Du kender Ozempic og Wegovy – nu har forskere fra KU udvundet slankemiddel fra dødgiftig plante

Planten tordengudsvin er kendt som en traditionel kinesisk lægeplante, der har et stof, som kan bruges som slankemiddel.

For de fleste vesterlændinge forbindes ”traditionel kinesisk medicin” med historier om knuste dyreknogler – måske endda fra eksotiske eller truede dyr – eller obskure rødder, som lover alt fra øget libido til færre fodvorter.

Men nogle er gange er der måske noget om snakken.

Ifølge et forskerhold fra Københavns Universitet er der nemlig ”kæmpe potentiale” i et stof fra planten Tripterygium wilfordii med det danske navn tordengudsvin, der bruges som en traditionel kinesisk lægeplante.

Stoffet, som findes i plantens rod, hedder celastrol, og kan virke som et effektivt slankemiddel, lyder det fra universitetet.

Yong Zhao og Sotirios Kampranis med celastrol fremstillet i gærceller
Yong Zhao og Sotirios Kampranis med celastrol fremstillet i gærceller
Foto: Yao-Tao Duan / KU

Dødgiftig plante

Men problemet er, at tordengudsvin er giftig – endda så giftig, at ingen er lykkedes med at udvinde det slankende stof fra planten. Indtil nu.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Nu har forskerne Yong Zhao og Sotirios Kampranis formået at finde den biologiske vej udenom den farlige gift for at nå frem til celastrol.

Og så har de endda kortlagt stoffet så grundigt, at de har skabt en syntetisk variant, som gror i ufarlig gær, der ikke danner de giftige stoffer.

- Tænk, du behøver bare at fodre celastrol-molekylet med sukker, og så får du et stof nærmest i ren form uden de giftige stoffer, som ellers følger med fra naturens side. Processen er både simpel og effektiv, og så tager den kun en uge.

- Og den foregår uden brug af giftige opløsningsmidler eller katalysatorer, som ellers typisk bruges i kemiske synteser. Jeg tror, der er et kæmpe potentiale her, siger forskeren Sotirios Kampranis, der også er professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Isoleret celastrol produceret af forskerne i Kampranis laboratorium
Isoleret celastrol produceret af forskerne i Kampranis laboratorium
Foto: Yong Zhao / KU

Gær-gennembrud kan hurtigt omsættes til storskala

Forskerne pointerer, at gær allerede bliver flittigt brugt i biotek-industrien, som derfor har den nødvendige viden og infrastruktur til at producere celastrol i stor skala, hvilket gør fremtiden ekstra lys for forskernes fund.

Eksperimenter med overvægtige mus har vist, at mus, som havde fået celastrol, tog hele 45 procent mindre på i vægt end de mus, som ikke fik stoffet. Den samme effekt har vist sig i forsøg med menneskeceller.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Ifølge forskerne er næste skridt, at stoffet skal undersøges nærmere for dens effekt mod overvægt hos mennesker.

- Man kan for eksempel forestille sig en behandling, hvor man kombinerer celastrol med andre medicinpræparater mod overvægt for at opnå en bedre effekt. For jo flere targets i kroppen du rammer, jo bedre. Og man ser ofte, at der opstår en synergieffekt, når der er flere forskellige præparater i spil samtidig. Men her må medicinalindustrien naturligvis tage over, siger Yong Zhao.

Københavns Universitet har ansøgt om patent på opfindelsen og er lige nu i dialog med potentielle partnere om at kommercialisere metoden.

FAKTABOKS: TORDENGUDSVIN

Den sjældne plante, tordengudsvin, som på latin hedder Tripterygium wilfordii, har i tusinder af år været brugt i traditionel kinesisk medicin, som behandling for bl.a. gigtlidelser og som præventionsmiddel.

Planten vokser i de kinesiske bjerge, hvor lokale samlere høster dem. Så ud over at den er ekstrem giftig, er den også svær at opdrive.

”Stoffet trækkes ud fra plantens rod. Og planten tager mindst tre år om at vokse sig stor nok til, at du kan høste den. Du er altså nødt til at ofre hele planten for at få fat i stoffet. Det er ikke en bæredygtig måde,” påpeger Sotirios Kampranis.

Kilde: Københavns Universitet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik