Kæmpe-kryb: Insekter på to gange tre meter

En ny udstilling på Geologisk Museum byder på kæmpestore insekter. Og de er slet ikke ulækre - snarere smukke.

Udstillingen Microsculpture, som du kan se torsdag og fredag på Geologisk Museum, byder på 30 kæmpe store portrætter af insekter.

Billederne er skabt af den britiske fotograf Levon Biss. Hvert portræt er sammenstykket af op til 8000 fotografier, som er taget igennem et microskop.

 
 

- De fleste tænker nok på insekter som grimme, irriterende kryb og kravl. Med Microsculptures store og enestående detaljerede billeder har vi i samarbejde med det naturhistoriske museum ved Oxford University skabt en udstilling, der ændrer vores opfattelse af insekternes verden. Her er det umuligt ikke at blive overvældet, når man ser en flue i et totalt close-up, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard fra Statens Naturhistoriske museum.

Levin Biss billeder går i den berømte videnskabsmand Roberts Hookes fodspor. Han opfandt mikroskopet i 1665 og gjorde det dermed muligt at studere insekter på meget tæt hold. 

- De største af Levons portrætter, vi har hængende, måler to gange tre meter. Det er et imponerende og meget uvant format, vi her møder de små dyr i. Og billederne er knivskarpe. De viser eksempelvis bittesmå hår, der gør nogle insekter i stand til at gribe fat i glatte overflader, bære pollen eller fornemme bevægelser. Hos andre insekter ser vi skæl, der bryder lyset i alle regnbuens farver, siger Peter C. Kjærgaard.

 
 

Det har taget har taget uger at fotografere, bearbejde og findpudse hvert af de store værker.

- Det er små meget smukke detaljer, der for det blotte øje ligner støv, men som viser os og fortæller os om insekternes lange, komplicerede evolutionshistorie. Og her er de så, i al deres naturlige skønhed. Jeg kan kun opfordre til at komme ind og se dem. 

Udstillingen kan opleves på Geologisk Museum i Øster Voldgade 5-7 i København fra og med i dag og frem til 19. november.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik