Kommune skrotter CO2-planer: Busserne kører på sort diesel

Kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune har besluttet, at der skal bruges diesel frem for biodiesel til busserne, fordi der ikke er plads i budgettet til biodiesel.

I Stevns Kommune kan borgerne glæde sig over at beholde deres buslinjer. Det betyder dog, at særlige klimatiltag bliver sat på pause. 

Stevns Kommune har nemlig besluttet, at busdriften skal køre på sort diesel frem for biodiesel, som planen ellers lød på. 

Store besparelser i kommunens budgetaftale for 2024 har betydet et ultimatum mellem at nedlægge udvalgte busruter, eller at erstatte typen af brændstof. 

Det var oprindeligt meningen, at buslinje 251 og 252 skulle køre på biodiesel og spare miljøet for 282 ton CO2 om året.

Dog ville det have kostet kommunekassen en million kroner per år, hvis det var blevet en realitet.

Et flertal i økonomiudvalget har derfor besluttet, at der også i 2024 skal køres på sort diesel.

1. viceborgmester i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), er slet ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning.

- Engang imellem bliver vi nødt til at træffe nogle beslutninger, som enten er økonomien eller CO2-dagsordenen. Og nå vi snakker om busser, der skal forsætte med at køre på diesel, så bliver vi nødt til at gå på kompromis, forklarer hun til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Ikke noget råderum  

Budgetaftalen for 2024 i Stevns Kommune er lukket, og det betyder, at det er svært at finde ekstra millioner til busdriften. 

Julie Hoff Sørensen (SF) er medlem i Økonomiudvalget. For hende hersker der ingen tvivl om, hvad pengene kunne have været brugt til, hvis de kunne findes.

- Vi har netop lavet et budget færdigt og det er klart, at det (busdriften, red.) skulle have indgået. Og var det indgået i budgetter, så er der ingen tvivl om, hvad vi havde prioriteret, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Flere kommuner har et ønske om at erstatte sort diesel med biodiesel i deres busser. Grafik: Amanda Dissing. Kilde: Movia
Flere kommuner har et ønske om at erstatte sort diesel med biodiesel i deres busser. Grafik: Amanda Dissing. Kilde: Movia

En opgørelse, som Movia har udarbejdet,  viser, at flere kommuner midlertidigt ønsker at omstille driften for busserne fra biodiesel til almindelig diesel for at spare penge. 

Søren Have er programchef for Fremtidens Mobilitet hos Concito. Inde hos dem, mener de, at biodiesel er en god ide - på kort sigt. 

- Biodiesel er en ekstremt dyr løsning, fordi det er en begrænset ressource. Vi anbefaler ikke biodiesel som en løsning på den lange bane, fortæller Søren Have. 

Flere elbiler på programmet

Senest i 2030 er det Movias overordnede målsætning, at alle deres busser skal være drevet fossilfrit. 

Næste år overgår to busruter i Stevns Kommune til elbusser, men lige nu er det økonomien, der sidder i højsædet. 

- Vi fortsætter selvfølgelig med at se, om vi kan blive så grønne som muligt. Men lige i denne her situation er økonomien også vigtig, siger Anette Mortensen (V). 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik