Asbest på legepladsen - hundredvis af børn har løbet rundt i asbeststøv

Flere hundrede forældre fik i går aftes besked om, at deres børn muligvis har leget rundt i asbeststøv på en udflytterbørnehave i København. En asbestprøve fra legepladsen har vist sig at være positiv.

Rettelse
Tidligere har det af denne artikel fremgået, at TV 2 Lorry ikke havde fået en kommentar fra Københavns Ejendomme og Indkøb, der er bygherre på renoveringen. Dette var ikke korrekt, og kommentarerne er nu skrevet med.
Clock23. sep 2022, kl. 19:09

En helt almindelig tagrenovering ved udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj, har udviklet sig til lidt af et asbestmareridt for forældre og børn i institutionen.

Der er nemlig konstateret asbest på institutionens legeplads, som ligger klos op ad byggeriet, hvor skifereternit-tag med asbest i øjeblikket bliver udskiftet.

Det oplyser PNP-Byg, der er hovedentreprenør på byggeriet, til TV 2 Lorry.

quote Det er meget svært at være forælder nu. Jeg har ikke kunnet sove i nat. Jeg er rasende og frustreret

Inna Helbæk Aurorealis, mor

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger har mindst otte institutioner været tilknyttet udflytterbørnehaven. Børnenes forældre blev torsdag aften informeret om asbestfundet på legepladsen.

- Det er meget svært at være forælder nu. Jeg har ikke kunnet sove i nat. Jeg er rasende og frustreret, siger Inna Helbæk Aurorealis, som har en datter på institutionen Flora på Østerbro, der er en af de institutioner, som sender børn ud til udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj.

Renoveringen startede i maj, og forældrene må nu leve med uvisheden, om deres børn har indåndet asbest, mens de har tumlet rundt på legepladsen.

Asbestfibre er meget sundhedsfarlige at indånde. Det kan give lungekræft og lungehindekræft. Omkring 300 mennesker dør hvert år i Danmark på grund af asbest.  

Sygdommene bryder først ud flere år efter, at man har indåndet asbeststøvet. 

- Det er så ubehageligt at tænke på. Vi har gjort alt muligt for at få Københavns Kommune til at tage det her alvorligt, siger Inna Helbæk Aurorealis, til TV 2 Lorry.

quote Der bliver snydt sindssygt meget med de her prøver

Christian Korsgaard Sørensen, faglig sekretær, Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening

Forældrene fik i maj at vide, i en skrivelse fra Københavns Kommune, at der var helt styr på renoveringen. De skulle derfor ikke frygte asbest og lignende. De blev forsikret om, at en rådgiver fra Københavns Kommune løbende ville lave asbestprøver, for at sikre at der ikke var asbest udenfor arbejdsområderne på byggepladsen.

- Jeg vil rigtig gerne se de prøver, som kommunen har foretaget, siger Inna Helbæk Aurorealis. 

Men det er ikke kun forældrene, som er oprørte over den fejlslagne tagrenovering.

Håndværkere har arbejdet i asbeststøv uden at vide det

Flere tømrer- og bygningsarbejdere har arbejdet i asbeststøvet på byggepladsen uden at vide det.

PNP-Byg har i forbindelse med renoveringen ansat det professionelle nedrivningsfirma Bergmann Gruppen. Nedrivningsfirmaet har under renoveringen selv taget asbestprøver, som har været negative. Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger har Bergmann Gruppen taget 24 prøver, som alle har været helt rene.

Men tømrerne, som arbejder på byggepladsen, var usikre på, om asbestprøverne var retvisende. Derfor bad de hovedentreprenøren PNP-Byg om at få lavet nogle uvildige asbestprøver fra et eksternt firma. Disse prøver viste, at fem ud af seks asbestprøver var positive.

Fagforbund: Fusk eller sjusk

Både 3F og tømrernes fagforbund er ikke i tvivl. Nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen har enten fusket eller sjusket med asbestprøverne.

- Det er meget alvorligt det her. Asbestfibre er livsfarlige at indånde. Og vores tømrere har gået og arbejdet i asbeststøv, i den tro, at byggepladsen var ren, og at de var uden for fare. Nedrivningsfirmaet har simpelthen ikke været grundige nok, eller også har de valgt at tage prøverne, der hvor de ved, at der er helt rent, siger Helga Mathiassen, næstformand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.

Helga Mathiassen, næstformand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.
Helga Mathiassen, næstformand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

I Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som hører under 3F, har man gentagende gange oplevet, at asbestprøverne på byggepladserne ikke er retvisende.

- Det oplever vi rigtig tit. Der bliver snydt sindssygt meget med de her prøver. Jeg har været ude på Kobbelvænget og kunne konstatere, at asbesten bliver håndteret forkert. Afdækningen er utilstrækkelig. Alligevel ligger der 24 asbestprøver fra nedrivningsfirmaet, som er helt rene. Men da et uvildigt firma får taget prøver viser det sig at næsten samtlige prøver er positive. Det siger jo lidt om det snyderi, der forgår med de her asbestprøver på byggerierne, siger Christian Korsgaard Sørensen, faglig sekretær, Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, til TV 2 Lorry.

Direktør: Ingen kommentarer

TV 2 Lorry har forsøgt, at få en kommentar fra nedrivningsfirmaets direktør, Mark Bergmann. Han ønsker i øjeblikket ikke at kommentere på sagen og henviser til hovedentreprenøren PNP-BYG.

TV 2 Lorry har været i telefonkontakt med hovedentreprenørens direktør Carsten Jensen fra PNP-Byg. Han bekræfter, at de uvildige prøver var positive i modsætning til prøverne foretaget af nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen. 

Han fortæller ydermere, at medarbejderne fra Bergmann Gruppen, som har foretaget de misvisende asbestprøver, er blevet bortvist. Endvidere skal PNP-Byg nu mødes med nedrivningsfirmaet og drøfte sagen.

Et af de asbestramte tage, der lige nu bliver renoveret på Kobbelvænget.
Et af de asbestramte tage, der lige nu bliver renoveret på Kobbelvænget.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Hos børne- og ungeforvaltningen i Københavns Kommune har man modtaget nyheden om fund af asbest med stor alvor, og kommunen fik torsdag travlt med at at kontakte institutionerne. Ligeledes vil der blive indkaldt til forældremøde i næste uge.

- Vi har i hele forløbet omkring renoveringen af Energicenter Voldparken været i tæt dialog med Københavns Ejendomme og Indkøb om institutionernes brug af området under renoveringen og har følt os betrygget i, at arbejdet på byggepladsen foregik på en sådan måde, at der ikke var risiko for hverken børn eller personale. Så snart vi torsdag fik bekræftet et fund af asbest på området, ringede vi rundt til institutionerne med besked om, at de slet ikke skal komme på Voldparken indtil vi igen har vished for, at det er trygt at bruge området. Det er helt forståeligt, at forældre bliver bekymrede, når det drejer sig om asbest. Vi indkalder derfor til et forældremøde i næste uge for at orientere om situationen, siger Rikke Clausen Hasenfuss, der er konstitueret ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

København Kommunes Ejendomme og Indkøb er bygherre på renoveringen. De mener ikke, de har haft grund til at mistænke problemer med asbest:

- Der er løbende taget prøver af den del af byggepladsen, som skulle være ren for asbest. Vi har derfor ikke haft nogen grund til at antage, at der skulle være problemer med asbestspredning, siger direktør i Københavns Ejendomme og indkøb Rasmus Vanggaard Knudsen:

Han kan dog ikke svare på, hvem der har leveret prøverne:

- Jeg skal tilbage og se, hvem der har taget de her prøver, det kan jeg ikke redegøre for på stående fod, lyder det fra Rasmus Vanggard Knudsen.

Københavns Ejendomme har i dag, efter rengøring, taget nye prøver på legepladsen. Alle de nye prøver var negative. 

Flere hundrede børn har løbet rundt i jord med asbeststøv. Årsag: En tagrenovering klos op ad børnehavens legeplads.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik