Som det ser ud nu, skal Københavns Kommune spare 84 millioner kroner på socialområdet.
For borgere med handicap betyder det, at flere må flytte fra deres bosted, de får mindre støtte i hverdagen, ingen ledsager på ferie, færre ture ud af huset, færre dage i skole, og beskæftigelse og pædagoger spares væk.
Utilfredsheden var derfor stor blandt de handicappede borgere og pårørende, som tirsdag aften var samlet på et borgermøde for diskutere besparelsernes konsekvenser samt løsninger.
Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (Rad.V.) deltog selv i borgermødet. Her slog hun fast, at hun vil kæmpe for, at der kan blive tilført flere penge til social- og handicapområdet.
- Jeg er kommet med en ærlighed om, hvordan situationen er. Og så er jeg faktisk også kommet med et løfte om, at jeg kommer til at kæmpe for det benhårdt til budgetforhandlingerne her om en lille måneds tid i forhold til at få hele området løftet, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry.
Udviklingshæmmet kvinde holdt tale foran borgmester
29-årige Mathilde Faber er en af de berørte borgere, som deltog i aftenens borgermøde. Her holdt hun en tale foran socialborgmesteren om besparelsernes konsekvenser for hendes fremtid.
- Jeg sagde til hende, at jeg ikke kan tåle at bo ude i min egen lejlighed. Dels er jeg ikke klar til at flytte ud, og dels så har jeg behov for at beholde den pædagogiske støtte, jeg får. Jeg har brug for en pædagog, når jeg får mine angstanfald, siger Mathilde Faber, som både er udviklingshæmmet og har en autismediagnose.
Hendes mor deler den bekymring.
- Jeg er forfærdelig bekymret. Det ser ud til, at Mathilde skal flytte fra sit bosted. Og som I hører hende selv sige, så kan hun ikke tåle at bo ude. Jeg er meget bekymret for de konsekvenser, det vil have, siger Mette Faber, som også selv holdt tale.
Her nævnte hun, at tilliden til socialområdet er væk. Men står det til socialborgmester Mia Nyegaard, så vil hun gøre alt, hvad hun kan, for at få genoprettet tilliden.
- Det handler jo både om at få flere penge til området, sådan at skiftende kontaktpersoner og alt muligt andet ikke nødvendigvis bliver ved med at være virkeligheden. Og så handler det selvfølgelig også om alle de ting, der ikke handler om penge. Er der nogle ting, vi kan gøre lidt mere af? Det er et langt sejt træk, og det skal jeg nok gøre alt, hvad jeg kan, for at rette op på, siger Mia Nyegaard.