I dag genåbner Christiania efter historisk lang nedlukning

Christiania genåbner lørdag klokken 12 efter at have været afspærret i en historisk lang periode.

Lørdag klokken 12.00 genåbner Christiania efter at have været lukket for gæster i ni uger under corona-krisen.

Det skriver Politiken.

Christianias talsmand Hulda Mader bekræfter genåbningen over for TV 2 Lorry.

- Nu åbner samfundet op, så det gør vi også. Når alt andet er åbent, kan vi ikke holde Christiania lukket længere. Det er jo et offentligt område, siger Hulda Mader til TV 2 Lorry.

Klokken 12 fjernes de store hegn, der er placeret foran de store indgange, og der vil igen være fri passage ind til Christiania.

Aldrig tidligere har Christiania, som under normale omstændigheder er en stor turistmagnet, været afspærret i så lang en periode.

Til Politiken fortæller Bente Morén, en anden af Christianias talskvinder, at de godt 35 virksomheder, der ligger på Christiania, er begyndt at presse på for en genåbning, mens storcentre, restauranter og butikker i resten af Danmark er åbnet igen eller kan se frem til en snarlig genåbning.

Her ses billeder fra Christiania, der lørdag væltede sine hegn og genåbnede.
Her ses billeder fra Christiania, der lørdag væltede sine hegn og genåbnede.
Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

En stille åbning uden store flokke

Hos Christiania har man ikke gjort noget stort nummer ud af genåbningen, da man ikke ønsker, at der samler sig mange mennesker foran portene klokken 12.00.

- Sidst vi genåbnede efter en periode, hvor Christiania var lukket, stimlede op mod 5.000 folk sammen foran og var klar til fest i gaden. Men her stod folk alt for tæt. Denne gang håber vi, at ingen stimler sammen i store grupper, siger hun.

Christiania lukkede sidste gang i 2018, fordi beboerne ikke var glade for Fristadens udvikling.

Christianitter har forberedt genåbningen ved at lave felter, hvor man maksimalt må være ti personer inde i. Derudover har man sat en masse skilte op, der informerer om coronavirus.

Hulda Mader håber, at alle forstår at holde afstand og der ikke samles for mange i Fristaden.

- Men jeg tænker, at vi må se, hvad der sker. Hvis der kommer for mange, kan det jo være, at vi bliver lukket ned af et forsamlingsforbud ligesom på Islands Brygge, siger hun.

Forsamlingsforbuddet på Islands Brygge løb indtil den 1. maj. Her har man nu tegnet felter, hvor man maksimalt må sidde ti personer.

Her ses billeder fra Christiania, der lørdag væltede sine hegn og genåbnede.
Her ses billeder fra Christiania, der lørdag væltede sine hegn og genåbnede.
Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Politiet kæmpede mod pushere uden for Christianias mure

Siden christianitterne satte hegn op ved indgangene for omverdenen den 21. marts på grund af coronavirus, er hashsalget rykket ud i Christianshavns gader.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi oplyser til Politiken, at man siden den 21. marts har rejst 357 sigtelser for salg af euforiserende stoffer i området. 234 er anholdt.

Politiet har haft mobile politistationer i området for at skabe tryghed og slå ned på handlen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik