Krybskytteri i fredet naturområde: Dåhjort led smertefuld død

Både Naturstyrelsen og Københavns Politi søger vidner, der kan have set noget mistænkeligt i Pinseskoven på Kalvebod Fælled, hvor der har været sat makabre dødsfælder op.

Der har været krybskytter på spil på Kalvebod Fælled. Det er lykkedes gerningsmanden eller -mændene at sætte en stribe snare op i Pinseskoven, der har såret og dræbt minimum en dåhjort.

En snare er en fælde, der består af en løkke, som et dyr kan bevæge sig ind i og dernæst gribes og holdes fast af. Og i sidste ende blive kvalt af. 

Dåhjorten blev fundet afkræftet og med ståltråd om halsen i februar af skovfogeden på Kalvebod Fælled.

Ståltråden havde også sat sig fast i dåhjortens gevir, og derfor var den ikke blevet kvalt med det samme, men havde gået rundt i længere tid med et ødelagt spise- og luftrør.

Skovfoged Sven Norup aflivede den på stedet.

- Den har haft en langsom og smertefuld død. Den har haft svært ved at spise og drikke, og derfor er den blevet afkræftet. Den er gået rundt med smerter i flere uger, siger Sven Norup, der er dybt forarget over, at nogen kan finde på at sætte snarer op.

Ståltråden havde skåret sig fire centimeter ind i halsen på dåhjorten.
Ståltråden havde skåret sig fire centimeter ind i halsen på dåhjorten.
Foto: Naturstyrelsen

Der er tale om krybskytteri, fordi man ikke må jage i Pinseskoven, men samtidig var dåhjorten også dræbt uden for jagtsæsonen. Og ikke mindst er det ulovligt at bruge snare til at dræbe dyr med i Danmark.

Efterforskning siden i vinter

Efter Sven Norup havde aflivet den afkræftede dåhjort i februar, fandt en skovgæst en snare i Pinseskoven, og det gjorde, at Naturstyrelsen politianmeldte sagen.

- Vi havde oplevet, at låsen på porten ind til Kalvebod Fælled var blevet brudt op ni gange alene i februar, og det havde egentlig undret os. For hvad skal nogen i bil om natten på Kalvebod Fælled? Efter jeg havde fundet den sårede dåhjort, og skovgæsten havde fundet snaren, gav det pludselig mening, siger Sven Norup.

Da Københavns Politi gik i gang med at efterforske sagen, fandt de yderligere fem snarer i den sydlige del af Pinseskoven.

Københavns Politi har via DNA-spor fundet frem til, at det er en mand, der står bag krybskytteriet i Pinseskoven, men de ved endnu ikke, hvem han er, eller om der er flere, der står bag, og hvad motivet har været.

Politiet er nu løbet tør for spor og beder derfor offentligheden om hjælp.

- Vi opfordrer derfor alle, der kunne ligge inde med noget viden om sagen, til at kontakte politiet på telefonnummer 114. Vi vil gerne videre i sagen og få den opklaret, siger politiinspektør i Københavns Politi Tommy Laursen.

Der er ikke blevet fundet nye snarer i Pinseskoven siden i vinter, men skovfogeden på Kalvebod Fælled frygter, at der vil blive sat nye op, hvis gerningsmanden ikke bliver fundet.

- Det er egentlig også derfor, at Naturstyrelsen gerne vil ud med historien. Vi vil gerne bede om befolkningens hjælp til at holde øje. Gerningsmanden har en helt uacceptabel adfærd, og det skal bare stoppes, lyder det fra Sven Norup.

Danmarks Jægerforbund tager afstand

Hos Danmarks Jægerforbund mener man ikke, at snarer har noget med jagt at gøre.

Her ser man halsen på den afkræftede dåhjort, som Sven Norup fandt i februar. Ståltråden havde skabt større læsioner.
Her ser man halsen på den afkræftede dåhjort, som Sven Norup fandt i februar. Ståltråden havde skabt større læsioner.
Foto: Naturstyrelsen

- Det er jo decideret dyremishandling og har intet med jagt at gøre. Snarer er bare en helt forfærdelig måde at slå dyr ihjel på, fordi det kan koste dyrene stor smerte, siger Marie-Louise Achton-Lyng, der er hovedbestyrelsesmedlem i organisationen.

Hun understreger, at Danmarks Jægerforbund tager kraftigt afstand til, hvad der er sket i Pinseskoven.

- Vi vil bede vores medlemmer om at være opmærksomme, hvis de går ture på Kalvebod Fælled, og henvende sig til politiet, hvis de opdager noget mistænkeligt, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik