160 beboere er flyttet ind i bofællesskab: Nu skal Rikke aldrig spise aftensmad alene

Et nyt, stort bofællesskab i Ørestad slår dørene op for de første beboere torsdag. Beboerne er i alle aldre, og de har skrevet under på, at de vil spise aftensmad sammen alle hverdage.

Bofællesskaber er blevet populære i de fleste kommuner og også i København. 

Senest har vi på TV 2 Kosmopol kunne fortælle om et nyt seniorbofællesskab i Tingbjerg, der blev taget første spadestik til den 24. maj.

Torsdag fik 160 beboere så nøglerne til endnu et nyåbnet bofællesskab, "Grønne Eng". Denne gang ligger det i Ørestad med fælles teenageværelser, musik- og hobbyrum samt to store fælleskøkkener, hvor der er tvungen fællesspisning mandag til torsdag.

Ifølge initiativtageren bag, virksomheden EcoVillage, hvor Rasmus Larsen og Rikke Amalie Søndler er stiftere, skiller bofællesskabet sig alligevel ud.

- Vi ser store, aldersblandede bofællesskaber andre steder, fx i Lejre Kommune. Men i København er det en mangelvare, og derfor har vi kæmpet for at få det her projekt gjort til virkelighed, siger de.

De kommende bofæller nyder udsigten fra deres fælles tagterrasse til rejsegildet, der var i november.
De kommende bofæller nyder udsigten fra deres fælles tagterrasse til rejsegildet, der var i november.
Foto: Avi Ohayon

Lejlighederne i bofællesskabet er mellem 50 og 151 kvadratmeter store, der er 1.000 kvadratmeter fællesrum, og en store fælles tagterasse med udsigt over Kalvebod Fælled. Alt sammen noget der har gjort, at flere har stået på venteliste til at kunne flytte ind i årevis.

Og en af dem, der har stået på venteliste, er EcoVillage-stifteren Rikke Amalie Søndler selv. 

Torsdag flyttede hun nemlig også ind i Grønne Eng med sin kæreste og deres til sammen fire hjemmeboende børn.

- Jeg glæder mig virkelig til at bo der. Jeg har tidligere boet i en villa og stået med tre små børn, hvor det bare har været enormt besværligt at have et socialt liv ud over familien. Nu er det slut med at stå og nyde et glas rødvin alene, når der bliver lavet aftensmad, siger hun og tilføjer:

- I København er der meget få klassiske kernefamilier, så det har været vigtigt for os, at det her er et sted, hvor der er plads til forskellige familiekonstellationer. Både sammenbragte familier, enlige forældre og også enlige, ældre, unge og alt det derimellem.

Fællesspisning er et krav

For at kunne bo i Grønne Eng skal man forpligte sig til at lave aftensmad til hele bofællesskabet nogle uger hvert år og til at spise maden sammen i alle hverdagene.

-  Det har været et vigtigt krav for os, fordi vi synes, at fællesspisning er en af grundstenene i et bofællesskab, hvor man kommer hinanden ved. Det gavner meget socialt, at man har en fælles hverdag, hvor man mødes hver aften, forklarer Rasmus Larsen.

- Samtidig er det vigtigt, at der er fleksibilitet til at gøre noget andet i weekenderne, supplerer Rikke Amalie Søndler.

Her ser man den fælles gård, hvor bofællerne selv har valgt, hvordan legepladsen skal se ud.
Her ser man den fælles gård, hvor bofællerne selv har valgt, hvordan legepladsen skal se ud.
Foto: Christian Høgsbro

For Rikke Amalie Søndler er det ikke kun det sociale, der har fået hende til at vælge at flytte i bofællesskab. Det er også tanken om at kunne dele flere ressourcer. 

- For det første satser vi på mindre madspild ved at have fællesspisning. For det andet er tanken, at vi skal bo på mindre plads end ellers. Og så har vi også valgt parkeringspladser fra i projektet. Så hvis man vil have bil skal man betale dyrt for at have den parkeret i et parkeringshus uden for bofællesskabet, siger hun.

De 160 beboere, der flytter ind i Grønne Eng fra torsdag, består af cirka 100 voksne og 60 børn. Bofællesskabet er tegnet af Tegnestuen Vandkunsten og opført af FB Gruppen og har kostet cirka 300 millioner kroner at få gennemført.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik