Verdenskendt dansk butik truet af lukning efter 133 år

Verdens ældste stadigt fungerende tatovørbutik er dansk, men nu er den truet af lukning efter 133 aktive år.

Verdens ældste fungerende tatovørbutik ligger i Nyhavn, men nu er den truet af lukning efter en hidtil 133 år lang historie.

I kælderen i Nyhavn 17 ligger Tattoo Ole, hvor sømænd, turister og andre festlige folk i Nyhavn er blevet tatoveret i hobetal siden 1884.

quote Hvis man rykker den her butik til et andet lokale, så har vi ikke længere verdens ældste stadigt fungerende tatovørbutik i Danmark

Majbritt Petersen, indehaver af Tattoo Ole

Tattoo Ole er ofte blevet nævnt i bøger, artikler og rejseguides, men om få måneder kan det være helt slut for butikken, der er kendt overalt i verden.

Lejemålet er nemlig blevet opsagt. Ejeren af bygningen har en restaurant i samme bygning, og her har man planer om at udvide, og derfor skal ejeren bruge lokalet til et større køkken, lige der hvor Tattoo Ole altså har ligget de seneste 133 år.

Vil kæmpe for Nyhavn 17

I dag er det Majbritt Petersen - også kaldet Lille Ole – der har butikken, og meldingen er, at hun skal være ude af lokalerne til oktober.

Men det bliver ikke uden kamp fra Majbritt Petersens side. Hun har derfor hyret en advokat og kæmper nu for at få lov til at blive og bevare det historiske sted i Nyhavn 17.

Majbritt Petersen har været indehaver af Tattoo Ole siden 2007.
Majbritt Petersen har været indehaver af Tattoo Ole siden 2007.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg mener, at butikken har en høj kulturel værdi for Danmark, og jeg synes vi kommer til at miste meget, for vi har mennesker, der kommer fra hele verden for at besøge butikken, som gennem årene er blevet beskrevet i flere bøger og artikler, fortæller Majbritt Petersen til TV 2 Lorry.

Kongen blev tatoveret her

- Hvis man rykker den her butik til et andet lokale, så har vi ikke længere verdens ældste stadigt fungerende tatovørbutik i Danmark, og så er det også et levn fra det gamle Nyhavn. Nyhavn har jo ikke altid været sådan en fin gade, som den er i dag.

Butikken har de seneste 70 år gået under navnet Tattoo Ole siden 1947, da Tato-Ole overtog butikken fra tatoveringslegenden Tato-Jack, der var kendt for sine flotte og farverige tegninger. Forinden har butikken haft mange forskellige navne og mange forskellige ejere, men Majbritt Petersen er den første kvindelige indehaver, siden hun i 2007 overtog.

På væggen hænger der et billede af Kong Frederik d. 9, og det er der en god grund til.

- Vi ved, at han har fået lavet en af tatovering hernede - måske også to. Og rygterne siger, at han kom forbi hernede engang imellem, han talte godt med drengene der arbejdede her, fortæller Majbritt Petersen.

Stor kulturarv kan gå tabt

Det er blot endnu en ting til listen, der gør stedet unikt, mener hun.

Tatovør-butikken Tattoo Ole i Nyhavn 17.
Tatovør-butikken Tattoo Ole i Nyhavn 17.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det er rart med mange spisesteder, men der er efterhånden ikke andet her i Nyhavn. Jeg kan godt lide, at folk kan genkende noget, der er gammelt, noget som er gået igen i generationer, så jeg synes virkelig, det er noget vi skal bevare, ellers går en stor kulturarv tabt. Vi har noget, som er så unikt, og som ingen andre i verden har, og det kan ikke erstattes uanset om man kan lide tatoveringer eller ej, siger Majbritt Petersen.

- Det er ikke så meget navnet, men mere den sjæl, der er her i stedet. John Irving har beskrevet lokalet i en af sine bøger, og derfor får vi tit besøg af Irving-fans, som selv vil se stedet, fortæller Majbritt Petersen.

Udover at være den første tatoveringsbutik, der åbnede i Nyhavn, og faktisk også i hele Norden, så er det også stadig den sidste, der er tilbage i Nyhavn.

En stor underskriftindsamling er sat i værk, hvor folk fra hele verden støtter Tattoo Ole. Du kan følge den her.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar fra restaurantejeren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik