Han serverer den eftertragtede dødsgløgg - men kun om søndagen. Ellers bliver det et gedemarked

Byens Kro er kendt (og berygtet) for sin dødsgløgg, der har udviklet sig til lidt af et tilløbsstykke. Denne søndag er en af kun fire dage om året, hvor man kan prøve dødsgløggen.

Ralf Simon Larsens dødsgløgg er så stærk, at man kan tænde ild til den.

Det er en slags hædersmærkat, men også en måde for kunderne at teste, hvorvidt gløggen på Byens Kro i København er lige så stærk – og dermed lige så god – som sidste år.

For traditioner betyder noget. Både for Ralf, men også for kunderne. Og en tradition er netop, hvad dødsgløggen på Byens Kro efterhånden er blevet.

quote Det er der, døden kommer ind. Det er der, det bliver rigtig stærkt

Ralf Simon Larsen, ejer af Byens Kro

Nogle vil måske gå så vidt som at kalde det for en kulturinstitution. Peter Buch Hansen og Kasper Bjerre, der sammen har skrevet en bog om 220 værtshuse og stamsteder i København, hører til den kategori.

- Folk får lavet t-shirts og kommer langvejs fra kun for at prøve gløggen. Det er et vildt stort tilløbsstykke. Der kommer busser helt fra Sverige med folk, der skal prøve gløggen, har de to værtshus-connoisseurer tidligere sagt om drinken til TV 2 Kosmopol.

Amerikaner planlagde sin juleferie rundt om dødsgløggen

Ralf Simon Larsen, der er ejer af Byens Kro, kommer med et bud på, hvorfor dødsgløggen er blevet så populær blandt netop det svenske segment.

- Vi har rigtig mange svenskere, der kommer herned i denne her tid. Jeg tror, at det der med, at der finsprit i nødderne, tiltaler dem på en eller anden måde. Så det er blevet utrolig populært, siger Ralf Simon Larsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ralf Simon Larsen fremviser glasset med rosiner, der har stået i sprit og cognac i cirka et års tid, inden det kan indgå i dødsgløgg.
Ralf Simon Larsen fremviser glasset med rosiner, der har stået i sprit og cognac i cirka et års tid, inden det kan indgå i dødsgløgg.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det er dog ikke kun vores svenske naboer hinsidan, der har taget dødsgløggen til sig. Rygtet om den stærke juledrik har også taget turen over på den anden side af Atlanten.

- Sidste år ringede en fyr fra USA. Han skulle holde juleferie i Sverige og havde hørt om vores dødsgløgg, derfor ville han vide, hvornår den blev serveret, så han kunne planlægge sin ferie rundt om det, har dødsgløggens ophavsmand tidligere forklaret til TV 2 Kosmopol.

quote Drikker man to glas, er man altså fuld. Og så vælter folk rundt, og det er jo et gedemarked

Ralf Simon Larsen, ejer af Byens Kro

Spørg Os - Afstemning

_

- Drikker man to glas, er man altså fuld

Men når nu Ralf Simon Larsens dødsgløgg er så hypet, nærmest kult, hvorfor så kun servere det så få dage om året?

Det spurgte vi gløggmesteren om, da TV 2 Kosmopol besøgte Byens Kro nogenlunde samme tid sidste år.

- Det ville være for stærkt at servere det hver dag. Det skal serveres med omtanke, vil jeg sige. Oprindeligt serverede vi det kun den første december. Men nu er der kommet så meget efterspørgsel, at vi var nødt til at udvide til også at lave det på søndage i advent, har Ralf Simon Larsen tidligere forklaret.

- Gløggen er jo vildt stærk og drikker man to glas, er man altså fuld. Og så vælter folk rundt, og det er jo et gedemarked. Det gider vi ikke hver dag, og på denne måde kan vi holde lidt mere styr på det.

Rosiner i sprit, og hjemmelavet essens – i sprit

Og hvad er det så, der gør dødsgløggen til dødsgløgg?

Ralf Simon Larsen giver et lille indblik i hemmeligheden bag den historiske knejpes største julehit:

- Vi bruger selvfølgelig ikke vin. I min gløgg er der kun portvin. Rosinerne står i et år i halvt cognac og halvt finsprit, siger han og fortsætter:

- Det er der, døden kommer ind. Det er der, det bliver rigtig stærkt.

quote Får man to glas, skal man i hvert fald hjem at sove

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerre, forfattere

Men der skal også andre ingredienser til, forklarer han. Og her kræves der god, autodidakt kogekunst.

- Jeg laver selv essensen med friskpresset appelsin, nelliker, kanelstænger, stjerneanis, muskatnød og peberfrø, siger han og røber endnu en lille, men vigtig hemmelighed i opskriften:

- Og så kommer jeg faktisk også en lille smule sprit i det, når det er kølet af.

En rimelig sprittet omgang. Og derfor skal man heller ikke have mange planer eller gøremål efter en tur på Byens Kro de kommende tre søndage, vurderer værtshus-forfatterne Peter Buch Hansen og Kasper Bjerre.

- Der er en type gløgg, som måske er i den mere vanvittige ende af skalaen. Det er ikke så meget en hygge-gløgg. Man skal have noget indenbords, og så skal man videre i byen eller hjem at sove. Får man to glas, skal man i hvert fald hjem at sove, lyder vurderingen fra ophavsmændene bag bogen Stamsteder, der over 656 sider skildrer de københavnske værtshuse.

Så hvis du er typen, der enten skal videre i byen eller hjem at sove denne søndag, så er du heldig.

For denne første søndag i advent er en af blot fire dage i hele 2023, hvor man kan prøve kræfter med dødsgløggen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik