Rødt tag leverer grøn strøm i København

Målet om at København skal være CO2-neutralt i 2025 er årsag til at en ejendom i København nu har fået et rødt solcelletag. Københavns Kommune håber det vil inspirere andre boligforeninger til at investere grønt.

Det er det indre som tæller. Eller er det? Københavns Kommune har i samarbejde med Realdania netop færdiggjort det første tagprojekt i København med røde solceller.

Og i dette tilfælde tæller det ydre faktisk mindst lige så meget som det indre, for røde tagsten er netop det, som pryder de fleste tage i København -og de skal bevares.

quote Det er en særlig udfordring at få solceller og røde tegltage til at spille arkitektonisk sammen

Henriette Hall-Andersen, Centerchef hos Teknik- og Miljøforvaltningen

Det er andelsboligforeningen A/B Landsdommergården i Københavns Nordvestkvarter som fremover kan prale af at skabe grøn energi -  med et ydre som falder helt i tråd med resten af byens gamle røde tegltage.

Projektløsningen i A/B Landsdommergården udspringer af arkitektkonkurrencen 'Byens Tage',  som støttes af Københavns Kommunes Byfornyelsespulje og Realdania. Udfordringen går ud på at give et bud på, hvordan solceller kan integreres i de røde tegltage på en arkitektonisk overbevisende måde. Det blev Solar Lightning som fik til opgave at skabe en klimavenlig tagkontruktion, som også ligner det gamle.

- Det er ikke altid lige let at skabe energivenlige løsninger på gamle, bevaringsværdige boliger og samtidig bevare den arkitektoniske byggestil. Det er en særlig udfordring at få solceller og røde tegltage til at spille arkitektonisk sammen, men det færdige demonstrationsprojekt er det første skridt på vejen og giver et bud på, hvordan det kan se ud, udtaler Henriette Hall-Andersen, centerchef hos Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse.

quote Intil nu udgangspunktet været, at der ikke i København -pga. bevaringshensyn, har kunne gives tilladelse til sorte solceller i røde tegltage på gadesiden

Marie Juul Baumann, Arkitekt og Teamkoordinator hos Teknik- og Miljøforvaltningen

Valget faldt på Nordvest i København, fordi mange boliger i netop det område har røde teglstenstage, som frem til 1950 var den mest foretrukne byggestil. 

De røde solceller skal falde naturligt sammen de gamle røde teglstenstage i København.
De røde solceller skal falde naturligt sammen de gamle røde teglstenstage i København.
Foto: NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix

Københavnertage skal skiftes ud nu

Et tegltag har en levetid på cirka 70 år, og mange  af de røde tegltage -især i brokvarterne er opført mellem 1900- 1950. Derfor skal mange af dem renoveres eller udskiftes helt, og her er de røde solceller et nyt grønt alternativ.

- Intil nu har udgangspunktet været, at der ikke i København -pga. bevaringshensyn, kunne gives tilladelse til sorte solceller i røde tegltage på gadesiden. Få har fået tilladelse på gårdsiden, men generelt har der både fra forbrugere og kommunen været en efterspørgsel på æstetisk gode løsninger -og de er nu endelig på vej, siger Marie Juul Baumann, Arkitekt og Teamkoordinator hos Teknik- og Miljøforvaltningen

Efterspørglen på solceller er stigende og selvom prisen på et solcelletag lige nu er højere end på et almindeligt tegltag, går udviklingen stærkt og priserne ned ifølge solcellebranchen selv.

Derfor vil det inden længe være en god investering at benytte solceller som tagmateriale, og samtidig bevare det historiske udtryk af byen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik