Hærværksbølge mod idrætsanlæg, efter kommune fyrer halinspektører

DGI Storkøbenhavn retter kritik af Kultur- og Fritidsudvalgets besparelser på københavnske idrætsanlæg, der har ført til utryghed blandt foreninger og idrætsudøvere.

Politikernes beslutning om at afskaffe halinspektører og andre ansatte på Københavns Kommunes idrætsfaciliteter har fået alvorlige konsekvenser for trygheden blandt især børn og unge idrætsudøvere.

Sådan lyder det fra DGI Storkøbenhavn, der retter massiv kritik af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning om, at lade byens idrætsanlæg overgå til såkaldte bemandingsfrie anlæg lig biblioteker og kulturhuse.

Ved flere af de bemandingsfrie sportsanlæg har foreningerne nemlig oplevet en stigning i episoder med hærværk, tyveri og generende opførsel fra udefrakommende.

Derfor ønsker en række lokale idrætsforeninger og DGI Storkøbenhavn nu, at politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget tager deres beslutning om de bemandingsfrie anlæg op til genovervejelse.

- Når medlemmer, trænere og ledere ikke kan gennemføre deres normale idrætsaktiviteter, fordi de bliver generet af lokale unge grupperinger, er vores grænse nået, siger Peder Nedergaard, der er formand for DGI Storkøbenhavn i en pressemeddelelse.

- Den lokale ballade på en række af de kommunale idrætsanlæg uden bemanding betyder, at både medlemmer og trænere føler sig utrygge. Det gør det meget vanskeligt at være både foreningsmedlem og -træner. Den lille besparelse, som de bemandingsfrie anlæg gav på det kommunale budget, giver nu store udgifter andre steder i kommunen.

Peder Nedergaard, formand for DGI Storkøbenhavn, opfordrer politikerne til at genoverveje bemandingsfrie idrætsanlæg.
Peder Nedergaard, formand for DGI Storkøbenhavn, opfordrer politikerne til at genoverveje bemandingsfrie idrætsanlæg.
Foto: DGI

Klubber kan ikke gennemføre træning

Alene i sidste uge kunne idrætsklubber fra Vanløse og Bellahøj ifølge DGI melde om episoder, hvor unge drenge og piger uden tilknytning til klubberne har opholdt sig på idrætsanlæggene og skabt utryghed.

Klubberne har beskrevet over for DGI, hvordan forskellige grupper i sidste uge ved Vanløsehallerne og Bellahøjhallerne har begået hærværk, spoleret træning og kampe, stjålet cykler, antastet idrætsudøvere, kørt rundt på cykler inde i hallen og kastet cyklerne på gulvbelægningen.

- Hvis der ikke snart sker noget fra kommunens side, så er vi meget bekymrede for hvad, der kommer til at ske, siger Jens Andersen, der er formand for VHC/Vidar i Vanløse.

- Vi oplever i stigende grad, at unge udefra kommer ind afbryder og chikanerer træninger, og at uvedkommende opholder sig i hallerne med en meget støjende og destruktiv adfærd. Det skaber et utrygt lokal- og foreningsmiljø, som hverken frivillige trænere eller foreningsmedlemmer ønsker at deltage aktivt i, uddyber han.

Ved Bellahøjhallerne har episoderne ført til, at politiet to dage i træk har været tilkaldt, hvor en gruppe på omkring 20 drenge og piger er blevet smidt ud af hallen. Ved Vanløsehallerne har foreningerne som følge af episoderne set sig nødsaget til at indsætte en dørvagt.

TV 2 Lorry har onsdag rettet henvendelse til kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), og bedt hende forholde sig til kritikpunkterne og redegøre for, hvorfor bemandingsfrie idrætsanlæg er en god idé.

Borgmesterens pressemedarbejder oplyser dog, at Franciska Rosenkilde ikke har mulighed for at udtale sig onsdag.

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune for Alternativet.
Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune for Alternativet.
Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik