Kulturministeren ønsker flere statuer af kvinder: Her er ti af jeres bud på, hvem det skal være

Kulturministeren ønsker flere statuer af kvindelige frontfigurer i bybilledet. Vi har samlet jeres bud på, hvem der skal præge det københavnske bybillede.

Kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) vil have flere statuer af kvinder i København. 

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag fredag har TV 2 Kosmopol bedt jer læsere komme med jeres bud på, hvilke kvinder der skal laves statuer af. 

Her er ti af de kvinder, I nævnte flest gange:

Annisette Koppel.
Annisette Koppel.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Annisette Koppel

Annisette Koppel blev født i København i 1948. Hun er en dansk sangerinde, som siden 1967 har været med i bandet Savage Rose, der oprindeligt bestod af de musikalske brødre, Thomas Koppel og Anders Koppel. 

I 2019 modtog Annisette Koppel en hædersydelse af Statens Kunstfond blandt andet for at være en af de mest skælsættende sangstemmer i dansk beat- og rockmusik. 

Ifølge Statens Kunstfond besad Annisette Koppel en "helt særlig poetisk åre". 

Hun er særligt kendt for sine politiske budskaber, der tit kom til udtryk gennem hendes sange. 

Savage Rose spillede i både ind- og udland til støttearrangementer, i fængsler, flygtningelejre og fungerede som protestorkester til demonstrationer rundt i Danmark i forbindelse med havnearbejderstrejken i 1983. 

Ifølge Statens Kunstfond kredser Savage Roses tekster om håbet, freds- og kærlighedsbudskabet kombineret med politisk stillingtagen. 

Karen Blixen
Karen Blixen
Foto: Afp/Ritzau Scanpix

Karen Blixen

Karen Blixen blev født den 17. april 1885 i Rungsted, og hun var en af Danmarks mest berømte forfattere. Hun er mest kendt for værkerne Syv fantastiske Fortællinger og Den afrikanske Farm.

Ifølge Karen Blixen Museet skrev Karen Blixen allerede som otteårig sine første historier. Som 11-årig skrev hun skuespil, og som 15-årig begyndte hun at tegne illustrationer, blandt andet til "En skærsommerdrøm" af William Shakespeare. 

Hun blev den første kvindelige danske forfatter af internationalt format, og hun fornyede den klassiske fortælling ved at indskrive en moderne kvindes livssyn i genrens kendte udstyr.

Den 7. september 1962 sov Karen Blixen ind i sin seng.

I 2019 blev det besluttet, at der skulle opføres en statue af Karen Blixen på Sankt Annæ Plads. 

Tove Ditlevsen.
Tove Ditlevsen.
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen, var en dansk forfatter, som blev født på Vesterbro den 14. december 1912. 

Mest kendt for sit værk, Barndommens Gade fra 1943, hentede Ditlevsen inspiration til sine værker i sit eget liv som kvinde. Hendes forældre har efter sigende haft stor indflydelse på hendes kunst - ikke som positive forbilleder, men som eksempler på svigt og manglende omsorg.

Ifølge Danmarkshistorien.dk begyndte hun at skrive digte allerede som 12-årig, men skjulte sine værker for omverdenen. 

Hun skrev om angsten, kriserne og tog udgangspunkt i de smertefulde minder fra barndommen. Sin indsigt i moderne kvinders splittede liv udfoldede hun også som brevkasseredaktør i Familie Journalen, hvor hun bidrog til tidens kvindedebat.

Tove Ditlevsen levede fra 1945 og resten af sin tid som narkoman og den 7. marts 1976 tog hun sit eget liv. 

Johanne Luise Heiberg. Kilde: Pressefoto fra Nationalmuseet
Johanne Luise Heiberg. Kilde: Pressefoto fra Nationalmuseet

Johanne Luise Heiberg

Johanne Luise Heiberg var forfatter, danser og skuespiller. Hun blev født på Nørrebro den 22. november 1812. 

På trods af at være vokset op i en familie præget af en voldelig og alkoholisk far, blev hun en af 1800-tallets helt store teater-stjerner. 

Fra 1826 og til 1864 spillede Johanne Luise Heiberg mere end 275 roller ved Det Kongelige Teater. Størstedelen af disse var hovedroller. 

Johanne Luise Heiberg havde bestemt, at hendes erindringer ikke måtte udgives før efter hendes død. Og selv om hun var blevet rådet til at udelade mange synspunkter og meninger i sine fortællinger, skabte de ifølge Det Kgl. Bibliotek så mange indsigelser, at man ikke har hørt og læst noget lignende siden. 

Johanne Luise Heiberg døde den 21. december 1890 i København og blev 78 år. 

Marguerite Viby i filmen "Frøken Nitouche"
Marguerite Viby i filmen "Frøken Nitouche"
Foto: Nf/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Marguerite Viby

Marguerite Viby var skuespillerinde og blev født i København den 25. juni 1909. 

Hun bliver omtalt i B.T som "Danmarks revydronning", men var også en af tidens mest populære filmskuespillerinder, der medvirkede i blandt andet "Skal vi vædde en million" (1932), "Mille, Marie og mig" (1937) og "Frøken Kirkemus" (1941). 

Flere af disse genindspillede hun i Sverige i 1940'erne, hvor hun fik udvidet sit publikum. 

I 1965 medvirkede hun i Cirkusrevyen og i 1983 spillede Marguerite Viby i "Don Ranudo de Colibrados" på Det Kongelige Teater. 

Dronning Margrethe 2. til nytårstalen 31. december 2023.
Dronning Margrethe 2. til nytårstalen 31. december 2023.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe 2. 

Den 15. januar 1972 blev Margrethe 2. udråbt til Danmarks dronning, og hun blev dermed landets første regerende dronning. 

Siden barndommen har dronning Margrethe været optaget af at tegne, og hendes kunstneriske virke fortsatte i hendes liv som dronning. 

Som voksen blev hun involveret i balletten som scenograf og kostumedesigner, og den 3. februar i år fik dronning Margrethe tildelt en Robert-pris som Årets Kostumedesigner for hendes arbejde i filmen Ehrengard - Forførelsens Kunst.

Derudover har dronning Margrethe arbejdet med découpage, billedkunst, broderi og design.  

Den 14. januar 2024 abdicerede dronning Margrethe 2. og overlod tronen til sin søn, kong Frederik.

Tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt.
Tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Helle Thorning-Schmidt 

Helle Thorning-Schmidt er tidligere statsminister og blev født den 14. december 1966 i Rødovre. 

I 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til partiformand for Socialdemokratiet - og dermed den første kvinde, der bestred formandsposten i partiet. 

I 2011 blev Helle Thorning valgt til statsminister og blev dermed Danmarks første kvindelige statsminister. 

Efter 11 år i Folketinget valgte hun at træde ud i forbindelse med sin udnævnelse som direktør for Save the Children International i januar 2016. 

I dag arbejder Helle Thorning-Schmidt dels for Facebook og dels som formand for et FN-panel, der bekæmper skattely og korruption.

Natalie Zahle. Kilde: Lange, E. (Otto Hermann Emil) og Det Kgl. Bibliotek.
Natalie Zahle. Kilde: Lange, E. (Otto Hermann Emil) og Det Kgl. Bibliotek.

Natalie Zahle 

Natalie Zahle var skolegrundlægger og forkæmper for kvinders ret til uddannelse og selvstændighed. 

Hun blev født i Hvedstrup præstegård ved Roskilde den 11. juni 1827.

En af Natalie Zahles største drømme var at skabe bedre uddannelsesmuligheder for piger. Hun var af den opfattelse, at kvinder var nyttige samfundsressourcer og derfor burde gå i skole - uanset om de blev husmødre eller fik et erhverv. 

I 1849 kom Natalie Zahle ind på Annestine Beyers og Emil Bojsens Højere Dannelsesanstalt for Damer, som var en progressiv kvindeskole. 

I 1852 blev hun tilbudt at overtage barneskolen Frk. Foersoms Skole, hvor hun startede N. Zahles Skole op. Snart efter kom flere og flere elever til, og ti år senere havde skolen mere end 200 elever. I 1856 flyttede skolen til Gammel Strand. 

I 1885 gjorde hun N. Zahles Skole til en selvejende institution, der rakte ud over hendes egen levetid.

Politisk var Natalie Zahle nationalliberal, patriotisk og kongetro. Hun var ærgerrig, viljestærk og disciplineret ud over det sædvanlige, men også rastløs, impulsiv og temperamentsfuld. 1891 fik hun Fortjenstmedaljen i guld.

Natalie Zahle døde den 11. august 1913.

Marie Hammer. Kilde: Naturplanteskolens venner
Marie Hammer. Kilde: Naturplanteskolens venner

Marie Hammer

Marie Hammer er født i København den 20. marts 1907. 

I 1926 begyndte hun et magisterstudie i zoologi, hvilket var atypisk for kvinder i den tid. 

Marie Hammer var særligt kendt for sin forskning af mider, og hun viede sit liv til at forske i deres udbredelse på tværs af kontinenter. 

På en af sine rejser opdagede hun i Argentina en mosmide, der var helt identisk med en, der også fandtes i kolde lande som Lapland og Rold Skov. 

På den måde konkluderede hun, at arten måtte have overlevet siden kontinenterne hang sammen for mere end 200 millioner år siden. 

20200511-150009-2-1920x2890we
Foto: Michael Barrett Boesen/Ritzau Scanpix

Natasja

Natasja Saad var dansk rapper og blev født den 31. oktober 1974 i København. 

Hendes karriere gik først for alvor i gang i Danmark efter hendes alt for tidlige død som 32-årig i 2007, hvor hun især blev kendt med sangen "Gi' mig Danmark tilbage".

Hun indledte sin karriere som sanger inden for hiphop, reggae og dancehall. Hendes navn blev stort i Jamaica, hvor hun i forbindelse med et besøg omkom i en trafikulykke. 

Foruden chaufføren var også hendes veninde, sangerinden Karen Mukupa, og hendes kæreste Tyquan i bilen.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik