København stopper tilførsel af jord til byens største depot: Frygter Nordic Waste-sag

Mens Randers kæmper med en mulig katastrofe fra et jordskred, lukker København nu for tilførslen af jord til byens største mellemdepot.

Københavns Kommune har stoppet for modtagelsen af yderligere jord til byens største depot beliggende i Nordhavn.

Det sker, fordi forvaltningen vurderer, at det ikke er forsvarligt at lade den op til 30 meter høje jordbunke ud mod Øresund vokse yderligere.

Det fremgår af et notat fra Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning, som TV 2 Kosmopol har set.

Derfor har kommunen siden den 8. januar stoppet for jordmodtagelse til depotet.

I første omgang gælder standsningen frem til og med den 8. februar til det såkaldte depotet, der virker som en midlertidig opbevaringsplads for den forurenede jord.

Tiltaget sker, mens et større jordskred fra jorddeponi-firmaet Nordic Waste ved Randers netop nu truer naturen i nærområdet i det, der bliver kaldt en miljøkatastrofe.

- Jeg har med uro fulgt med i mediedækningen af Nordic Waste-sagen, og jeg er fuldstændig forfærdet over, at det kan ske, og at de ansvarlige på uetisk vis er løbet fra deres ansvar, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfoed (EL) i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg vil være sikker på, at alt er som det skal være i København, og derfor bad jeg i slutningen af december forvaltningen undersøge, om de øgede regnmængder giver udfordringer for opmagasineringen af jord i København.

quote Derfor har forvaltningen selv været opmærksom på, at vi skulle sikre os, at der var styr på jorddeponi i Nordhavn

Line Barfod (EL), Teknik- og Miljøborgmester, København

Massive nedbørsmængder skaber frygt for jordskred

Årsagen til det midlertidige stop for jordmodtagelse sker ifølge forvaltningen på grund af massive nedbørsmængder. Jorden ved deponiet er meget vådt, forklares det, og der er derfor risiko for, at jordbunken skrider, hvis man stabler for vådt jord.

Det er dog ikke forvaltningen vurdering, at der er risiko for, at jordlagrene i København skrider, sådan som de ligger nu, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at de er etableret på plan grund, og at jordforholdene ikke består af fedtet ler, som det er tilfældet i Randers.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Til TV 2 Kosmopol siger Line Barfoed, at mediedækningen af jordskredet i Randers har været den primære årsag til, at hun og forvaltningen for et par uger siden fik sagen undersøgt.

- Det er klart, at vi har fulgt med i mediedækningen i de uger, det har stået på, og derfor har forvaltningen selv været opmærksom på, at vi skulle sikre os, at der var styr på jorddeponi i Nordhavn, siger fagborgmesteren til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Jorddepotet ligger i Københavns Nordhavn
Jorddepotet ligger i Københavns Nordhavn
Foto: Skraafoto.dk / Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Københavns Kommune vil dog fortsat modtage jord fra kommunes egne graveprojekter, der dog kun udgør en lille andel af den jord, forvaltningen normalt modtager.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod har også bedt forvaltningen undersøge, hvilken betydning de øgede regnmængder har for de miljøgodkendte virksomheder i Københavns Kommune.

Der er allerede krav om, at miljøgodkendte virksomheder skal redegøre for, hvordan virksomheden er sikret mod voldsomt vejr, men Line Barfod (EL) har bedt forvaltningen se på, om der i tilstrækkelig grad er taget hensyn til de øgede nedbørsmængder.

Ifølge notatet på Københavns Kommunes hjemmeside vil det koste cirka fem millioner kroner i tabt indtjening for jordhåndtering af standse for tilførslen til depotet i Nordhavn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik