Se billederne: Badeanstalt skruer tiden 100 år tilbage

For 100 år siden piblede badeanstalterne frem i København, og Sjællandsgade Bad er der endnu. Badeanstalten fejrer i disse dage det runde jubilæum.

For 100 år siden havde kun fire procent af Københavns lejligheder et seperat bad, og da arbejdere strømmede til byen, og nye arbejderkvarterer opstod, oprettede kommunen derfor en række badeanstalter. Blandt andet på Sjællandsgade på Nørrebro. Et bad der stadig er fuld af liv i dag.

- Det her sted kan vi slet ikke undvære, det er rigtig hyggeligt at komme her, lyder det fra Per Jensen, der jævnligt kommer i Sjællandsgade Bad, hvor han går til saunagus. 

Billede fra Sjællandsgade Bad
Billede fra Sjællandsgade Bad

I dag har langt de fleste københavnere fået eget bad, og det bugner med eksklusive wellnesstilbud i byen. 

- De steder har jeg slet ikke prøvet, det særlige for mig er jo, at det er gammelt, og at det er smukt. Det kan jeg godt lide, fortæller Per Jensen. 

Bademester med træuld

Badeanstalten fejrer hele weekenden 100 års jubilæet ved at skrue tiden tilbage til badets storhedstid. 

Billede fra Sjællandsgade Bad
Billede fra Sjællandsgade Bad

I starten når man kom her på Sjællandsgade Bad, så var det for at blive ren. Det var ikke som i dag, hvor man gerne vil i sauna og i karbad og så videre. Man kom simpelthen for at blive vasket.

Fejringen af de 100 år indebærer kaffesalon med klavermusik fra det sidste århundrede, kiksekage og indretning fra 1920'erne. Bademestrene bærer de klasssiske hvide kitler, og man kan blive skrubbet på ryggen med træuld ligesom i gamle dage.

- Det skulle gå tjept, og der blev holdt styr på tiden. Man blev vasket med træuld af bademestrene, og det har ikke altid været helt rart, fortæller Mette Mikkelsen, der er koordinator på Sjællandsgade Bad. 

Billede fra Sjællandsgade Bad
Billede fra Sjællandsgade Bad

For Per Jensen var det dog en god oplevelse at prøve at blive skrubbet med træuld.

- Det var faktisk ret fantastisk. Det mindede mig om, hvordan jeg blev vasket som lille. Min mor brugte godt nok ikke træuld, men hun var fandme hård, når hun gik til den med vaskekluden, griner han. 

Stadig relevant i dag

Som en del af fejringen kan man tage på byvandring med en af badets frivillige, der vil fortælle om badeanstaltens betydning for lokalområdet fra 1917 og frem til 2017.

Stedet eksisterer stadig, men økonomien har set bedre dage. Bygningen er dog fredet og med hjælp fra cirka 100 frivillige, kan det lade sig gøre at drive badeanstalten videre. 

Billede fra Sjællandsgade Bad
Billede fra Sjællandsgade Bad

- Stedet er stadig relevant. Vores priser er tilgængelige for alle, og vi har en masse sociale aktiviteter. Der er gode muligheder for at snakke sammen og hygge sig sammen her, afslutter Mette Mikkelsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik