For første gang nogensinde: København er ikke længere på berygtet liste

Boligkvarteret Mjølnerparken på Nørrebro i København er ikke længere at finde på regeringens liste over parallelsamfund, der tidligere var kendt som ghettolisten.

Flere års målrettet indsats for at udvikle de københavnske boligområder har nået en stor milepæl.

I København er der nemlig ikke længere nogen boligområder på statens liste over parallelsamfund.

Tidligere har listen omfattet bl.a. Tingbjerg og Aldersrogade, og Mjølnerparken er nu som det sidste område taget af listen, som er blevet offentliggjort fredag morgen.

Parallelsamfundsområder i hovedstadsområdet

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Vejleåparken, Ishøj (ny)

Askerød, Greve

 

Udsatte boligområder:

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Vejleåparken, Ishøj (ny)

Nivåhøj, Fredensborg (ny)

Askerød, Greve


Tilbage i 2010 havde Københavns Kommune hele 10 områder på statens liste over parallelsamfund. 

Det drejede sig om boligområderne Mjølnerparken, Tingbjerg/Utterslevhuse, Aldersrogade, Bispeparken, Lundtoftegade, Hørgården, Gadelandet/Husumgård, Akacieparken, Blågården og Sjælør Boulevard. 

Men nu er man altså nede på et stort rundt 0, efter at Mjølnerparken nu er taget af.


Den konkrete årsag er, at Mjølnerparken nu har under 1000 beboere på grund af midlertidig genhusning. Men det er Københavns Kommunes forventning, at området ikke vil komme på listen igen, selvom antallet af beboere vil stige til over 1000 igen i løbet af de kommende år, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Hvad er et parallelsamfund?

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde med mindst 1000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

 1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

 2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

 3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

 4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet


Og nyheden glæder Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S):

- I København skal der ikke være udsatte boligområder. Da parallelsamfundslisten startede i 2010, havde vi 10 områder på listen. Nu har vi nul. Det er en kæmpe milepæl for København - og en vigtig anerkendelse af den massive målrettede indsats, som kommunen har lavet sammen med beboere, boligselskaber, virksomheder og foreninger gennem tiden, siger hun i pressemeddelelsen.


Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er også tilfreds med resultatet, men peger samtidig kritik af parallelsamfundslisten,

- Det er absolut værd at fejre, men vi må ikke glemme, at den liste er et forfejlet værktøj, som ikke kan bruges til noget som helst konstruktivt. Årsagen til, at københavnske boligområder ikke længere er stigmatiseret som parallelsamfund, er, at kommune, beboere og almene boligselskaber sammen har arbejdet hårdt og langsigtet for at løfte vores udsatte byområder.

Hvad er et udsat boligområde?

Listen over udsatte boligområder omfatter almene boligområder med mindst 1000 beboere, hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

 1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

 2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

 3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

 4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive
  uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Kilde: Social- Bolig og Ældreministeriet

Mens København altså er fri for at være repræsenteret på statens liste over parallelsamfund, så er Vejleåparken i Ishøj til gengæld kommet på i forhold til sidste år, mens Tåstrupgård i Høje-Taastrup og Askerød i Greve fortsat figurerer på listen.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik