København udset som værtsby i dansk bud på VM i landevejscykling

Forsøget på at få VM i landevejscykling til Danmark i 2029 sker med København som hjørnestenen i buddet. Enkeltstarten står dog til at havne uden for hovedstadsområdet.

Får Danmark tildelt værtskabet ved VM i landevejscykling i 2029, bliver det på en rute, der formentlig vil egne sig til sprintere eller hårdføre endagsryttere.

København er nemlig udset som værts- og målby for linjeløbet i det danske bud på den store sportsbegivenhed.

- København har en hovedrolle i det her projekt, siger Morten Anderson, der er formand i Danmarks Cykle Union (DCU), til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- I international sammenhæng har København en stor stjerne både i forhold til hele fortællingen om hverdagscyklisme og at være en bæredygtig by, men også i forhold til den fantastiske Grand Départ ved sidste års Tour de France, hvor den københavnske folkefest satte aftryk på hele cykelverdenen.

Hvad angår en mulig rute, påpeger Morten Anderson, at København nok er flad, men at det ikke er ensbetydende med en let rundstrækning.

- Vi tror på, at København kan byde ind med en fantastisk kulisse, og så tror vi også, at det er muligt at lave en krævende gadeløbsrute, der kan gavne de teknisk stærke ryttere, siger han.

Politisk opbakning på Rådhuset

Inden for de kommende uger skal politikerne i Københavns Kommune tage stilling til en konkret ansøgning om kommunal støtte til det danske VM-bud, der har et samlet budget på 140 millioner kroner – hvoraf staten finansierer halvdelen.

I ansøgningsmaterialet, som netop er blevet tilgængeligt som et bilag på Københavns Kommunes hjemmeside, kan man læse, at DCU konkret forestiller sig København som den primære værtsby for hele eventet og som målby for linjeløbet.

DCU ansøger derfor København om 25 millioner kroner, der kan udmøntes fra kommunens megaeventpulje – en pulje, der tidligere har medfinansieret blandt andet Tour de France, VM i badminton og VM i ishockey.

Og her tyder det på opbakning fra et politisk flertal til at udmønte bevillingen samt yderligere fem millioner kroner til forskellige værtsbyaktiviteter.

Ordførere og gruppeforpersoner fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF samt Konservative – der til sammen har et flertal i det beslutningstagende økonomiudvalg – siger til TV 2 Kosmopol, at de vil stemme for bevillingen og København som værtsby for VM i cykling.

Enhedslisten og Venstre har ved artiklens udgivelse ikke besvaret TV 2 Kosmopols henvendelse.

Flere værtsbyer på tværs af landet

København bliver dog ikke den eneste værtsby ved et eventuelt VM i Danmark.

Mens København skal lægge veje til de afsluttende omgange ved linjeløbet, arbejdes der fra de danske arrangørers side om at indgå en aftale med en anden værtsby, hvorfra linjeløbet skal sættes i gang. En startby med andre ord.

DCU-formanden Morten Anderson understreger, at man fra cykleunionens side endnu ikke er klar til at sætte navne på de andre værtsbyer.

Men er Roskilde i spil? Der arbejdes jo allerede på et World Tour-løb mellem netop Roskilde og København?

- Det er klart, at Roskilde qua sin historik er et emne i forhold til beliggenhed og det aktuelle samarbejde, der er mellem de to byer, siger Morten Anderson.

København lagde senest veje til et stort cykelsportsevent, da Tour de France sidste år indledtes med en enkeltstart gennem byens gader.
København lagde senest veje til et stort cykelsportsevent, da Tour de France sidste år indledtes med en enkeltstart gennem byens gader.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Herudover står det klart, at enkeltstarten skal afholdes uden for hovedstadsområdet. Værtsbyen for enkeltstarten er fortsat ikke faldet på plads.

Kilder i cykelmiljøet har nævnt Vejle som en kommune i spil til enkeltstarten.

Mens TV 2 Kosmopol ikke kan få bekræftet denne oplysninger, siger DCU-formanden, Morten Anderson, følgende om Vejle som mulig vært for enkeltstarten:

- Vejle har fantastiske rammer til at skabe et godt cykelløb - også på en enkeltstart. Og så har Vejle jo en fantastisk cykelkultur, som vi også har set det ved både Postnord Danmark Rundt og Tour de France sidste år.

Statslig støtte på finansloven

I forbindelse med finanslovsudspillet i slutningen af august måned meddelte regeringen, at man agter at afsætte 70 millioner kroner til afholdelse af VM i landevejscykling, mens yderligere ti millioner skal gå til et årligt World Tour-cykelløb mellem Roskilde og København.

- Danmark er en cykelnation, og vi har nogle af verdens bedste cykelryttere. Jeg håber, at vi med et af årets største cykelløb og et World Tour-løb på dansk jord kan være med til at motivere endnu flere danskere til at cykle og holde en folkefest. Regeringen viser med cirka 80 millioner kroner, at vi er ambitiøse, og jeg håber, at kan lykkedes med at få VM og et nyt World Tour-løb til Danmark, sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i den forbindelse.

Af de 70 millioner fra staten går 67 millioner til den internationale cykleunion, UCI, i et såkaldt ”fee”, fremgår det af et bilag på Københavns Kommunes hjemmeside.

Københavns andel i det samlede event kommer til at lyde på 30 millioner kroner – 25 millioner til selve cykelløbet samt fem millioner til borgerinddragende aktiviteter uden om selve løbet.

Sport Event Danmark bidrager med 15 millioner, mens den endnu ikke-navngivne værtsby for enkelstarten også skal hoste op med 15 millioner.

Slutteligt forventes det, at startkommunen ved linjeløbet skal finansiere seks millioner kroner.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tilbage i 2011 var København også vært for VM i landevejscykling. Dengang foregik enkeltstarten i Københavns gader, mens linjeløbet startede ved Rådhuspladsen og sluttede på en rundstrækning i Rudersdal Kommune i Nordsjælland.
Tilbage i 2011 var København også vært for VM i landevejscykling. Dengang foregik enkeltstarten i Københavns gader, mens linjeløbet startede ved Rådhuspladsen og sluttede på en rundstrækning i Rudersdal Kommune i Nordsjælland.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

En cykelhistorik

København har tidligere været vært for VM i cykling. Det skete i 2011 – dog med omvendt fortegn i forhold til det kommende bud. Dengang foregik enkeltstarten i København, mens linjeløbet gik fra København med opløb på en rundstrækning i Rudersdal Kommune.

Desuden var København vært for den store Grand Départ under sidste års Tour de France. Her så flere hundredetusinde tilskuere med fra vejkanten, da rytterne en for en kørte gennem byens gader på første etape af det store cykelløb, igen i enkeltstartsformatet.

Næste skridt i forsøget på at skaffe den enorme sportsbegivenhed til Danmark er at forfatte et skriftligt budmateriale, som skal afleveres til UCI inden udgangen af januar måned. Bag det bud står Danmarks Cykle Union og Sport Event Denmark.

Værtskabet for VM i landevejscykling i 2029 offentliggøres i september måned næste år i forbindelse med verdensmesterskaberne, der i 2024 afholdes i schweiziske Zürich.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik