs Tårn.

Jens Nyhus, Direktør, Carlsberg Byen

I Carlsberg Byen maner man til besindighed. Her mener direktøren ikke, at det er unormalt at over halvdelen af lejlighederne står tomme, selvom det er mere end to år siden, de blev sat til salg.

- Bohrs Tårn henvender sig til en mere eksklusiv målgruppe end mange af Carlsberg Byens øvrige projekter, og derfor kommer det ikke bag på os, at det tager længere tid at afsætte disse lejligheder. Vi bygger frem til 2024, oplever en overvældende interesse fra markedet og sælger pt. en bolig om dagen (i hele Carlsberg Byen, red.), så vi er meget rolige omkring salget i Carlsberg Byen generelt og også i Bohrs Tårn, siger direktør Jens Nyhus til TV 2 Lorry.

To år efter første projektsalg er over halvdelen af lejlighederne i Bohrs Tårn fortsat ikke solgt.
To år efter første projektsalg er over halvdelen af lejlighederne i Bohrs Tårn fortsat ikke solgt.
Foto: TV 2 Lorry

Han genkender heller ikke Curt Liliegrens billede af, at højhuset er fejlcastet i området, eller at lejlighederne skulle være hverken for dyre eller for store.

- Jeg tror, man begår en fejlanalyse, hvis man tænker, at Carlsberg Byen skal være et nyt Vesterbro. Carlsberg Byen ligger mellem Vesterbro, Frederiksberg og Valby, men er først og fremmest et nyt bykvarter med egen profil, der blandt andet rummer historiske bygninger, grønne områder og masser af byliv, siger Jens Nyhus og tilføjer:

- Hvis man dertil kan få udsigt over hele København, rammer vi en meget bred målgruppe, særligt fordi de kommende tårne vil have mindre lejligheder i en lavere prisklasse og dermed henvende sig til et andet segment end Bohrs Tårn, som har en mere eksklusiv og dermed mindre målgruppe. 

Boligekspert: Sænk prisen - så bliver de solgt

Selvom lejlighederne ikke bliver solgt så hurtigt, som investorerne bag kunne ønske sig, så skal markedet nok klare sig, vurderer boligeksperten Curt Liliegren.

- Markedet finder altid en løsning. Så er der nogen, der må få en mindre avance. Sådan er det, siger boligeksperten og fortsætter:

- Det, der sker, er, at prisen må sættes ned på et tidspunkt.

Den holdning deler direktør Jens Nyhus dog ikke. Han mener i stedet, at lejlighederne i det eksklusive tårn taler til en anden målgruppe end den, der typisk vil købe lejlighed på Vesterbro.

- Jeg mener i den grad, at Bohrs Tårn passer til den mere eksklusive, urbane målgruppe, der både vil bo centralt, uforstyrret og med Københavns bedste udsigt, og vi har ikke planer om at sænke priserne på hverken Bohrs Tårn eller vores øvrige projekter, siger Jens Nyhus med henvisning til, at de oplever en stigning i interessen for åbent hus-arrangementerne for lejlighederne. 

 


Vis mere
20220707-130804-4-1920x1280we

Hun var forarget og krævede undskyldning: Nu vil S-profil bevare Ungdomshusets støtte

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

Vis mere