Burgerkæde i vildt stunt: Dropper kød i en måned

Den landsdækkende kæde tester plantebaserede produkter i sin mest kendte restaurant - den på Rådhuspladsen i København.

Er du en af dem, der efter en bytur får en helt ustyrlig trang til kød, fedt og salt, så kan det godt være, at du i den næste måned skal undgå Burger King på Rådhuspladsen. 

I hvert fald, hvis du ikke vil undvære kødet. For Burger King-kæden annoncerer, at de som et eksperiment omdanner restauranten til at være plantebaseret i en hel måned.

Burger King oplyser selv, at de er klodens næststørste hamburgerkæde, og med restauranter i næsten enhver afkrog af verden er det voldsomme mængder kød, pakket ind i boller, der langes over diskene hver dag -året rundt. 

Men i den næste måned bliver mængden en lille smule mindre, når Burger King på Rådhuspladsen bliver til en plantebaseret restaurant.

quote Plantebøfferne bliver flammegrillet, så det kommer til at smage som vores velkendte Whopper

Marcus Voldum, Marketings- og presseansvarlig, Burger King

- Vi gør det, fordi vi gerne vil give danskerne en mulighed for at vælge kødfrit, siger Marcus Voldum, marketings- og presseansvarlig i Burger King Danmark.

Og så vælger I restauranten på Rådhuspladsen. Et sted som mange passerer om natten - på vej hjem fra byen med et umætteligt behov for kød, fedt og salt. Hvordan hænger det sammen?

- Plantebøfferne bliver jo flammegrillet, så det kommer til at smage som vores velkendte Whopper.

Siger du, at man ikke vil kunne smage forskel?

- Altså det kan man jo selvfølgelig, hvis man tager bøffen ud. Men sammen med alle de andre ingredienser kommer det til at smage, som man kender det, hævder Marcus Voldum.

Kødfri tilbud i alle restauranter

Den kødfri måned på Rådhuspladsen gennemføres for at markere, at Burger King i alle sine restauranter nu tilbyder kødfrie alternativer. 

Men på andre restauranter er der tale om et valg - kunderne kan stadig få en burger med oksekød. Det kan man ikke på Rådhuspladsen. Og her går man så langt, at alle maskiner og grillen bliver grundigt rengjort natten til onsdag, så der ikke er spor efter kød i restaurantens produktion. Det sker ikke på kædens andre restauranter, hvor der altså kan være tale om såkaldt krydskontaminering.

- Derfor siger vi heller ikke, at vores tilbud er vegetariske eller veganske. Vi siger, at det er et plantebaseret tilbud, forklarer Marcus Voldum.

Burger King gennemfører lignende eksperimenter i Norge og Sverige, og allerede sidste år startede kæden i flere andre lande med et tilbyde plantebaserede alternativer.

- Og med hensyn til Rådhuspladsen, så vil vi bruge den kødfri måned til at kortlægge, hvad danskerne godt kan lide - for eksempel vegetarisk bacon. Hvis der bliver taget godt imod den slags produkter på Rådhuspladsen, vil vi overveje, om det skal lanceres nationalt, siger han.

Gæsterne på Rådhuspladsen kan se frem til en række nye plantebaserede burgere samt nogle af Burger Kings andre produkter i plantebaserede versioner.

Leverandøren af de plantebaserede burgerbøffer og fileter er The Vegetarian Butcher, som sammen med Burger King har udviklet plantebaserede alternativer, der smager og ligner ægte kød og kylling. På samme måde er der også udviklet plantebaseret ost og plantebaseret bacon.

Burger Kings tilbud om plantebaserede bøffer andre steder i landet er dog ikke helt så tillokkende for vegetarer og veganere - for her bruges der stadig rigtig ost - og rigtig bacon.

Begejstring blandt vegetarer

Burgerkædens månedlange eksperiment vækker begejstring i Dansk Vegetarisk Forening.

- Vi tænker, at det er fantastisk positivt, når store virksomheder tager ansvar og udfordrer os alle sammen. Grundlæggende mener vi, at hvis det er vigtigt at give folk mulighed for at vælge det grønne – det er en valgmulighed, der altid skal være tilgængelig. Men vi skal også tænke anderledes, hvis vi skal nå klimamålene. Derfor er det her vigtigt, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

quote Hvis vi skal flytte de store tandhjul, så skal vi have de store aktører med.

Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk Forening

Og hvor mange virksomheder, som forsøger at skabe sig et grønt image let beskyldes for såkaldt green-washing, så mener Rune-Christoffer Dragsdahl ikke, at det gælder Burger King.

- Nej, det kan man ikke sige. For her sker det samtidig med, at de øger mulighederne på resten af deres restauranter. Så det betyder, at de forsøger at flytte noget til daglig, siger han.

Generalsekretæren siger videre, at han selv godt kan have en forkærlighed for små virksomheder og startups, der tænker grønt.

- Det er jo skønt, at ildsjæle åbner en restaurant med lækker plantebaseret mad. Men hvis vi skal flytte de store tandhjul, så skal vi have de store aktører med, siger han.

Restauranten på Rådhuspladsen var kædens anden restaurant her i landet,  Den åbnede første gang 21. februar 1979. 

Onsdag i denne uge åbner den klokken 10 - som plantebaseret restaurant.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik