Flere helt unge sigtes for stofhandel på Christiania: - Det er så sørgeligt at se

Flere og flere unge sigtes for at sælge stoffer på Christiania, og der er også flere hårde stoffer på fristaden end tidligere. Det viser dokumenter, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.

- Det bliver bare værre og værre og værre og værre. Og det har jeg set på i 40 år.

Sådan lyder det fra Ole Lykke Andersen, der har boet på Christiania siden 1980. Med stor ærgrelse har han fulgt udviklingen i den organiserede hashhandel på fristaden. 

- Der er et område i Christiania, som Christiania ikke har kontrol over, og som foregår fuldstændig som et spil mellem de kriminelle og politiet. Vi har stort set ikke mulighed for at gribe ind og gøre noget som helst, siger Ole Lykke Andersen. 

Med tiden er det nemlig ifølge Ole Lykke Andersen sket en forråelse af stofmiljøet på Christiania. 

- De nye aktører har jo ikke bare tilknytning til de klassiske som Bandidos og Hells Angles. Det er folk, der har tilknytning til indvandrergrupperingerne, og det kan man tydeligt se i Pusherstreet, siger den mangeårige christianit. 

Samtidig er alderen på dem, der sælger på staden stødt dalende. 

Dokumenter fra Københavns Politi, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i, viser, at mange flere unge sigtes for at være i besiddelse af hash til videresalg, end det tidligere var tilfældet.

(Artiklen fortsætter under grafen.)

Tidligere var det sådan, at et moralsk kodeks forbød at unge under 21 solgte hash fra boderne på Christiania, men sådan er det ikke længere.

- Det er så sørgeligt at se så mange unge mennesker, der tager den port. For man kan starte lige så småt, og man kommer ind i et miljø, hvor alle er enige om, at ingen tager skade af hash - det er lovgivningen, der er tosset. Så kommer man til at skylde penge, og så kører man fast i det, siger Ole Lykke Andersen. 

'Nok er nok'

I forbindelse med et drab på en ung christianit for nogle år siden startede en gruppe af beboerne på Christiania initiativet 'Nok er nok'.

Efterfølgende er endnu en ung mand blevet skuddræbt på Christiania.

Klaus Danzer er talsmand for initiativet, og han ser også en stor ændring blandt dem, der sælger hash på Christiania.

-  Dem, der er tilbage, er desperadoerne. Det er de hårdkogte kriminelle, siger han.

- Vi oplever en forråelse, og vi oplever, at den dialog, som vi fra Christianias side altid har haft med aktørerne på markedet, er blevet sværere og sværere og nu er stort set fraværende og umulig, fortsætter han.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Unge sælger hash på Christiania
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Politi og aktindsigt

Også Københavns Politis Operative Specialafdeling ser flere yngre sælgere og flere hårde stoffer. 

- En del flere unge indgår direkte i den organiserede hashhandel, det vil sige, at 15, 16, 17-årige - og sådan set også yngre end det - har indgået direkte i driften af en almindelig hashbod. Og det er noget anderledes det det, vi plejer at se, siger Simon Hansen, der er leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi.

Den aktindsigt som TV 2 Kosmopol har fået hos Københavns Politi viser da også, at antallet af unge, der sigtes for at være i besiddelse af hash til videresalg er steget eksplosivt siden 2018. Det toppede i 2021 med hele 72 sigtelser.

Aktindsigten viser også, at der allerede på årets første måned var blevet sigtet 11 personer under 18 år.

Og det handler altså om penge, når de helt unge ender som pushere.

- Der er nogle mennesker, uanset om man er relateret til en kriminel gruppe eller ej, som er interesseret i at tjene nogle penge. Og profitten bliver sat i højsæde. Og vi tror, at det er det, der gør, at man får unge ind at stå i hashboderne for at sikre profitten for enhver pris, siger Simon Hansen. 

Aktindsigten viser også, at flere og flere sigtes for at være i besiddelse af hårde stoffer på Christiania. 

Ifølge Københavns Politi bidrager det til den forråelse, der ses i stofmiljøet på fristaden. 

(Artiklen fortsætter efter grafen.)

Særligt fokus på unge

Hos myndighederne har man da også et særligt fokus på de unge som ender i hashhandel. Man prøver faktisk at skærme dem fra den organiserede handel, inden de bliver en del af den.

- Det går ganske enkelt ud på at have øjne og ører åbne i forhold til de unge, der færdes på Christiania. Og hvis der er nogen, der kan blive en del af salget, tager vi selvfølgelig fat i dem og deres familie, siger Riad Tolba, der er sekretariatschef for SSP København.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt kommunen er god nok til at beskytte de unge mod det hårde miljø, når flere og flere sigtes for hashhandel, lyder svaret:

- Det spørgsmål kan man jo altid stille sig selv, for én ung der kommer ind i det her, er én for meget. Men når det er sagt, så har vi et konstant fokus på det her, siger Riad Tolba fra SSP København.

Også hos Københavns Politi er der et skærpet fokus på de unge.

- Vi målretter vores indsats mod de boder, vi kan konstatere, at der står unge i. Det lægger vi ikke skjul på, lyder det fra Simon Hansen, der er leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi.

Frustration blandt christianitterne

For nu er frustrationen over situationen i hvert fald stor for fristadens beboere på Christiania.

- Det er tragisk, at vi føler os taget som gidsler i vores eget samfund, lyder det fra talsmanden for initiativet 'Nok er nok', Klaus Danzer.

- Det er et problem, vi ikke kan løse. Det har vi erkendt. Det har fået en størrelsesorden og en grovhed, som vi ikke er i stand til at hamle op med, siger han.

Derfor peger begge christianitterne også på, at en legalisering af cannabis er vejen frem.

- Vi ser det her som et resultat af nul-tolerancepolitikken, hvor de aktører på markedet, som man kunne have en dialog med, de er forsvundet og erstattet af nogle andre, fortæller Klaus Danzer.

- Det bliver kun værre. Så længe at der ikke er en ny politik omkring forbudspolitikken, og så længe vi skal være en del af det her tåbelige projekt med ’war on drugs’, så kommer der ikke en bedring i det, siger Ole Lykke Andersen, der har boet på Christiania i mere end 40 år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik