"Har ikke været gode nok": Nu skal København have mere natur og biodiversitet

Et nyt samarbejde mellem Københavns Kommune og Danmarks Naturfredningsforening skal sørge for at landets hovedstad får mere biodiversitet i de kommende år.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom man i København i årtier har arbejdet med grønne løsninger, klimaomstilling og bæredygtighed, så er naturen og biodiversiteten i byen presset.

Det erkender Københavns Kommune selv, og derfor lancerer kommunen nu et nyt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening for at styrke biodiversiteten i landets hovedstad.

quote Københavns Kommune har ikke været gode nok til hverken at tænke natur og tage ansvar for natur- og biodiversitetskrisen

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Det skal ske ved at skabe flere levesteder til vilde plante- og dyrearter, og give flere københavnere jord under neglene og adgang til vild natur i den by, hvor de bor. 

- Københavns Kommune har ikke været gode nok til hverken at tænke natur og tage ansvar for natur- og biodiversitetskrisen. Så når jeg hører signaler om, at man ønsker et kursskifte i forhold til natur- og biodiversitet i Københavns Kommune, så vil jeg meget gerne hjælpe dem med at komme i mål med det, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, til TV 2 Lorry.

Forventer seriøs naturpolitik

Derfor står hun nu og giver hånd med Københavns overborgmester Frank Jensen (S), og Maria Reumert Gjerding har klare forventninger til det nye samarbejde.

- Jeg forventer en kommune, som nu laver en seriøs naturpolitik og en konkret biodiversitets-strategi, der sørger for, at vi får skabt langt mere natur i København og langt mere plads til de arter, som faktisk godt kan trives, hvis vi giver dem plads og giver deres levesteder plads, siger hun til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune har i den for nyligt vedtagne budgetaftale for 2021 afsat fem millioner kroner til en ny pulje til borgerdrevne naturprojekter, som skal udmøntes i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, som vil rådgive kommunen og hjælpe til med borgerinddragelse.

quote Vi er utrolig ambitiøse i forhold til at få mere bynatur og flere grønne områder, for københavnerne elsker jo deres grønne kilder

Københavns overborgmester Frank Jensen (S)

Puljen skal åbne byen op for lokale ildsjæle, som på udvalgte arealer kan få ansvaret for at tage vare på eksisterende natur eller skabe nye initiativer, som gør byen grønnere.

Frank Jensen: "Vi er utroligt ambitiøse"

Ifølge overborgmester Frank Jensen skal københavnerne fremover havde bedre adgang til grønne oaser. Ikke kun i form af de velplejede parker men også natur i den mere rå facon med vilde planter og dyr.

- Vi er utrolig ambitiøse i forhold til at få mere bynatur og flere grønne områder, for københavnerne elsker jo deres grønne kilder, og derfor går vi nu i gang med at lave en meget stor naturpark på 28 hektar ude i Nordhavn, som er på størrelse med Fælledparken. Vi er i gang med at skabe grundlaget for, at der i alle bydele i København skal være let adgang til natur, siger Frank Jensen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi skal have endnu mere natur, og derfor har vi i kommuneplanen, som vi vedtog sidste år, sat penge af til, at vi i de kommende år kan få flere grønne områder i København i form af flere parker, men også natur som får lov til at udvikle sig til ikke at være så friseret, så biodiversiteten kan komme frem, siger han.

Arbejdet med at udvikle strategien går i gang 1. januar næste år og skal vedtages politisk primo 2022. Københavnerne kan søge om midler til grønne projekter allerede fra foråret næste år.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Line Dupont

148.000 følger med: Line bygger alt i alle rum

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere