Hvert år besøger flere tusinde danskere og turister Danmarks national have – Botanisk Have. Og der er gode nyheder på vej, da Botanisk Have genåbner i morgen tirsdag den. 26 maj.
Men i år, hvor alting har været anderledes på grund af coronakrisen, har haven ikke haft ligeså mange besøgende, og det er noget, der kan mærkes på pengepungen.
Derfor åbner Statens Naturhistoriske Museum, der står bag Botanisk Have, et støttesite op i morgen, hvor folk kan gå ind og bidrage økonomisk, oplyser Peter C. Kjærgaard, der er direktør i Botanisk Have.
- Vi er lykkelige, men presset, så vi håber, at folk vil hjælpe os. Vi gør noget nyt, som vi ikke har gjort før. Vi beder simpelthen om folks økonomiske hjælp, så vi fortsat kan blive ved med at holde åbent gratis. Hvis folk har mulighed for at støtte lidt som tak og hjælp for, at vi kan holde haven åben, så ville vi blive glade, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Botanisk Have er en stor budgetpost at skulle have kørende. Det har vi kunnet, fordi vi har haft andre indtægter. De indtægter har ikke været der, fordi vi har været lukket, så vi er meget presset på økonomien. Og indtil nu har vi et estimeret tab på 4,5 millioner, og vi regner nok med, at årsresultatet bliver 10 millioner, som vi kommer til at tabe på det her, siger han.
Det er muligt at komme gratis i Botanisk Have, fordi indtjeningen kommer fra Statens Naturhistoriske Museums andre tre lokationer i København.
Men da Statens Naturhistoriske Museums tre andre lokationer Palmehuset, Zoologisk Museum på Østerbro og Statens Naturhistoriske Museum på Øster Voldgade, har været lukket ned på grund af coronaudbruddet, så har billetindtægterne ikke været eksisterende.
Statens Naturhistoriske Museum har været ekstra hårdt presset, fordi det ikke er omfattet af nogle af de støtteordninger, som andre museer kan benytte for at kompensere for tabte indtægter.
Og det er i den grad noget, der gør det økonomiske pres endnu større, oplyser Peter C. Kjærgaard.
- Vi står uden økonomisk kompensation, og det betyder, at vi virkelig skal tænke os om, og gøre alt hvad vi kan for at komme helskindet igennem det her år.
Ansatte i Botanisk Have arbejder på højtryk
Peter C. Kjærgaard pointerer, at billetindtægterne ikke har eksisteret i to måneder, og det er ellers en indtægt, der normalt går til at passe Botanisk Have.
- Vi har haft lukket i næsten to måneder for offentligheden, hvor jeg alene har kunne se det mest vidunderlige forår i Botanisk Have og ikke kunne dele det med nogle. Det har gjort ondt, siger han.
Mange af Botanisk Haves planter er enten truet af udryddelse ude i verden, eller er allerede udryddet. Derfor har havens gartnere fortsat skulle passe haven, selvom der ikke er kommet indtægter ind.
Peter C. Kjærgaard ser frem til, at han igen kan åbne dørene op, så gæster kan komme og nyde Botanisk Haves mere end 10.000 forskellige plantearter.
- Planterne kræver en helt særlig pasning ligesom dyrerene i Zoologisk Have. Ligesom dér har vi også en levende samling her, så vi har haft gartner til at sørge for, at det hele bliver holdt ved lige, og at haven står flot, siger han.
Det sidste stykke tid er blevet brugt på at gøre haven klar til gæster, der igen vil ind og nyde Botanisk Haves store udvalg af smukke planter og blomster.
Der er stier, som er blevet afspærret, og der er sørget for skiltning, så folk har lettere ved at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer.
Peter C. Kjærgaard oplyser, at der skal gøres alt, hvad de kan for at få kompenseret for det tab, når der igen bliver åbnet op. Det betyder, at museerne vil holde længere åbent, så der kan komme flere folk igennem.
Sådan åbner resten af Statens Naturhistoriske Museum:
- Botanisk Have åbner den 26. maj
- Palmehuset åbner den 9. juni
- Zoologisk Museum på Østerbro åbner den 9. juni
- Statens Naturhistoriske Museum på Øster Voldgade åbner den 9. juni