Arkitekt bag kendt genopbygning: Sådan kan Børsen opføres på ny

Når et gammel klenodie som Børsen ødelægges af en brand, så er det en dybt kompliceret opgave, hvis bygningen skal genopføres og fremstå, som den så ud før branden.

Arkitekten Ole Drachmann er en af landets mest erfarne, når det gælder restaurering af gamle bygninger, og han er ikke i tvivl - det bliver langt fra en nem opgave, hvis Børsen skal genopstå efter den ødelæggende brand tirsdag.

100 meter fra Børsen ligger Christiansborg Slotskirke, og i 1992 blev den ramt af en næsten altødelæggende brand - antændt af et stykke fyrværkeri.

Branden indhyllede det centrale København i røg, og en af byens mest kendte bygninger stod ødelagt tilbage. Da den skulle genopføres, var det restaureringsarkitekten Ole Drachmann, der fik opgaven. Projektet lykkedes, men sværhedsgraden fortæller ham, at det ikke bliver en nem opgave, hvis Børsen skal genskabes.

quote Det bliver en stor udfordring - ingen tvivl om det

Restaureringsarkitekt Ole Drachmann

- Det bliver en stor udfordring - ingen tvivl om det. Først skal branden selvfølgelig slukkes, og så skal man iværksætte en masse skadesbegrænsende foranstaltninger. Bygningen skal overdækkes og lukkes bedst muligt til. og så skal man have fjernet de enorme mængder slukningsvand, som er kastet ned over bygningen, forklarer han til TV 2 Kosmopol.

Hertil kommer, at man skal ind i bygningen og undersøge, hvor der er nedstyrtningsfare - og i det omfang den konstateres, skal der stives af.

- Men det er jo bare første skridt,. Så skal ingeniører og arkitekter i gang med at undersøge skadernes omfang, og derefter skal de lægge en plan for, hvordan man kommer videre, forklarer Ole Drachmann.

Et lille lyspunkt i forhold til restaureringen kan være, at der formentlig findes en del tegninger af bygningen. Da Ole Drachmann arbejdede med Christiansborg Slotskirke, forelå der ikke tegninger af for eksempel kuplen, der blev ødelagt. Derfor tog forberedelserne halvandet år.

- Men i Børsen var der jo en restaurering i gang, og derfor gætter jeg på, at der ligger et omfattende materiale, siger han.

Børsen blev opført i 1620´erne og var under en omfattende restaurering, da branden brød ud tirsdag morgen. Ingen er kommet til skade ved den voldsomme brand, men store dele af bygningen vurderes at være helt ødelagt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik