Er der hul i dine bukser? Politikere i København vil give tilskud til reparationer

Forslaget er inspireret af en lignende ordning i Wien, hvor staten dækker halvdelen af borgernes udgifter til reparationer.

Kommunen skal betale halvdelen af udgiften, hvis du skal have repareret din telefon, sweater, sofa eller vinterstøvler.

Det mener Alternativet på Københavns Rådhus, som derfor foreslår, at kommunen skal undersøge muligheden for at indføre en tilskudsordning. 

Og det mente både Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Alternativet også, og dermed blev forslaget stemt igennem ved mødet i Borgerrepræsentationen torsdag aften.

- Mine bedsteforældres generation var meget bedre til at få repareret sine ting. Vi har et enormt højt ressourceforbrug i Danmark, så vi skal have lavet en kulturændring herhjemme, siger Birgitte Kehler Holst, gruppeforperson for Alternativet i Københavns Kommune, til TV 2 Kosmopol.

Der er ikke grænser for, hvad man skal kunne få repareret med tilskud fra kommunen, fortæller hun.

- Det kan være alt. Det kan være tøj, sko, computere eller køkkenmaskiner, siger hun: 

- Der er nogle former for reparationer, som vi har et mere naturligt forhold til, eksempelvis skomageren, og så er der andre ting, vi sjældent reparerer, såsom tøj. Men det skal vi have lavet om på. 

Inspiration fra Østrig

Forslaget er inspireret af en lignende ordning i Wien, hvor staten dækker halvdelen af borgernes udgifter til reparationer - dog højst 1500 kroner. 

Formålet har været at få østrigerne til at smide mindre elektronisk ud, og det har ifølge Alternativet været en stor succes.

- I Wien er de lykkedes med at generere mindre affald, men det er også lykkedes dem at skabe muligheder for en masse mindre erhvervsdrivende, som kan tjene penge på reparationer, siger Birgitte Kehler Holst.

Jeg tænker, at nogle ville argumentere for, at folk godt kan betale for egne reparationer. Hvorfor skal kommunen hjælpe økonomisk?

- Det handler om, at vi som kommune har nogle klimamål, vi gerne skal nå, og en ressourceplan, vi gerne vil følge. Det er er en måde at følge op på det, siger Birgitte Kehler Holst. 

Udover tilskuddet til reparationer foreslår Alternativet at afsætte flere midler til kommunens repair-caféer, der laver mødesteder for borgere, som gerne vil lære at reparere. 

- Byens repair-caféer skal have mange flere ressourcer og lokaler, så vi kan give flere københavnere kompetencer og værktøjer til at reparere deres ting. Det er en lavthængende frugt, som går hånd i hånd med vores ambition om en kommune, der tænker mere og mere i cirkulær økonomi, siger Birgitte Kehler Holst. 

Forslaget blev vedtaget ved mødet i Borgerrepræsentationen torsdag aften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik