- Man bør ikke tænke på mad, når man er indlagt med smerter.
Sådan lyder det fra 33-årige Mette Johannsen fra Greve, der tilbage i marts 2020 var indlagt i forbindelse med sin graviditet.
Mette Johannsen blev indlagt på Hvidovre Hospital med akutte smerter, og i forbindelse med ankomsten til hospitalet blev hun bedt om hverken at spise eller drikke.
Først omkring midnat fik hun lov til at drikke og spise igen, og da Mette Johannsen er veganer, bad hun om et vegansk måltid – men det kunne Hvidovre Hospital ikke tilbyde på det tidspunkt.
Det er langt fra noget enkeltstående tilfælde, mener Dansk Vegetarisk Forening, der nu stævner flere regioner og kommuner for forskelsbehandling, når veganere som Mette ikke kan få et vegansk alternativ, når de eksempelvis er indlagt.
I det konkrete tilfælde beklager Hvidovre Hospital, men nu skal retten altså tage stilling til hele affæren, som dengang bekymrede Mette Johannsen meget. Hun var på daværende tidspunkt 10 uger henne i sin graviditet.
- Jeg var både nervøs for indlæggelsen, men jeg var også bekymret for, at barnet ikke fik næring, mens jeg var indlagt. Det var dobbelt op på bekymringer, siger Mette Johannsen og fortsætter:
- Jeg kunne ikke selv gå ud at hente noget. Jeg lå virkelig i smerter og fik ilt og morfin, siger Mette og påpeger, at der ikke var andre, der kunne komme med mad til hende, fordi det var under coronapandemien.
En tallerken med kogte ris
Morgenen efter fik veganer Mette Johannsen serveret højtbelagt smørrebrød til frokost med blandt andet en tyk skive leverpostej. Det afviste hun at spise, og herefter fik hun en tallerken med hummus og grøntsagsstænger.
Mette Johannsen så gerne, at hun havde fået serveret et nærende måltid mad med eksempelvis bælgfrugter.
Senere samme år fødte Mette Johannsen en sund og velskabt dreng, men efter fødslen var der også problemer med at få veganske måltider – måltider, som den nybagte mor ellers havde regnet med, hun kunne få.
Ifølge Mette Johannsen havde hun fået lovning på veganske måltider forud for indlæggelsen.
(Artiklen fortsætter under billedet).
- Det viser sig, at man ikke kan få noget vegansk måltid, og det søde personale render forgæves rundt for at finde noget, jeg kan spise, siger Mette Johannsen, der efter at have født sin søn klokken 23.00 måtte klare sig med medbragte veganske pølsehorn og bananer til klokken 12.00 næste dag.
Ifølge Mette Johannsen var pølsehornene og bananerne for hende den primære ernæring de kommende tre døgn, hvor hun var indlagt for at få vejledning til at etablere amningen ordentligt.
- Vi fik en tallerken med hvide kogte ris. Et andet måltid får jeg ovnbagte kartofler og gulerødder. Maden var den største stressfaktor for os, siger Mette Johannsen.
(Artiklen fortsætter under billedet).
Nødvendigt at gå rettens gang
Mette Johannsen valgte sammen med Dansk Vegetarisk Forening, som hun også arbejder for, at stævne Region Hovedstaden.
I stævningen påpeges det, at der er sket en forskelsbehandling, hvorfor Mette Johannsen har krav på en godtgørelse.
Dansk Vegetarisk Forening har yderligere stævnet to kommuner og en anden region for forskelsbehandling. Alle fire sager omhandler borgere, der lever vegetarisk eller vegansk, men som ifølge Dansk Vegetarisk Forening har mødt store udfordringer i de offentlige køkkener.
- Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at sikre veganere og vegetarers ret til at spise måltider uden animalske produkter. Men der er desværre en udbredt forskelsbehandling af familier og borgere, der ønsker nærende, plantebaserede måltider – også når de er indlagt på danske hospitaler, i psykiatrien, på plejehjem og når de sender deres børn afsted i daginstitution, siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl, i en pressemeddelelse.
Region Hovedstadens Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen, ønsker ikke at kommentere sagen.
Han henviser til Hvidovre Hospital.
"Vi skal sørge for, at folk får mad"
Ifølge servicechef Mette Luplau Gliese på Hvidovre Hospital, har hospitalet vegansk mad på deres menu, men hun påpeger, at de ikke har valgt at skrive, hvad der er vegansk. Derfor skal man have råd og vejledning fra personalet.
- Det er ærgerligt, at vi ikke har været gode nok til at fortælle, hvilke muligheder der har været, siger Mette Luplau Gliese, der ikke ved, hvad der konkret er gået galt.
- Vi ved, at vi har et tilbud, så der er et eller andet i vores producere, som vi kun kan beklage. Det er ærgerligt, at vi har et tilbudt, og at det så ikke når helt ud over rampen til patienterne, siger Mette Luplau Gliese.
Hvidovre Hospital vil nu se ind i, hvad der kan gøres bedre i forbindelse med sagen.
- Når vi modtager klager fra vores patienter, undersøger vi det altid grundigt. Det vil vi også gøre i denne sag for en vurdering af, hvad vi kan gøre bedre, og dermed hvilke konsekvenser og evt. ændringer der kan være relevante, siger Mette Luplau Gliese og fortsætter:
- Vi skal sørge for, at folk får mad, fordi man skal ikke bekymre sig om andre ting, når man er indlagt, siger Mette Luplau Gliese.
Flere bakker op
Med stævningen af Region Hovedstaden vil Mette Johannsen gerne gøre en forskel. Derfor valgte hun at fortælle sin historie til Dansk Vegetarisk Forening.
Hun blev gjort opmærksom på, at der var mange, der kæmpede for det samme.
- Jeg gør det (stævner Region Hovedstaden, red.) for, at det kan blive anderledes, og så jeg ikke bliver så sulten og afkræftet, hvis jeg skal indlægges eller føde igen, siger Mette Johannsen.
Retssagerne, hvor Dansk Vegetarisk Foreninger fungerer som såkaldte mandater for de berørte borgere, er støttet af over 1.300 borgere, der gennem donationer har indsamlet knap 450.000 kr.
Stævningen mod Region Hovedstaden fra Mette Johannsen og Dansk Vegetarisk Forening kan udmunde i en godtgørelse til Mette Johannsen på 25.000 kroner.