Stjernekok: De udsatte føler sig som normale mennesker, når jeg serverer maden for dem

Michelin-kokken Rasmus Munk startede i foråret projekt Junk Food, som hver dag laver mad til de mest udsatte borgere i København. I dag bespises 600 mennesker. Og målet er, at ingen skal gå sultne i seng i fremtiden.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til dagligt er Rasmus Munk medejer og kok på Michelin-restauranten Alchemist i København.

Men da corona i foråret lukkede landet ned, besluttede han sig for at bruge køkkenfaciliteterne, hvorfra der normalt bliver serveret Michelin-mad til velbetalende gæster, til noget ganske andet.

quote Den ene dag står jeg med lineal, pincet og laserskærer og den næste dag skal jeg koge noget helt mørt, fordi det skal kunne tygges.

Rasmus Munk

Han besluttede nemlig at lave mad til de mest udsatte i København. Og det blev starten på Junk Food - et projekt, hvis ambition er at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange sultne gadefolk i København.

- Det er virkelig to vidt forskellige verdener. Den ene dag står jeg med lineal, pincet og laserskærer og den næste dag skal jeg koge noget helt mørt, fordi det skal kunne tygges, fortæller han.

- Men her kan man virkelig se konsekvensen af det, man har lavet. Og det betyder meget.

Junk Food

Junk Food er Michelin-kokken, Rasmus Munks og Finansmanden Lars Seier Christensens projekt, som har en ambition om at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange gadefolk i København.

På Vesterbro i København er der omkring 500-600 gadefolk døgnet rundt. På landsplan er der 6400 hjemløse.

Junk Food opstod under den første corona-nedlukning i Danmark, hvor Rasmus Munk brugte sin tid på at lave mad til folk på gaden. Nu er restauranterne åbnet igen, mens Junk Food lever videre i køkkenet på H17 ved Halmtorvet i København.

Da Alchemist åbnede igen, var det vigtigt for Rasmus Munk, at projektet ikke stoppede. Derfor ansatte han en projektleder og nogle kokke, der kunne drive det videre. Ligesom elever fra Hotel- og Restaurantskolen i København, der ikke kunne få en elevplads på grund af corona, fik mulighed for at hjælpe til.

I dag laver Junk Food mad til 600 hjemløse hver dag. Og på længere sigt håber Rasmus Munk at kunne nå alle de hjemløse, der lever i København - hvorefter udsatte fra andre af landets store byer skal bespises.

- En af de udsatte borgere sagde: "Nu er vi jo nærmest ligesom almindelige mennesker". Og det er jo det, et måltid kan gøre. Det kan give noget værdighed. Der kommet et lysglimt i deres øjne, når jeg serverer maden. Og det synes jeg er stort, fortæller Rasmus Munk og tilføjer:

- Så nu går vi 'all in'. Ambitionen er, at der ikke er nogen, der går sultne i seng i fremtiden.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol







Spørg Os - Afstemning

_



Nyheder

Spørg Os Elpriser

Stor forskel:
Derfor er elpriserne lavere i Norge end i Danmark

Parring mellem pandaerne i Zoo

Zoo afprøver ny strategi for pandaparring – direktør er optimistisk

frankmartinsen

Frank var livvagt men endte på Københavns underside med PTSD - og så blev han samlet op

Vis mere
Milan Rahim

Dræbte 19-årig rapper:
Nu er dommen faldet

Bager

Energikrisen er slut, og bageri sænker prisen igen: Men de fleste holder fast

Vis mere