I en kælder på Nørrebro giver de spandevis af maling væk – ganske gratis

En række frivillige kræfter er gået sammen i projektet Paint It Forward, som arbejder for at begrænse de enorme mængder af fejlfri maling, som hvert år går op i røg i hovedstadsområdet.

Dusinvis af nye, uåbnede spande med den bedste vægmaling fra Flügger fylder palle efter palle i det store kælderlokale i Lundtoftegade på Nørrebro, hvor projekt Paint It Forward holder til.

Samtidig er de mange stålreoler fyldt med en lang række andre bøtter, spande og dåser med alskens former for træmaling, gulvmaling og loftmaling.

- Vi samler maling ind, som andre mennesker ikke kan bruge, siger Susanne Ungar, en af de tre kvinder, som tog initiativ til projektet.

- Det kan være en malermester, der brænder inde med noget udmærket maling. Det kan være private, som har maling i overskud. Og så kan det være de store producenter, som af forskellige årsager har overskud af eksempelvis udgået maling.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

FX6-4_2956.00_02_57_06.Still001
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

- Vi vil gerne give malingen videre til et godt formål. Især mennesker, som ikke har de økonomiske midler til at gå ud og købe maling, som jo kan være ret dyr, siger Susanne Ungar.

Ønsket om at bo pænt

Projektet handler om bæredygtighed, hvor en af grundpillerne er at bringe affaldsniveauet ned. 

Oven i er der selvfølgelig det socioøkonomiske aspekt.

For tilbuddet om gratis maling er især henvendt til borgere, hvor midlerne af den ene eller den anden årsag er små, forklarer Susanne Ungar. 

- Det kan måske være et ømt punkt, hvis hjemmet ikke er så pænt og ordentligt. Vi har flere eksempler på mennesker, som måske lever på overførselsindkomst, og de kommer ned her og henter maling. Vi bliver meget glade, når de sender billeder til os af det, de har fikset. For eksempel datterens værelse med maling, de har fået her, siger Susanne Ungar og oplyser, at der hvert år bliver brændt mere end 400 ton maling af som affald.

Paint It Forward består tre mennesker, der driver projektet rimelig fast, og så er der en pulje af frivillige på omkring 30. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

FX6-4_2956.00_03_30_40.Still002
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Ingen misbrug af projektet

Der er dog ikke nogle dokumentationskrav eller andre former for spørgsmål, man skal igennem for at få udleveret gratis maling hos Paint It Forward.

Derfor er det en nærliggende mistanke at forestille sig, at nogle kunne misbruge projektet til at få maling, man snildt ellers kunne finde penge til i budgettet. 

Det er dog ikke noget, man oplever i Paint It Forward. 

- Generelt er det sådan, at vi stoler på, at de mennesker, der kommer til os, er folk, der har brug for den her maling. Enten folk, der ikke rigtig har råd til selv at købe maling, eller andre, for eksempel kunstnere, der ofte heller ikke har ret mange penge, siger Susanne Ungar.

En af dem, der gør brug af tilbuddet, er Nynne Heldgaard. Hun er studerende og har sammen med en veninde indfundet sig i kælderen under den ugentlige uddeling af maling.

- Jeg er vild med det her projekt, fordi jeg synes, det er fedt, at man kan komme og hente maling, når man ikke har penge til at købe maling. Jeg er studerende, så mit budget er ikke særlig stort. Der er ingen grund til at smide noget ud, der virker, siger hun.

Nynne Heldgaard har en klar plan for, hvad malingen skal bruges til.

- Jeg vil gerne lave et vægmaleri. Jeg har brugt malingen her til at lave vægmalerier i min gamle lejlighed. Nu er jeg flyttet, og så vil jeg gerne lave et nyt, siger hun.

Alle, som er interesseret i at hente gratis maling kan kontakte projekt Paint It Forward via deres Facebookside.

FX6-4_2957.00_00_13_44.Still001
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
Rodinia Forrest
Serie

Forrest

Al udvikling kræver, at nogen tør skille sig fra flokken og gå forrest. Når det gælder grøn omstilling, byudvikling, nye madtrends og mode - ja, faktisk på alle områder. I denne serie møder vi nogle af dem, der har modet til at gå forrest. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik