Mads kæmper for at ændre lov om organdonation efter datters død - nu er det op til politikerne

Mads Sebbelov mistede sin datter for to år siden. Nu har han samlet 50.000 støtter til et borgerforslag, der vil gøre organdonation til et aktivt fravalg.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For to år siden mistede Mads Sebbelov sin datter, Josephine, der fik et hjerteanfald, der ødelagde hendes hjerte.

Behovet for et nyt var livstruende, og hun kom derfor på en akut venteliste, men der var ikke noget hjerte at få, og Josephines liv stod ikke til at redde.

I dag er det sådan, at man aktivt skal tilvælge at blive organdonor, men siden sin datters død har Mads Sebbelov kæmpet for at få ændret loven om organdonation, så det aktive tilvalg bliver til at aktivt fravalg.

Det betyder, at man automatisk er organdonor, og derfor aktivt skal fravælge at give sine organer videre, når man dør.

Og nu har Mads Sebbelovs borgerforslag om netop det fået 50.000 underskrifter, og dermed kan det fremsættes som et som beslutningsforslag, der skal behandles og stemmes om i Folketinget. 

For fem dage siden manglede der ellers 20.000 underskrifter:

quote Der er mange, der har ønsket mig tillykke med sejren, men jeg har jo ikke vundet noget. Jeg har tværtimod mistet det mest dyrebare i mit liv.

Mads Sebbelov, stiller af borgerforslag om organdonation

- Jeg føler mig meget ydmyg og taknemmelig over, at det er lykkedes på fem dage at få de sidste 20.000 støtter. Det havde jeg på ingen måde forventet. Samtidig er jeg sorgfuld og stolt, for det er to år siden, at Josephine døde. Det er to års hårdt arbejde i stærk personlig modvind, siger Mads Sebbelov til TV 2 Lorry.

- Der er mange, der har ønsket mig tillykke med sejren, men jeg har jo ikke vundet noget. Jeg har tværtimod mistet det mest dyrebare i mit liv. Men det gør mig glad, at Josephines fortælling forhåbentlig er med til at inspirere til at tage snakken om organdonation.

Radikale Venstre støtter Mads' kamp

Det er dog kun Radikale Venstre, der støtter Mads Sebbelovs ønske om en lovændring. De stemte som det eneste parti for i 2018, da loven senest blev forsøgt ændret.

- Vi kan jo se, at meget få aktivt har sagt ja. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke har fået taget stilling til det. Så ved at gøre det her, får man folk til aktivt at tænke over det. Og det tror jeg, vil få tallet markant op, sagde Stinus Lindgreen, sundhedsordfører hos Radikale Venstre, til TV 2 Lorry for nogle uger siden.

I maj 2021 afviste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen ville ændre reglerne om samtykke til organdonation.

quote Der er nogle etiske dilemmaer i det her. Kroppen er jo vores egen.

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V)

Men mandag siger partiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til TV 2 Lorry, at S umiddelbart tager meget positivt mod Mads Sebbelovs forslag, men at ordføreren dog ikke kan sige mere, før sagen er drøftet med folketingsgruppen.

Hos Venstre er sundhedsordfører Martin Geertsen (V) klar på at se på en ændring af lovgivningen, om end det ikke nødvendigvis skal være den model, Mads Sebbelov peger på.

- Vi vil gerne være med til at kigge på, om loven skal laves om, men om det lige skal være denne her model, hvor man laver det aktive fravalg, det kan jeg være mere tvivlende overfor, sagde Martin Geertsen til TV 2 Lorry for nogle uger siden og uddyber:

- Der er nogle etiske dilemmaer i det her. Kroppen er jo vores egen. Omvendt kan man sige, at vi, du og jeg, har en forventning om, at hvis vi selv kommer ud for en ulykke, så er der nogen, der stiller deres organer til rådighed for os. En mellem-model, hvor man aktivt tager stilling, når man henvender sig til det offentlige, kunne være gangbart.

TV 2 Lorry har spurgt de resterende sundhedsordførere, hvad de mener om Mads Sebbelovs borgerforslag. De har ikke besvaret vores henvendelser.

Ifølge Dansk Center for Organdonation har to ud af tre danskere taget stilling til organdonation ved enten af registrere sig i Organdonorregistret, udfylde et donorkort eller ved at fortælle sit ønske til familien.

Den sidste tredjedel, der ikke har taget stilling, er enten i tvivl, eller også har de bare ikke fået det gjort.

Se eller gense TV 2 Lorrys indslag om Mads Sebbelovs kamp for at ændre lovgivningen her. Han har også skrevet en kronik til TV 2 Lorry om sin kamp for at ændre loven om  organdonation.


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Skraldemand i arbejde ny

Skraldemænd er på arbejde igen - men forhandlingerne er ikke slut

trafik kø

For 10 år siden kæmpede borgmestre mod betalingsringen – sådan forholder de sig til roadpricing i dag

Irma genstand Museum

Kan du undvære dit Irma-net?
Museum efterlyser Irma-genstande med en personlig historie

Vis mere
Politi skud nørrebro december

Tiltale: Bandedrab i København blev forberedt i ti dage

20061028-153449-4-3543x2395ma

Derfor har vi stadig sommertid

Vis mere