Nye boliger skyder op i tidligere hård ghetto: Susanne glæder sig til at flytte til Tingbjerg

Tingbjerg gennemgår i de her år en markant forandring - og Susanne Christiansen er klar til at flytte ind.

Lige nu er det bare en byggeplads, men til næste år bliver det Susanne Christiansens hjem.

- Nu ser det ud som om, det bliver en realitet , så det er dejligt, siger hun til TV 2 Kosmopol.

quote Jeg kan godt lide, der er så meget kulturel ændring.

Daniel Khodapanahe Roadsari, beboer i Tingbjerg

Susanne Christiansen er 73 år og bor lige nu i en villa i Emdrup, men næste år skifter hun Emdrup ud med Tingbjerg, der i flere år har været på den hårde ghettoliste. 

- I min alder er det faktisk et privilegie at skulle starte på noget nyt og ikke bare tænke på, at jeg skal blive boende det samme sted, siger hun. 

Byggeriet skal blive til et nyt bofællesskab med 23 lejligheder for ældre placeret midt i Tingbjerg. Et projekt, som hun sammen med andre ældre gennem flere år har været med til at planlægge.

"Tingbjerg i rivende udvikling"

Områdets blakkede ry som forhenværende ghetto har ikke skræmt Susanne Christiansen, og planen er da også at invitere de kommende naboer til mad i seniorernes fælleskøkken.

- Der sker en rivende udvikling i Tingbjerg. Vi føler os ikke utrygge ved at skulle flytte herud. Tværtimod. Vi glæder os til at kunne involvere os i den mangfoldighed, der er. Vi kommer jo selvfølgelig med en helt masse livserfaring, og vi kommer også med nogle styrker, siger hun.

quote Jeg er meget glad og spændt på det. Vi vil i virkeligheden bare gerne være nogle gode naboer.

Flemming Borella, kommende beboer, Tingbjerg

Flemming Borella er også en af de nye beboere i det kommende bofællesskab, som de selv har givet navnet Mosefund.

- Jeg er meget glad og spændt på det. Vi vil i virkeligheden bare gerne være nogle gode naboer. Vi har lyst til at bo her. Jeg ved godt, der har været ting - jeg kender historikken, siger han til TV 2 Kosmopol.

Tingbjerg på ghettolisten

I årevis har Tingbjerg været på listen over udsatte boligområder - den såkaldte ghettoliste.

Det betyder, at Tingbjerg - som følge af loven om parallelsamfund fra 2018 - har været nødsaget til at lave en boligplan for fremtiden med en fordeling, hvor antallet af almene boliger i 2030 maximalt må udgøre 40 procent. De resterende 60 procent skal være private ejer- og lejeboliger.

Men hvor andre udsatte områder har været nødsaget til at rive ned og tvinge folk til flytning, så er der plads nok i Tingbjerg til at bygge sig ud af udfordringerne - så det har man valgt at gøre.

quote I min alder er det faktisk et privilegie at skulle starte på noget nyt og ikke bare tænke på, at jeg skal blive boende det samme sted.

Susanne Christiansen, kommende beboer, Tingbjerg

Arbejdet har været i gang i flere år - og har blandt andet betydet, at nye rækkehuse er dukket op i området.

Tingbjerg blev taget af ghettolisten i december sidste år, og planen fra Christiansborg er, at der i 2030 ikke længere skal være ghettoer i Danmark.

Kommunen har gennem længere tid haft fokus på forbedre forholdene i Tingbjerg og bygge nye boliger til mere ressourcestærke tilflyttere. Det er noget, beboerne har bemærket.

- Politiet er her ikke så meget nu, siger George Nni Mutambi, beboer i Tingbjerg til TV 2 Kosmopol.

- Jeg kan godt lide, der er så meget kulturel ændring og flere forskellige mennesker, der kommer her til området, der i lang tid har været på ghettolisten, siger Daniel Khodapanahe Roadsari, beboer i Tingbjerg.

Seniorbofællesskab på vej

Susanne Christiansen var inviteret med til den officielle indvielse af byggeriet - sammen med sine kommende bofæller. 

Også Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i Københavns Kommune, var inviteret. 

- Seniorbofællesskabet er jo noget, som rigtig mange har ønsket gennem længere tid. De kommer til at bidrage med, at de kan være noget for andre her i lokalområdet og bidrage til at sammensætningen i Tingbjerg - at den igen forandrer sig i en lidt anden retning, siger overborgmesteren til TV 2 Kosmopol.

Alt det gamle er her jo endnu, så selvom I bygger til, og der kommer nye mennesker til, er det så ikke lidt at feje problemerne ind under gulvtæppet?

- Nej, Tingbjerg har været i en lang udvikling efterhånden, men det er også et eksempel på, at vi faktisk har løst problemerne ved at være her og ved at få flere nye boliger til fremfor netop at fjerne boliger.

I 2030 skal det nye Tingbjerg gerne huse i omegnen af 10.000 beboere. Målet er, at bydelen skal vokse fra 3500 til 5000 boliger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik