Verdens ældste byggelegeplads fylder år: Sådan så den ud engang

Skrammellegepladsen har 75 års jubilæum. Vi har været en tur i fritidsinstitutionens arkiver for at se nærmere på fortiden.

I dag er det lige præcis 75 år siden, at den første byggelegeplads blev etableret, og det blev den i Emdrup i København.

Her mange år efter står den der stadig, og meget har aldrig forandret sig. For Skrammellegepladsen er fortsat et frirum for børn, hvor det med at bygge og skabe noget selv er i centrum.

- Det er en legeplads, hvor børn kan bevæge sig frit, hvor de kan være kreative og bruge deres kræfter på at bygge ting og dyrke ting, fortæller en tidligere leder af klubben og fritidshjemmet Skrammellegepladsen, Jannie Madsen.

 

Et frirum under krigen

Idéen til verdens første byggelegeplads opstod i 1931 af landskabsarkitekt C. TH. Sørensen, men blev først til virkelighed i 1943 under Anden Verdenskrig.

- Man havde ingen materialer, så børnene startede med at grave jordhuler, hvilket man jo aldrig ville have fået lov til i dag. Det er alt for farligt, men det gjorde man altså dengang, fortæller den tidligere leder.

Her ses C. TH. Sørensen på Skrammellegepladsen.
Her ses C. TH. Sørensen på Skrammellegepladsen.
Foto: Fra Skrammellegepladsens arkiv

C. TH. Sørensen mente, ifølge Jannie Madsen, at der manglede et frirum for børnene. Et sted hvor de kunne være dem selv. Efter krigen gav man dem gamle materialer på legepladsen, de kunne bygge med.

- Man kan sige, at det også var en slags genbrugstankegang. Gamle byggematerialer gik ikke til spilde, for børnene kunne lege med dem og udvikle deres fantasi og samarbejdsevne, siger Jannie Madsen.

 
 
Foto: Fra Skrammellegepladsens arkiv

Skrammellegepladsen i dag

Sådan er det stadig. På Skrammellegepladsen bliver børn inddelt i grupper og får hver deres grund på legepladsen, som de skal holde ved lige. Det kan være en grund med et hus, som de selv har været med til at bygge eller skal holde ved lige og indrette, men det kan også være en lille have, hvor de skal sørge for, at grøntsagerne gror.

 
 
Foto: Fra Skrammellegepladsens arkiv

- Som far betyder det enormt meget, at de kan være med til at skabe noget, som de selv finder på. De kan bygge noget, og de kan lege sammen på tværs af alderstrin, siger en far til tre, der alle er en del af Skrammellegepladsen, Jacob Wienecke.

Skrammellegepladsen har gennem årene været inspirationskilde til byggepladser over hele verden, og der kommer stadig jævnligt besøg fra udlandet, der vil se nærmere på den særlige legeplads og den pædagogiske idé bag.

Den 24. august bliver Skrammellegepladsens 75 års jubilæum officielt markeret med et åbent hus arrangement, hvor alle er velkomne mellem 15 og 17.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik