muted

Dødsgløgg, pynt og pakkekalendere

Her er guiden til fem jule-værtshuse, du skal besøge. Tekst: Christina Gerion Foto: Morten Probst

Rigtig mange værtshuse gør noget særligt ud af julen. Hvad med en gløgg, som holder 40 procents alkohol, to daglige pakkekalendere, øl-pebernødder eller julepynt for flere hundredetusind kroner? 

TV 2 Lorry har bedt Peter Buch Hansen og Kasper Bjerre, mændene bag mastodont-bogen om 220 stamsteder i København, udvælge fem særligt julede værtshuse, der virkelig er værd at lægge vejen forbi i december.


Sælger 110.000 glas gløgg hver jul

Hviids vinstue

Kongens Nytorv 19, København K
Åbningstider: Kl. 10-01

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerres anbefaling:

Hviids vinstue er jo et legendarisk stedet i København. Et sted som gør sindssygt meget ud af sin gløgg, og som må have nogle fuldstændigt vanvittige salgstal.

Deres gløgg er i den lysere ende, og det er godt, for så ved man, at der er smæk på – altså at der er godt med alkohol i. Der er swung i den, men smagen følger med. 

For helt ufattelig mange mennesker er det blevet en fast tradition, at når man er i København for at købe julegaver, eller når man skal mødes inden en julefrokost eller noget helt tredje, så skal man også forbi Hviids og have et glas gløgg. Der kommer også mange der, som ikke er traditionelle værtshusgængere, men som lige den ene gang om året både nyder hyggen og gløggen. 


Hviids inde 2


Per Møller, ejer af Hviids Vinstue siden 1982
December er rigtigt voldsomt – rigtigt! Det er virkelig alle mand på dæk, og vi elsker det. Vi har jo vores fine gamle tradition, at den 11.11. kl. 11 bliver gløggen frigivet og fra der af og en måned frem, får vi rigtig travlt.

I 1954 begyndte Hviids Vinstue at servere gløgg. Verner Hansen, der var ejer på det tidspunkt, fandt frem til den opskrift, vi stadig bruger i dag. Vi begynder allerede i maj, hvor rødvin og portvin bliver lagt til lagring sammen med krydderi, og når vi så tapper den, bliver der tilsat mørk rom og cognac.

Hviids inde 1

Vores gløgg bliver altid serveret med lidt rosiner og én hel mandel. Sådan nogle mandelsplitter sætter sig fast i tænderne, og det gider man jo ikke.

Vi har lavet 12.000 liter gløgg klar til i år. Og sidste år solgt vi 110.000 glas, så det siger noget om, hvor travlt vi har. Derfor har vi heller ikke bordreservationer i hele december, det ville vi slet ikke kunne styre.

Julen er rigtig travlt, men også en skøn tid. 

Det skal du bestille, når du kommer forbi:

Hviids gløgg – selvfølgelig.



Øl-pebernødder, pakkerkalendere og julemedalje

Jernbanecaféen

Reventlowsgade 16, København V
Åbningstider: Kl. 07-02.

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerres anbefaling:

Det er ikke Disneyland, det er ægte. Jernbanecaféen er jo sindssygt maksimalistisk i forvejen med jernbaneting alle steder. Men til jul bliver det toppet op med en meget stor mængde julepynt. Det er som flødeskum på flødeskumskagen – på den gode måde. Caféen har stort set aldrig lukket. Hen over weekenden har de lukket to, tre timer og så åbner de igen kl. 7. Det er der ikke mange værtshuse, der gør så tæt på IndreBy.

Cigaretrøgen forsvandt for nogle år tilbage, men det er stadig et ægte Vesterbro-værtshus, hvor der stadig godt kan sidde prostituerede i baren, og folk der lige skal have varmen i vinterperioden.

Og selvom der kommer mange turister, så er Jernbanecaféen ikke bliver superturistet. Der kommer mange fra Vesterbro ind, de rigtige vesterbrofolk. Og de gør virkelig meget ud af julen. 

Jernbaneccaffen inde 3

Agnete Bjørlig, 3. generation og ejer Jernbanecaféen sammen med sin datter:

Julen og december er helt klart den absolutte højsæson for os. Der er virkelig mange, der har en tradition for at komme forbi os. Men vi gør også virkelig meget ud af julen.

Vi pynter naturligvis grundigt op. Så har vi to pakkekalendere, en til morgenholdet og en aftenholdet. Så kan gæsterne trække et nummer og være heldige at få pakken den dag.

Så kan man flette julehjerte hos os. Dem udstiller vi i vinduet og hver søndag i advent vælger vores barinspektør det flotteste, som så vinder en præmie. Det er så hyggelig en tradition, og man kan godt mærke, at det ikke er noget, folk gør ret meget derhjemme mere. Men det kan se så gøre hos os.

Derudover byder vi på særlige øl-pebernødder, som vi får lavet i samarbejde med en bager. De er virkelig lækre. De er dog blevet ret dyre i år på grund af prisstigningerne, så de står ikke længere fremme til fri afbenyttelse. Det er blevet en mere eksklusiv oplevelse. Man kan også købe pebernødderne med hjem og man kan faktisk også lave dem selv, for vi deler opskriften med alle.

Endelig har vi naturligvis også julebanko. 

Jernbaneccaffen inde 1

Det skal du bestille, når du kommer forbi:

På Jernbanecaféen har vi i år lavet en ”julemedalje” som kræver 24 klip – en valgfri juleøl udløser et klip. Det vil sige, at man får udleveret et klippekort, og når du på et tidspunkt, når de 24 klip, får man en medalje – der naturligvis ligner en julemand, men som også er en oplukker. Vi har fået lavet en særlig julemedalje-melodi som bliver spillet, når man får sin medalje, og hvis gæsterne rigtig er i stødet, tager vi en fællessang. Og så skal man naturligvis spise øl-pebernødder. 



20 års jubilæum for ekstrem julepynt

Centralhjørnet

Kattesundet 18, København K
Åbningstider: Kl. 12-02

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerres anbefaling:

Centralhjørnet er virkelig et feststed, blandt andet på grund af LBGT+-statussen. Værtshuset er et af verdens ældste homo-værtshuse. Det er et vildt sted, man skal opleve. Mængden af julepynt er i det rum, er helt ustyrligt vildt. Det kan slet ikke blive for meget.

Og der virkelig ikke plads til mere. Loftet er helt fyldt, de pynter også op uden for på bygningen. Og her er der virkelig, virkelig mange, der har en tradition for at skulle forbi og se årets julepynt. Julen begynder ikke rigtig før, man har været forbi Centralhjørnet.

Centralhjoernet inde 2

Kenny Hoffland, forpagter af Centralhjørnet siden 1. marts i år, har arbejdet på stedet siden 2008:

I år har vi faktisk 20 års jubilæum for vores juleoppyntning. Det er stort, og oppyntningen er jo virkelig noget, der er vokset igennem de 20 år. I dag importerer vi jo selv al vores pynt, det kommer i store containere. Vi har også en webshop og en fysisk butik over værtshuset, hvor folk kan købe pynten.

Vi begynder allerede i januar med at tænke på dette års pynt og tema. Normalt tager vi til Christmasworld-messen i Frankfurt i starten af året og ser på trends og køber vildt ind. Men det har været aflyst de seneste to år på grund af corona. Men til januar skal jeg afsted igen, og jeg trænger altså også til at kommer der ned og få noget ny inspiration.

På Centralhjørnet pynter vi op den sidste søndag i oktober, vi skal nå det inden julebryggen bliver frigivet. I år har vi så også skulle forholde os til energikrisen, men vi sparer ikke på julebelysningen. Det kan også blive for trist, og vi har valgt at spare andre steder. Vi har slukket for køleskabe, som ikke var reelt nødvendige. Vi sætter opvaskemaskinen over, når det er billigt, og så er alt lys skiftet ud til LED.

Der er mange, der spørger os, hvor mange penge vi bruger på pynten. Og i rundetal ligger vi på omkring 100.000 kroner. Og det er pengene værd. Vores gæster elsker det, og det gør vi også selv. 

Centralhjoernet inde 1

Det skal du bestille, når du kommer forbi:

Det er oplagt at drikke vores gløgg. Det er det samme koncept, vi har kørt med de seneste ti år. Og den er virkelig god. 



Vi giver ikke gaver, vi giver samvær

Jeppes Bodega

Tagensvej 253, KBH NV
Åbningstider: Kl. 08-01

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerres anbefaling:

Jeppes bodega er et rigtig gammelt sted, som ligger lige på grænsen af Københavns Kommune. 40 meter mere, og så er du ude af kommunen. Det er helt derude, hvor der virkelig er stamgæster. Stedet er funderet på de lokale.

Men det er også blevet en institution, de tiltrækker en masse mennesker i december, som normalt ikke kommer på værtshuse. Og der er heller ikke rigtig noget andet julerelateret man kan tage til i Nordvest, så nu tager folk i området på Jeppes Bodega for at få noget jul og gøre det til en tradition.

Og så er deres pynt bare helt skørt. I forhold til Centralhjørnet, som har en vild, men stadig tematisk og smagfuld oppyntning, så er Jeppes meget vildere med oppustelige ting og ikke så meget tema. Og de gør virkelig meget ud af det på den charmerende måde.

Jeppes bodega er helt klart en cykeltur værd. Man skal ud at se Jeppes.

jeppe_inde 22

Pia Bosse, bartender og ansvarlig for julepynten

Julen på Jeppes Bodega betyder hygge, varme og samvær. På et værtshus giver man ikke gaver, der giver man samvær.

Det er fem år siden jeg begyndte at pynte op, og det er blevet langt mere omfattende igennem tiden. Vi er nok blevet lidt hysteriske med julepynt. På et tidspunkt kom jeg forbi en butik, som havde mundblæste julekugler til 400 kroner per styk. De var så sat ned til 50 kroner. Så købte jeg sgu hele restlageret. Hold kæft det var tungt at slæbe hjem.

Vores gæster synes, det er så hyggeligt, og de har talt om det de sidste 14 dage, men vi pynter først op første søndag i advent.  

Jeppe_inde 11

Det skal du bestille, når du kommer forbi

Du skal selvfølgelig drikke juleøl. På udvalgte dage har vi også gløgg, som vi selv krydrer op til en rigtig Mormor-gløgg. 



Kun dødsgløgg om søndagen, ellers bliver det et gedemarked

Byens kro

Møntergade 8, København K
Åbningstider: Kl. 14-02

Peter Buch Hansen og Kasper Bjerres anbefaling:

Byens Kro er berømt for Ralfs dødsgløgg. Den er så stærk, at man kan tænde ild til dem. Der er ligefrem blevet skrevet en sang om dødsgløggen. Det er blevet en kultinstitution, folk får lavet t-shirts og kommer langvejs fra kun for at prøve gløggen.

Der er en type gløgg, som måske er i den mere vanvittige ende af skalaen. Det er ikke så meget en hygge-gløgg. Man skal have noget indenbords, og så skal man videre i byen eller hjem at sove. Får man to glas, skal man i hvert fald hjem og sove.

Det er et vildt stort tilløbsstykke. Der kommer busser helt fra Sverige med folk, der skal prøve gløggen.

Og hvis man er til gløgg og gerne vil have én opleveren, og én på sinkadusen, så skal man altså forbi Byens Kro. Når man kan tænde ild til den, som et sambuca-shot, så er den stærk. Og smagen - den er meget, meget stærk! Det er mere effekt, end det er smag. Men det er noget som tager tid, og Ralf gør meget ud af det.

Så hvis man skal prøve værtshusgløgg på den vilde måde – så er der ikke noget vildere end Ralfs dødsgløgg. 

Byens kro inde 1

Ralf Simon Larsen, ejer af Byens Kro siden 2004

På Byens Kro er julen helt klart en højsæson, faktisk er hele vinterhalvåret det. Men julen er altid en god tid, og der kommer jo sindssygt mange for at smage vores dødsgløgg.

Sidste år ringede en fyr fra USA. Han skulle holde juleferie i Sverige og havde hørt om vores dødsgløgg, derfor ville han vide, hvornår den blev serveret, så han kunne planlægge sin ferie rundt om det. Det er virkelig et tilløbsstykke.

Nødderne ligger og trækker i halvt cognac og halvt finsprit i et helt år, og det med finspritten taler altså virkelig til svenskerne. Jeg har svenskere inde hele året, som spørger efter gløggen.


Byens kro inde 2

Men jeg serverer den kun fire gange om året - den 1. december og så de følgende tre søndage i advent. Og kun de dage for gløggen er jo vildt stærk og drikker man to glas, er man altså fuld. Og så vælter folk rundt, og det er jo et gedemarked. Det gider vi ikke hver dag, og på denne måde kan vi holde lidt mere styr på det.

Udover finsprit og cognac består gløggen blandt andet af appelsinsaft, portvin, masser af krydderier, ingefær, laurbærblade og vaniljestænger, sorte peberkorn og citron- og appelsinskiver.

Lige nu har jeg 14 tønder med 10 liter i hver, der står klar og venter på at blive serveret. 


Det skal du bestille, når du kommer forbi

Dødsgløgg selvfølgelig! 


Andre julede værtshuse

Det kan være svært at begrænse sig, når så mange værtshuse gør sig umage for at gøre noget særligt ud af julen. Derfor får I lige en lille ekstra liste med særligt besøgsværdige værtshuse i december. Igen udvalgt af Kasper Bjerre og Peter Buch Hansen.


Freddy´s bar

Gasværksvej 28, København V.
Det er meget lokalt, meget ægte og masser af julepynt.

Bobs hytte

Vesterfælledvej 5, København V
Deres julepynt kan bedst beskrives som værende i den vulgære ende på den gode måde. Men der er helt sikkert nogen, der har tænkt over tingene.

Lumskebuksen

Lersø Parkallé 23, København Ø
Gitte som har stedet, gør rigtig meget ud af julen – faktisk gør hun altid rigtig meget ud af alting.

Ølands Pub

Godthåbsvej 176, Frederiksberg
Pia står selv og pynter op, og hun har altså været i gang siden oktober. Der er virkelig meget pynt! Det er også et superlokalt og ægte værtshus.

Den store værtshusguide

Trænger du til et skud brunt værtshus mere, kan vi anbefale at læse vores helt store værtshusguide lige her.