Efter to år med corona: Butiksejer i Valby har gæld på over 300.000 kroner

Butiksindehaver Marianne Rasmussen har været nødt til at tage momslån for at klare sig igennem coronanedlukningerne. Nu risikerer hun at gå konkurs.

"Dronning Dagmar" er bare en ud af flere tusinde.

Virksomheder, som efter corona er så presset økonomisk, at de nu risikerer konkurs.

Marianne Rasmussen har i mange år drevet den stærkt kulørte kjoleforretning på Valby Langgade i København. En forretning med kjoler i alle farver, størrelser og pasformer, som folk fra hele landet valfarter til.

Men måske er det snart slut.

– Jeg er vred. Jeg er totalt frustreret. Jeg har en butik, som har haft svært ved at køre rundt under corona, fordi der ikke har tilstrækkeligt med kunder. Det er helt uforskyldt, siger Marianne Rasmussen.

Økonomisk trængt på trods af afdragsordning

Samlet set skylder virksomheder over hele landet et beløb på 13,4 milliarder kroner i momslån taget under corona. De penge skal som udgangspunkt betales tilbage 1. april. Selvom virksomhederne kan få en afdragsordning eller søge banklån, frygter tusindvis af dem at måtte dreje nøglen om.

quote Jeg synes bare, det er surt show, at jeg skal være med til at betale den her pandemi på den her måde

Marianne Rasmussen, Indehaver, Dronning Dagmar

På fredag skal Marianne begynde at tilbagebetale de 288.000 kroner, som hun har fået i momslån af staten. Oveni kommer en rente på knap 9%. Penge, hun ikke har.

– Og så kan man jo spørge - hvorfor har du ikke tænkt på, at du skulle betale moms. Men hvor var det, jeg skulle have sparet pengene op? Jeg har haft en lavere omsætning, men har stadig haft de samme udgifter til husleje, dankortmaskine, måtter, strøm og hvad der ellers er, siger Marianne Rasmussen.

Udover udgifterne til sin forretning har Marianne også haft sine almindelige, private regninger at se til.

– Selvom det ville være praktisk, at jeg hang på en knage og sov om natten, så har jeg også min egen husleje. Den skal jeg også betale, så jeg stadig har et sted at bo. Så de penge, der skulle have været sparet op til moms, er de penge, jeg har brugt igennem de her år, hvor omsætningen har været noget lavere, end den plejer, siger hun.

Se vores TV-indslag med Marianne Rasmussen, hvor hun fortæller, om de udfordringer tilbagebetalingen af momslånet giver hende

Marianne Ramussen har fået en afdragsordning med SKAT på sit momslån, som gør, at hun skal betale 12.000 kr. om måneden i to år.

– Det ved jeg jo ikke, om jeg kan. Det afhænger af, hvor mange kjoler, jeg får ud af døren om dagen. Det er jo rigtig mange penge, siger hun.

350.000 kroner i gæld på grund af corona

Efter omikron-bølgen og vinterens nye nedlukning havde Marianne - som mange andre små og mellemstore virksomheder - håbet på bare et halvt års udsættelse af tilbagebetalingen af momslånet. Det har regeringen afvist. Hvis hun er nødt til at lukke butikken, hæfter hun personligt for gælden resten af sit liv.

– Jeg fylder 66 næste gang, og jeg har altid arbejdet. Jeg synes, det er dejligt at betale sin skat. For to år siden skyldte jeg ikke nogen en krone. Og så står jeg med en gæld på 350.000 kroner d. 1. april, siger Marianne Rasmussen.

På trods af de seneste to års udfordringer har Marianne ikke lyst til at stoppe i sin forretning. Men det er svært at klare det hele alene, og hun har haft travlt i sit forsøg på at få virksomheden til overleve.

– Jeg prioriterer mine børnebørn højt. Dem vil jeg rigtig gerne have noget tid til. Og jeg vil egentlig gerne blive ved med at arbejde. Det giver et kick at være her og se kunderne gå ud af døren og shine i en ny kjole. Jeg synes bare, det er surt show, at jeg skal være med til at betale den her pandemi på den her måde, siger hun.

Marianne har ikke tænkt sig at give op, medmindre der ikke er anden udvej. Men kampen er anstrengende.

– Jeg skal nok blive ved at kæmpe. Men måske går jeg konkurs. Jeg ved det ikke, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik