Efter to år: Snart blomstrer sær blomst igen - men kun et døgn

Den berømte "ligblomst" vokser ti centimeter om dagen op til blomstring. Den kollapser og visner et døgn senere.

Den ildelugtende blomst Amorphophallus titanum, der af botanikere kaldes "ligblomsten", men også har fået det folkelige navn "penisblomsten", forventes at blomstre i denne uge.

Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse tirsdag.

Hvis man vil nå at få et glimt af den besynderlige blomst, så skal man være hurtig, for opblomstringen varer blot et døgn, inden ligblomsten kollapser og visner.

Blomsten har fået sit navn, fordi den lugter af råddent kød og sit folkelige navn fra sin fallosagtige statur, når den kortvarigt folder sig ud i Botanisk Have i København. Det sker typisk hvert andet år.

Lugten er med til at tiltrække insekter, så håbet er, at blomsten bliver bestøvet.

Hvis det lykkes at bestøve den, så vil blomsterstanden blive besat med kirsebærstore orangerøde bær, der potentielt kan blive til helt nye planter.

Botaniske superstjerne

Ifølge museet har blomsten den største enkeltstående blomsterstand, som vokser op mod ti centimeter om dagen.

Hvis den befinder sig i naturen, kan der gå op mod 15 år, inden den blomstrer, men i Botanisk Have i København har man altså lidt af et supereksemplar, der har blomstret hvert andet år siden 2012.

Takket være havens gartnere har det kunnet lade sig gøre, skriver museet i pressemeddelelsen.

- Blomsten stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, fortæller Louise Isager Ahl, som er botaniker på Statens Naturhistoriske Museum.

- Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter, vi har her i Botanisk Have, er derfor vigtigt i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, lyder det i pressemeddelelsen.

Netop grundet den sjældne og korte blomstring, står Botanisk Haves gæster ofte i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring.

Man forventer, at den botaniske superstjerne blomstrer torsdag i denne uge, men der er også en chance for, at det først sker en af de efterfølgende dage, skriver museet.

Bliv klogere på den sjældne plante

  • Amorphophallus titanum vokser kun i Sumatras tropiske regnskove, som er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her.

  • Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter.

  • De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.


Kilde: Statens Naturhistoriske Museum


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik