Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin: "Nogen nåede at dø i mellemtiden"

Camilla Sander fra København skal dø af kræft, men nu kan hun få livsforlængende medicin, som hun ikke kunne få tidligere. Hun mener, at behandlingstiden for at få godkendt medicinen har været for lang.

Camilla Sander fra København kan nu få den kræftmedicin, der kan være med til at forlænge hendes liv – medicin, der tidligere kun var godkendt i blandt andet Sverige og USA.

Tilbage i september sidste år, talte TV 2 Kosmopol med Camilla Sander. Dengang håbede hun, at medicinen ville blive godkendt, inden det var for sent.

Nu er lægemidlet blevet godkendt i Danmark, og det er en nyhed, der vakte stor begejstring hos 54-årige Camilla Sander, der er syg med uhelbredelig brystkræft.

quote - Nogen nåede at dø i mellemtiden. Behandlingstiden har været alt for lang.

Camilla Sander, Kræftpatient

- Jeg synes overordnet set, at det var en fantastisk dag forleden. Vi kunne ikke få armene ned, os der var i målgruppen. Vi er selvfølgelig rigtig glade og meget lettede, siger Camilla Sander, der er jurist og næstformand i Dansk Brystkræft Organisations bestyrelse.

Lægemidlet, der nu er blevet godkendt i Danmark, hedder Enhertu. Medicinen kan være med til at forlænge levetiden for kvinder, der har en særlig type brystkræft med spredning.

Den 25. januar godkendte Medicinrådet lægemidlet, og det godkendes både til behandling til patienter, der allerede har fået en eller flere slags behandling, der ikke har haft effekt, eller som er holdt op med at virke.

Selvom Camilla Sander er glad for, at lægemidlet nu er godkendt herhjemme, så mener hun, at medicinen ikke er blevet godkendt hurtigt nok af Medicinrådet.

- Nogen nåede at dø i mellemtiden. Behandlingstiden har været alt for lang. Man kan aldrig vide, om behandlingen virker, før man har prøvet den af, siger Camilla Sander og fortsætter:

- Jeg kender et enkelt tilfælde. Hun gik fra at være fuldt selvhjulpen, og inden for et par uger, kunne hun ikke mere. Hun kunne måske have draget fordel af Enhertu, hvis hun havde fået behandlingen tidligere, siger hun.

Hvad er Enhertu?

  • Enhertu er et lægemiddel til behandling af brystkræft, der har bredt sig til andre dele af kroppen eller ikke kan fjernes ved operation. Det produceres af virksomhederne Daiichi Sankyo og AstraZeneca.

  • Lægemidlet indeholder antistoffer med kemoterapi, som infiltrerer og ødelægger kræftceller.

  • Patienter får Enhertu via drop i en vene med behandling hver 3. uge. Hver dosis koster knap 15.000 kroner, og over en behandling løber prisen op i knap 1,2 millioner kroner. Sundhedsvæsenet i de andre lande får dog lægemidlet til rabat, men denne pris er ikke offentliggjort.

  • Enhertu har i flere forsøg vist sig at være mere effektiv til at mindske tumorer og øge chancen for at forlænge patientens liv end lignende lægemidler på området.

Kilder: Precisiononcologynews.com, AstraZeneca.com, EMA, Enhertu.com, DagensMedicin.dk, Onkologisk Tidsskrift.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse var Danmark nærmest det eneste land, der ikke havde godkendt medicinen, og de mener også, at Medicinrådet skulle have godkendt præparatet tidligere.

De er dog glade for, at Medicinrådet har truffet beslutningen nu.

- Det er den eneste rigtige beslutning. Det er en glædelig dag for de kvinder, der får glæde af det præparat, som har vist sig at være virksomt, siger Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør, Jesper Fisker, og fortsætter:

- Hvis de (Medicinrådet, red.) havde truffet beslutningen for flere måneder siden, så var der flere patienter, der kunne have været hjulpet, men der er nogle, der kan få glæde af det nu, siger Jesper Fisker.

Har kørt sagen hurtigt

Medicinrådets formand, Jørgen Schøler Kristensen, mener, at de ikke har godkendt lægemidlet tidligere, fordi der forekom relativ dårlige data, som var for usikre til at kunne konkludere sikkert på lægemidlet. Derudover var prisen meget høj, og den kombination gjorde, at de ikke kunne anbefale det.

Ifølge Jørgen Schøler Kristensen ser det dog anderledes ud nu.

- Den nye data, der er kommet, er bedre, og de data viser, at her er der ret tydeligt positiv effekt fra patienterne, siger han og fortæller, at dokumentationen kommer fra et stort internationalt studie, der er blevet publiceret i et stort tidsskrift.

Medicinrådet anbefaler nu lægemidlet som standardbehandling i Danmark, og formanden påpeger, at de har kørt den her sag hurtigt.

- Medicinrådet laver sagsbehandlingen, når firmaer indsender en fyldestgørende ansøgning. Vi har et mål om en sagsbehandling på 16 uger. Det har taget en sagsbehandling på 12 uger og to dage i den her sag, siger Jørgen Schøler Kristensen og understreger, at de har fulgt de procedurer, der er.

Det var en stor dag for Camilla Sander, da hun fik at vide, at Enhertu blev godkendt. Hun fejrede nyheden med sin familie.
Det var en stor dag for Camilla Sander, da hun fik at vide, at Enhertu blev godkendt. Hun fejrede nyheden med sin familie.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Hvert år er der cirka 110 kvinder, der er i målgruppen til at få medicinen Enhertu.

Direktøren for Kræftens bekæmpelse, Jesper Fisker, påpeger, at patienterne får tilført mange gode måneder til deres liv. Han understreger dog, at kræften ikke forsvinder, men at medicinen forlænger livet.

Camilla Sander og Dansk Brystkræft Organisation har nu et mål om at få godkendt Enhertu til andre typer af metastatisk brystkræft. De ønsker, at kommende godkendelser skal ske hurtigere end godkendelsen til Enhertu.

- Vi behøver ikke at være de sidste igen. Og der er også andre lægemidler, vi mangler at få på hylden i Danmark i forhold til udlandet - her behøver vi igen heller ikke at blive de sidste, siger Camilla Sander.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik