Det var for alvor under sidste sommers gode vejr, at Københavns Havn blev taget i brug som et af hovedstadsborgernes foretrukne badesteder - og igen i år har badezonerne i havnen været ekstremt populære.
Selvom temperaturerne nu går i negativ retning, kan de badelystne fra på fredag se frem til endnu et nyt sted at springe i Københavns Havn - helt lovligt.
Således åbner en ny badezone ved Bølgen på Kalvebod Brygge officielt fredag den 16. august klokken 14.30, hvor det altså bliver tilladt at tage en frisk dukkert i havnen udover de øvrige steder, det allerede er tilladt.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
- Københavns havn er med sit rene vand en helt unik urban oase, som meget få andre storbyer kan prale af at have. Det er skønt, vi nu kan åbne endnu en badezone i havnen, så endnu flere københavnere kan få glæde af at bade et sikkert sted i havnen, siger Alternativets Franciska Rosenkilde, der er kultur- og fritidsborgmester i København.
Infoboks
- En badezone er et afgrænset område i havnen, hvor det er tilladt at bade.
- Tjek altid badevandskvaliteten på badevand.dk eller på skiltet ved badestedet før du hopper i.
- Kalvebod Bølge Badezone er 20 x 50 x 20 x 66 meter og vandet er 7 meter dybt.
- Badezonen består af badetrapper, gult banetov i vandet, specialafmærkninger, redningsline langs kajen, redningspost og varslingsskilt til vandkvaliteten.
Kilde: Københavns Kommune
Københavns Kommune og By og Havn har med en badekampagne henover sommeren haft fokus på sikkerhed og god badeskik i havnen.
Blandt rådene til de badende er, at man anvender de etablerede badezoner og havnebade, hvor det er tilladt at bade. På havnens badesteder er badegæsterne både sikret mod trafik i havnen, ligesom badevandet bliver tjekket.
Fra og med den 16. august er der i alt ni badesteder i Københavns Havn herunder tre havnebade og seks badezoner.
Burde slet ikke være muligt
En indsats for at reducere overløbene prioriteres overordnet i Spildevandsplanen og gennemføres af HOFOR. Den nye spildevandsplan 2018-2028 er i offentlig høring på blivhoert.dk frem til den 28. februar 2019, jf. særskilt dagsordenspunkt.
Og selvom det rent faktisk slet ikke burde være muligt at bade i Københavns Havn pga. forurening fra selve byen, så er det det alligevel.
Årsagen til, at vandet i Københavns Havn er så rent, som det er, skal bl.a. findes under caféerne på Kvæsthusbroen, ved Skuespilhuset, for enden af Dampfærgevej på Østerbro, ved Amager Strandpark og sågar under Højbro Plads.
Her har Hovedstadsområdets Forsyningsselskab i samarbejde med Københavns Kommune placeret en række store underjordiske bassiner, hvor regn- og kloakvand ledes hen, når kloakkerne er ved at være fyldt op.
På den måde ligger det beskidte vand og venter på, at der bliver plads i kloakkerne inden det ryger videre til rensningsanlæggene.
Københavns nuværende badeområder
Havnebade
Havnebadene er afgrænsede badeanlæg med livredderopsyn i visse tidsrum og fx. udspringstårne og børnebassiner. Find dem her:
- Havnebadet ved Fisketorvet, Kalvebod Brygge 55, 1560 København V
- Havnebadet, Islands Brygge, Islands Brygge 14, 2300 København S
- Havnebadet ved Sluseholmen, Ben Websters Vej 69, 2450 København SV
Badezoner
Et afgrænset område i havnen, hvor det er tilladt at bade på eget ansvar og uden livredderopsyn. De fleste er åbne hele året. Nogle dog kun i sommerperioden. Find dem fx. her:
- Badezone Halfdansgade, Halfdansgade 1, 2300 København S
- Badezone Halvandet, Refshalevej 325, 1432 København K
- Badezone Sandkaj, Sandkaj (ved nr. 27), 2150 Nordhavn
- Badezone Havnevigen, Viggo Kampmanns Plads, 2300 Kbh S
- Badezone Søndre Refshalebassin, Refshalevej 151, 1432 Kbh K
- Badezone Kalvebod Bølge, Kalvebod Brygge 3C, 1560 København V.
Bynære strande
Strande med sand tæt på København. Find dem her:
- Amager Strandpark
- Svanemøllestranden