Efter kaos ved halvmaraton - nu melder løbsarrangør ud

Der er endnu ikke overblik over, hvor mange løbere, der blev dårlige under søndagens Copenhagen Half Marathon - men løbsarrangører forstår kritik og erkender, at man ikke har gjort det godt nok.

Overophedede løbere faldt om på stribe under søndagens Copenhagen Half Marathon, og tilskuere og frivillige ilede til for at hjælpe, for det var ikke til at få fat på læger eller førstehjælpere.

Både tilskuere og frivillige har siden kritiseret løbsarrangørerne, Sparta Atletik & Løb, og det forstår Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør for løbeklubben. Hun erkender nu også,  at man ikke har gjort det godt nok.

- Selvfølgelig har vi ikke det. Vi skal sikre, at vi en anden gang har mere personale, siger Dorte Vibjerg.

"Vanvittigt mange"

TV 2 Kosmopols journalist var til stede i målområdet søndag og så fem løbere dejse om inden for 100 meter.

Både Region Hovedstadens Akutberedskab og Hovedstadens Beredskab oplyste efterfølgende til TV 2 Kosmopol, at de oplevede “usædvanligt mange hændelser,” og at man var "overvældet" af mængden af patienter.

Thomas Reimann, konstituereret direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab, sagde til TV 2 Kosmopol, at man havde behandlet cirka 50 borgere.

Mandag kan Dorte Vibjerg ikke oplyse antal på løbere, der fik det dårligt, men hun siger, at der er tale om “vanvittigt mange flere tilfælde end der plejer” - der er dog tale om færre kritiske tilfælde.

quote Det er sådan noget, man ser til Chicago, Boston og New York Marathon

Dorte Vibjerg

For modsat tidligere år, hvor det medicinske personale på ruten normalt tager sig dehydreringer og hjertestop, var det i år overophedning, der dominerede.

- Det er sådan noget, man ser til Chicago, Boston og New York Marathon, hvor man har nogle ekstreme vejrforhold. Og det er jo ikke ekstreme vejrforhold at løbe i 23 graders varme.

- Så derfor var det lidt usædvanligt og lidt overraskende for os at stå med så mange overophedninger, siger Dorte Vibjerg.

Skal evaluere

Hun mener ikke, at mere væske på ruten kunne have modvirket de mange overophedninger, men det giver sig selv, at Sparta Atletik & Løb skal evaluere begivenheden med Region Hovedstaden og politiet, mener direktøren.

- Er der noget i forhold til den vejrsituation, som vi står med nu - også med klimaforandringer? Er det højere temperaturer? Er der noget andet, der gør, at vi lige pludselig ser de her overophedninger?, spørger Dorte Vibjerg.

Derudover mener hun, at løbere kan være blevet overophedet ved at have løbet i større grupper, at have presset sig ekstra hårdt eller måske kan de have haft for meget tøj på til at begynde med.

Helt konkret kan Dorte Vibjerg dog allerede nu forudse, at der måske skal købes mere is ind, hvis det bliver ligeså varmt næste år. For i år løb man tør.

"Ærgerligt og ubehageligt"

TV 2 Kosmopol har talt med flere tilskuere og frivillige, der var utrygge ved, at der ikke var hjælp at hente, og at de selv måtte træde til, da løbere fik det dårligt.

quote Det er voldsomt at stå med for en frivillig

Dorte Vibjerg

Dorte Vibjerg erkender, at det “er super ærgerligt,” og en "ubehagelig situation at stå i.”

- Det var ikke kritiske tilfælde, men det ser voldsomt ud, når folk er overophedede, bliver konfuse og dejser om. Og det er voldsomt at stå med for en frivillig, fordi du kan ikke læse, om det en alvorlig situation eller ej? Der skal vi have nok personale, siger Dorte Vibjerg.

Copenhagen Half Marathon havde i år 27.000 deltagere - rekordmange deltagere kom i mål. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik